poutin-erdogan-tet-atet-708

Με θερμές χειραψίες και χαμόγελα συνοδεύτηκε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως επιθυμία του είναι να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο και σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το κλίμα της συνάντησης δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με εκείνο το ψυχροπολεμικό που επικρατούσε ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16. Προφανώς η συγγνώμη του Ερντογάν ήταν το έναυσμα για να γεφυρωθεί το χάσμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πούτιν: «Θέλουμε την αποκατάσταση των σχέσεων»
«Θέλουμε την αποκατάσταση των σχέσεων. Των οικονομικών δεσμών και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη δυνατότητα», είπε ο Πούτιν, καταδικάζοντας τις «αντισυνταγματικές ενέργειες» στην Τουρκία, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος. «Καταδικάζουμε τις αντισυνταγματικές ενέργειες στην Τουρκία. Ελπίζω ο τουρκικός λαός να μπορεί να επιλύσει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ερντογάν: «Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαζί»
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Η περιοχή έχει πολιτικές προσδοκίες από την Τουρκία και τη Ρωσία. Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαζί». Μάλιστα ο Ερντογάν ευχαρίστησε θερμά τον Πούτιν για το ενδιαφέρον που έδειξε και τον κάλεσε στο τηλέφωνο τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, όταν έγινε η απόπειρα ανατροπής του. «Η κλήση σας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με έκανε πολύ χαρούμενο», είπε ο Ερντογάν.

Παρακολουθεί η Ευρώπη
Το τετ α τετ Ερντογάν-Πούτιν πραγματοποιείται την ώρα που οι σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, μετά το πογκρόμ και τις εκκαθαρίσεις στις οποίες επιδίδεται ο Τούρκος πρόεδρος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο απτόητος Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους και απειλεί τις Βρυξέλλες με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό. Παράλληλα, από τα βέλη του δεν ξεφεύγουν ούτε οι ΗΠΑ, εξαιτίας της μη έκδοσης του Γκιουλέν. Για την ώρα, η ΕΕ δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα παραπάνω, καθώς κρίνει πως η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών θα σταθεροποιήσει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Η αδελφότητα των αυταρχικών
Με τον τίτλο «η αδελφότητα των αυταρχικών» σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη. Η Die Welt  υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος (του Ιουλίου). Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προπαγάνδας, καθώς και της παρανοϊκής και αντιδυτικής κοσμοθεώρησης του Ερντογάν, η οποία γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη, όσο εκείνος παραμένει στην εξουσία».
Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «όσο πιο νευρική αντίδραση επιδεικνύει η Ευρώπη, τόσο πιο εύκολα θα πιστεύουν οι αυταρχικοί ηγέτες τύπου Ερντογάν ή Πούτιν, ότι θα μπορούν να την εκμεταλλεύονται για λογαριασμό τους. Γι αυτό η Δύση θα έπρεπε να αφήσει τις υστερίες και να αντιδράσει με μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία απέναντι σε έναν Ερντογάν, ο οποίος εμφανώς τελεί υπό σύγχυση».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «απομάκρυνση από τη Δύση» και μιλάει για επίσκεψη φιλίας του Ερντογάν στον Πούτιν. Το σχόλιο της εφημερίδας αναφέρει πως «η επίσκεψη στην Αγ.Πετρούπολη, η πρώτη μετά τη νύχτα του πραξικοπήματος, δεν θα μπορούσε να υποδηλώνει μεγαλύτερο συμβολισμό. Ο Ερντογάν δεν επισκέπτεται έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ ή την έδρα της συμμαχίας, στην οποία αν μη τι άλλο η Τουρκία συμμετέχει από το 1952. Πηγαίνει σε μία υπερδύναμη, με την οποία μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο βρισκόταν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης, μετά την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».

Από την πλευρά της η Tageszeitung μιλάει για τη μεγάλη επιρροή που έχει πλέον ο Πούτιν στη Μέση Ανατολή και για τους συμμάχους που κάνει. «Η τουρκική γονυκλισία του Ιουλίου και η σημερινή επίθεση φιλίας στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ποιος έχει σήμερα το πάνω χέρι: ο Πούτιν. Για μία ακόμη φορά ο ηγέτης του Κρεμλίνου την έχει σκαπουλάρει: μετά από την Αίγυπτο και τα όποια υπολείμματα της Συρίας έρχεται τώρα και η Τουρκία να αναζητήσει την προσέγγιση με τη Μόσχα. Ακόμη και το Ισραήλ, αλλά και η Τεχεράνη βλέπουν το Κρεμλίνο ως έναν εν δυνάμει εταίρο. Η επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις που επέτρεψαν τη ρωσο-τουρκική συμφιλίωση
Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν Τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναφέρει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντά σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μόλις έναν μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο Ερντογάν εξέφρασε τη “λύπη” του για την κατάρριψη τον Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Ο ρόλος ενός επιχειρηματία στη συμφιλίωση Ρωσίας-Τουρκίας
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, ενός επιχειρηματία και πρώην υπουργού.

Αυτός ο τελευταίος έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση.

Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα, αφού συναντήθηκε με τον ρώσο ηγέτη, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.

Η συνάντηση στην Τασκένδη
Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.

Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.

iefimerida

 


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.