olympics.7.8.708

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων μπορεί να απέσπασε θετικά σχόλια, αλλά τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν διά μαγείας για τους διοργανωτές.

Τεράστιες ουρές έξω από τα στάδια, έξαλλοι φίλαθλοι που περίμεναν για ώρες, πυροβολισμοί και ανησυχία για την ασφάλεια επισκίασαν την πρώτη ημέρα των αγώνων, κατά την οποία οι αθλητές αγωνίστηκαν μπροστά από άδειες κερκίδες.

Μόλις μερικές εκατοντάδες θεατές κατάφεραν να μπουν στα στάδια και να παρακολουθήσουν τους αθλητές που ήθελαν, στη γυμναστική και το μπιτς βόλεϊ. Απ’ έξω υπήρχαν τεράστιες ουρές, με τον κόσμο να περιμένει κάτω από τον ήλιο, καθώς το προσωπικό ασφαλείας πάσχιζε να ολοκληρώσει τους ελέγχους. Οι διοργανωτές απέδωσαν τα προβλήματα στον κακό συντονισμό ανάμεσα στην αστυνομία, τους εργαζόμενους στους Ολυμπιακούς αγώνες και τις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι γυμναστές να κάνουν την προσπάθειά τους μπροστά από ελάχιστους θεατές, όπως και οι πυγμάχοι. Ιδια κατάσταση και στο τένις, όπου ο κόσμος έπρεπε να περιμένει 20 λεπτά για να αγοράσει νερό. «Δεν το πιστεύω. Είναι γελοίο», είπε στο Reuters η Ναταλία Καρβάλιο, η οποία δεν πρόλαβε να δει τον Βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτι να αγωνίζεται στους κρίκους στη γυμναστική, καθώς περίμενε μαζί με χιλιάδες ακόμη, προκειμένου να μπει στο Ολυμπιακό πάρκο. «Είναι έλλειψη σεβασμού για τον φίλαθλο που αγόρασε εισιτήρια. Ντροπή», συμπλήρωσε.

«Ζητάμε συγνώμη από όλους όσοι στέκονταν σε ουρές έξω από τα στάδια. Τις επόμενες ώρες θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπος των διοργανωτών Μάριο Αντράντα.

Ανησυχία για την ασφάλεια

Η ασφάλεια αποτελούσε μία από τις βασικές ανησυχίες πριν καν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες και αυτοί οι φόβοι ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από δολοφονίες, απαγωγές και ληστείες.

Οι θεατές που αποχωρούσαν από το Μαρακανά, μετά από την τελετή έναρξης, αντίκρισαν το άψυχο σώμα ενός 22χρονου στο δρόμο, ο οποίος πέθανε από αστυνομικά πυρά. Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για κάποιον που είχε ληστέψει αρκετούς στην περιοχή, δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Μία 51χρονη Βραζιλιάνα δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας στο «Marvelous Port», τη βασική τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες των Ολυμπιακών αγώνων.

Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα αγωνίσματα ιππασίας καρδιοχτύπησαν το Σάββατο, όταν μία «αδέσποτη» σφαίρα πέρασε από την πλαστική οροφή στο κέντρο Τύπου. Η σφαίρα πέρασε πάνω από το κεφάλι του εκπροσώπου Τύπου της ομάδας της Νέας Ζηλανδίας.

Κανένας δεν τραυματίστηκε στο συμβάν. Η εγκατάσταση της ιππασίας βρίσκεται δίπλα σε στρατιωτικό συγκρότημα, αλλά η αστυνομία ακόμη προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος πυροβόλησε και από πού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής.

Την ίδια ώρα, τουρίστες, δημοσιογράφοι και μέλη αποστολών έχουν πέσει θύματα ληστειών στο Ρίο. Η ομάδα της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι δύο προπονητές της κωπηλασίας καρδιοχτύπησαν όταν νεαροί τους λήστεψαν υπό την απειλή μαχαιριού, στην Ιπανέμα.

Το Σάββατο, πυροτεχνουργοί έκαναν ελεγχόμενη έκρηξη σε τσάντα που βρισκόταν κοντά στον τερματισμό του αγώνα δρόμου ποδηλασίας, στην Κοπακαμπάνα. Ελεγχόμενες εκρήξεις έχουν γίνει σε αρκετά σημεία τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι διοργανωτές έχουν ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τα στάδια, εν μέσω ανησυχιών ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες μπορεί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Τον προηγούμενο μήνα η Βραζιλία συνέλαβε 12 άτομα, ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Οι αρχές τονίζουν ότι ο κίνδυνος μίας τρομοκρατικής επίθεσης είναι ελάχιστος, έχοντας επιστρατεύσει 85.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για τη φύλαξη των αγώνων, σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με το Λονδίνο το 2012.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.