ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΟΚ
Ένα μεγάλο αφιέρωμα σε όλες τις επενδυτικές κινήσεις που έχει κάνει ο Ιβάν Σαββίδης στην Θεσσαλονίκη και στην Β. Ελλάδα γενικότερα, φιλοξένησε
η εβδομαδιαία εφημερίδα ThessNews.

Στον επιχειρηματία που έχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια στην Β. Ελλάδα αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της, η εβδομαδιαία εφημερίδα ThessNews. Εκεί κάνει έναν απολογισμό των χρημάτων που έχει ξοδέψει και πραγματικά οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί.

loading…

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ThessNews»…

Εάν κάνουμε ένα γκάλοπ στη Θεσσαλονίκη σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 30 χρόνων και ρωτήσουμε «ποιος είναι ο επιχειρηματίας που θέλεις να συναντήσεις» είναι βέβαιο ότι πάνω από το 50% θα απαντήσει «Ο Ιβάν Σαββίδης»!

Είναι γεγονός ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ιδιοκτήτης μεγάλου εργοστασίου καπνού στο Ροστόφ της Ρωσίας έχει ρίξει αμέτρητα εκατομμύρια ευρώ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να σκέφτεται νέες μπίζνες, γι’ αυτό και όταν κλείνει ραντεβού στο «Μακεδονία Παλάς», μπορείτε να εντοπίσετε καμιά πενηνταριά δήθεν επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης ή ενδιαφερόμενους να βρουν… χορηγό, που «σκοτώνονται» για μια συνάντηση, έστω και δέκα λεπτών μαζί του.

Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε τις μετοχές του ΠΑΟΚ, πλήρωσε όλα τα χρέη της ομάδας  προς το δημόσιο και έχει επενδύσει περίπου 45 εκατομμύρια σε 5 χρόνια στην ΠΑΕ, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ο ΠΑΟΚ έχει και έσοδα, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδας της Βόρειας Ελλάδας.

Το κανάλι
Από την ημέρα που ήρθε και ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, στον οποίο τα χρήματα φτάνουν από την εταιρία ΔΙΜΕΡΑ ΕΠΕ (έδρα η Κύπρος), έως και σήμερα, ο Σαββίδης έχει αγοράσει το «Κόκκινο κτίριο» απέναντι από την εκκλησίαν της Αγίας Σοφίας, την έκταση του Ξενία στο Παλιούρι Χαλκιδικής, τη βίλα Ζαρντινίδη, ένα διατηρητέο επί της Βασιλίσσης Όλγας και έχει νοικιάσει το «Μακεδονία Παλάς», στο οποίο τώρα κάνει ολική ανακαίνιση, ενώ η επένδυση στη ΣΕΚΑΠ της Θράκης ήταν από τις πρώτες που έκανε.

Επόμενη επιχειρηματική του κίνηση, η δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας, κατέθεσε αίτηση για άδεια, η οποία πρωτόδικα απορρίφθηκε, κατέθεσε ένσταση, με στόχο να φτιάξει τη δική του «Αυτοκρατορία» στο χώρο των media.

Τι θέλει να πετύχει ο Ιβάν Σαββίδης με ένα τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο στην Ελλάδα επιχειρηματικά δεν έχει καμία τύχη;

Κάνει «κόμμα»;
Η πρώτη σκέψη που γεννιέται, είναι ένας επιχειρηματίας που μπαίνει στα media, θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Ιβάν είναι πολιτικός, πρώην βουλευτής Δουμάς στη Ρωσία, αλλά για την Ελλάδα, όσοι βρίσκονται κοντά του, λένε ότι δεν έχει βλέψεις να μπει στη Βουλή, παρά μόνο ως φιλοξενούμενος.

Θέλει να φτιάξει κόμμα μήπως; Αρκετές φορές ακούστηκε στο παρελθόν, κάτι τέτοιο, αλλά δεν προκύπτει. Είναι βέβαιο όμως, ότι με την δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού από τον Ιβάν ο ΠΑΟΚ και ο Ποντιακός αποκτούν τη δική τους «φωνή»!

Υπάρχουν κάποιοι που «δένουν» και το σενάριο: «Κόμμα Ποντίων»!

Εμπλέκουν το Σάββα Καλαντερίδη, τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τον Στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, τον πρώην περιφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και άλλους μόνο που όλα αυτά είναι σενάρια και τίποτα σίγουρο. Θα λέγαμε ότι περισσότερο είναι επινοήσεις ευφάνταστων σεναριογράφων, παρά η αλήθεια, γιατί ο Σαββίδης έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού: «Εάν δεν μιλάς καλά τη γλώσσα, είναι δύσκολο να ασχοληθείς με την πολιτική» και έτσι έστειλε μήνυμα προς όλους για το δικό του μέλλον στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα

Οι επενδύσεις


1) ΠΑΕ ΠΑΟΚ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: 10.886.811,40 ΕΥΡΩ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΤ. ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 62.200.000 ΕΥΡΩ   
ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ 3.400.400 ΕΥΡΩ

«Από τη μέρα που ήρθε ο μεγαλομέτοχος έχει μπει 56 εκ. ευρώ, συν 8 εκ. ευρώ τα σημερινά και 9 εκ. ευρώ που έχει δώσει για τη διαδικασία του ομολογιακού, και το ποσό θα ξεπεράσει τα 73 εκ. ευρώ. Δεν έχω υπόψη μου στην Ελλάδα να έχει γίνει άλλη τέτοια επένδυση τα τελευταία έξι χρόνια» τάδε έφη Δημήτρης Πανοζάχος, οικονομικός σύμβουλος.

2) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ
10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ
1.722.000 ΕΥΡΩ
 ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΝΟΙΚΙΟ

Η διάρκεια μίσθωσης ορίζεται στα 30 έτη με δικαίωμα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, με μηνιαίο μίσθωμα 143.500 ευρ. δηλαδή 1.722.000 ευρώ ετησίως. Πέραν του μισθώματος η μισθώτρια θα καταβάλλει στον εκμισθωτή ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ετησίως εφάπαξ ποσοστό επί του κύκλου εργασιών.

3) ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ
4,7 ΕΚ. ΕΥΡΩ + 3 ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Θα το χρησιμοποιεί ως κέντρο των επειχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ή σαν κατοικία όταν βρίσκεται στην πόλη

4) ΒΙΛΑ ΖΑΡΝΤΙΝΙΔΗ
2.7 ΕΚ ΕΥΡΩ + 3 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η Βίλα Ζαρντινίδη, χτίστηκσε στις αρχές του 20ου αιώνα, πάνω στα σχέδια του Vitaliano Poselli, ενώ το 1984 το κτίριο χαρακτηρίστηκε με υπουργική απόφαση «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία».

5) ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΟΛΓΑΣ
60 ΜΗΝΕΣ Χ 40.000 ΕΥΡΩ ΕΝΟΙΚΙΟ = 2.400.000 ΕΥΡΩ
Δημιουργήθηκε το «Σπίτι ακαδημιών του ΠΑΟΚ», μισθώνοντας το κτίριο όπου άλλοτε στεγάζονταν η Εύξεινος Λέσχη, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας.

6) «ΞΕΝΙΑ» ΠΑΛΙΟΥΡΙ
14 ΕΚ. ΕΥΡΩ – 80 ΕΚ. ΕΥΡΩ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης αφορούσε κεφάλαια περί τα 80 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Σαββίδη, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός επενδυτής.

7) ΣΕΚΑΠ
35 ΕΚ. ΕΥΡΩ
Στη Θράκη, αγόρασε την προβληματική καπνοβιομηχανία «ΣΕΚΑΠ»

gazzetta

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.