eforia708_12

Τι θα άλλαζαν «εδώ και τώρα» οι Ελληνες επιχειρηματίες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό κράτος, αλλά και στο πώς αντιμετωπίζεται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, αν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν βασικές μεταρρυθμιστικές τομές;

Αυτό το ερώτημα έθεσε σε τέσσερις επιχειρηματίες το ΑΠΕ, καθένας από τους οποίους πρωτοπορεί στον κλάδο του, στο πλαίσιο εκπομπής του στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 FM» και οι απαντήσεις τους αποκαλύπτουν τα κυριότερα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας.

Επιγραμματικά, η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα, η παιδεία, το φορολογικό σύστημα, η ταχεία απονομή δικαιοσύνης και ο καλύτερος έλεγχος στην αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο των απαντήσεών τους.

  • Σ. Κασδερίδης, φυσικός, ιδρυτής NOVOCAPTIS: «Θα άλλαζα τους πολιτικούς θεσμούς, τη μονιμότητα στο Δημόσιο και το εκπαιδευτικό σύστημα»

«Αν είχα τη δυνατότητα να κάνω επείγουσες αλλαγές, θα έδινα την απόλυτη προτεραιότητα σε τρία πράγματα», επισημαίνει ο Στάθης Κασδερίδης, φυσικός με διδακτορικό στα μαθηματικά και την έρευνα εγκεφάλου και ιδρυτής της εταιρείας Novocaptis, η οποία δημιούργησε την τεχνολογική πλατφόρμα για τα κράνη ασφαλείας των ομάδων συντήρησης στον CERN (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών), εκεί όπου γίνεται, δηλαδή, το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα του κόσμου.

«Πρώτον, θα προσπαθούσα να δημιουργήσω θεσμούς με βάση τα πρότυπα των προηγμένων χωρών, έτσι ώστε η πολιτική εξουσία να έχει όρια και να υπάρχει διαφάνεια. Επίσης, να υπάρχει λογοδοσία των κομμάτων στην κοινωνία. Σε προηγμένες χώρες, οι ψηφοφόροι ενός κόμματος μπορούν να απαιτήσουν να αποσυρθεί συγκεκριμένος βουλευτής γιατί θεωρούν ότι, πλέον, δεν τους αντιπροσωπεύει. Έτσι, δεν χρειάζεται τα κόμματα τα ίδια να παίζουν με τις εσωτερικές ισορροπίες τους» υποστήριξε ο κ. Κασδερίδης.

«Δεύτερον», συνέχισε, «θα άλλαζε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πήγαινα σε καθεστώς τελείως ιδιωτικών κριτηρίων, ώστε αξιόλογοι άνθρωποι με δυνατότητες να μη χρειάζεται να έχουν δεύτερη δουλειά για πρόσθετο εισόδημα».

Ενδεικτικά ο κ. Κασδερίδης ανέφερε -σε σχέση με τη μονιμότητα- το βρετανικό παράδειγμα.

Αυτά, εδώ και 200 χρόνια έχουν λυθεί σε άλλα κράτη, απλά μπορούμε να τα πάρουμε και να προσαρμόσουμε στη χώρα μας

«Στην Αγγλία, όπου έζησα για αρκετά χρόνια, όταν τους ρώτησα πώς δουλεύουν στην εφορία, για παράδειγμα, μου είπαν το εξής: “Μας φωνάζει ο προϊστάμενος στην αρχή του μήνα και μας λέει: Αυτές είναι οι υποθέσεις που έχουμε να διεκπεραιώσουμε κι έχουν αυτή την περιπλοκότητα κι αυτό αποτέλεσμα στην τσέπη σου. Διάλεξε και πάρε. Το πού θα δουλέψεις αυτές τις υποθέσεις, αν θα τις δουλέψεις από το σπίτι σου ή στο γραφείο δεν μας ενδιαφέρει. Έχεις στη διάθεσή σου όλα τα μέσα. Αν θα κάνεις τοπικό έλεγχο ή διασταύρωση μέσω τραπεζών, έχεις όλη τη δυνατότητα να το κάνεις. Αυτό που θέλω εγώ, είναι να έρθεις στο τέλος του μήνα και να μου δώσεις την έκθεσή σου, από την οποία θα προκύπτει αν πρέπει να κλείσω ή να διερευνήσω την υπόθεση”. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, δεν έχουν μονιμότητα […] Όταν, δε, φτάσεις στο μέσο της καριέρας σου έχεις επιλογή: Ή θα συνεχίσεις μαζί τους και θα πάρεις σύνταξη από το Δημόσιο, αλλά θα φτάσεις μόνο μέχρι το μέσο επίπεδο, ή θα φύγεις, θα πας δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. θα μαθητεύσεις και από άλλη πλευρά του φράχτη, θα δεις τα προβλήματα και μετά θα ξαναγυρίσεις στο Δημόσιο και θα γίνεις ανώτατος υπάλληλος που θα ετοιμάζεις τα νομοσχέδια.

Γιατί μόνο έτσι, όταν έρθει ο υπουργός και σου δώσει μία γραμμή πολιτικής, τύπου “θέλω να βοηθήσω τη βιομηχανία αλλά και να πατάξω τις τριγωνικές συναλλαγές”, ξέρεις ακριβώς τα θέματα και μπορεί να φτιάξεις νομοσχέδια που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να πετύχει τον πολιτικό στόχο. Αυτά, εδώ και 200 χρόνια έχουν λυθεί σε άλλα κράτη, απλά μπορούμε να τα πάρουμε και να προσαρμόσουμε στη χώρα μας, ώστε να έχουμε ένα Δημόσιο, όπου υπάλληλος αμείβεται αξιοκρατικά με βάση τις δυνατότητές του. Τι θα πει ενιαίος μισθός; Είναι τελείως απαράδεκτο. Δουλεύουν όλοι το ίδιο, συνεισφέρουν το ίδιο;» διερωτήθηκε ο ιδρυτής της NOVOCAMPTIS.

Η τρίτη τομή που θα έκανε θα ήταν στο σύστημα της παιδείας. «Πρέπει να το αλλάξουμε, ώστε να δημιουργεί πολίτες με υψηλή κριτική ικανότητα», υποστήριξε ο κ. Κασδερίδης.

  • Σ. Γιαχανατζής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ: «Θα έβαζα την επιχειρηματικότητα σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης»

Ο Στάθης Γιαχανατζής ειναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας ζαχαροπλαστικής ΦΑΙΔΩΝ, μίας εταιρείας με σχεδόν μισό αιώνα ζωής, η οποία ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία «αρτοποιήματα» στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε από μία μικρή οικοτεχνία 100 τετραγωνικών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, διαθέτει σήμερα 10 γραμμές παραγωγής.

Πρέπει, πάση θυσία, να φύγουμε από τον κρατικισμό και η επιχειρηματικότητα να μπει μέσα στην εκπαίδευση

Στην ερώτηση, «Αν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε σήμερα μία βασική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ποια θα ήταν αυτή;» ο κ. Γιαχανατζής απάντησε:

«Θα έδινα προτεραιότητα στο να μπει η επιχειρηματικότητα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Είτε στην πρωτοβάθμια, σαν παιχνίδι επιχειρηματικότητας, που θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τι σημαίνει επιχειρώ, παράγω, πουλάω και κερδίζω, είτε ως βασικά στοιχεία στη μέση εκπαίδευση, είτε μέσω της υποχρεωτικής διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις. Πρέπει, πάση θυσία, να φύγουμε από τον κρατικισμό και η επιχειρηματικότητα να μπει μέσα στην εκπαίδευση. Μόνο έτσι θα απενοχοποιηθεί στην κοινωνία και το κράτος και θα αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα».

  • Α. Βεζύρογλου, ιδρυτής ΒΕΖΥΡΟΓΛΟΥ Α. & ΣΙΑ: «Θα διασφάλιζα ότι το κράτος τηρεί τις αρχές της ίσης μεταχείρισης»

Ο Αντώνης Βεζύρογλου είναι επικεφαλής της φερώνυμης εταιρείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία από το 2006 παράγει και τυποποιεί κηπευτικά με τη διακριτική επωνυμία «Τα περιβόλια του Βεζύρογλου».

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει τα 4 εκατ. μαρούλια, τα οποία διατίθενται στα σούπερ μάρκετ και πάνω στη συσκευασία τους, που τη σχεδίασε το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο Beetroot, έχουν έξυπνα στιχάκια.

Αυτά δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και στρεβλώνουν την αγορά

Στην σχετική ερώτηση για τις αλλαγές που θα προωθούσε ο ίδιος εάν είχε τη δυνατότητα, ο κ. Βεζύρογλου απάντησε:

«Δεν θα πω αυτό που θεωρώ κλισέ, ότι δηλαδή το κράτος είναι απόν και όλο φορολογεί. Αυτά είναι γνωστά και ίσως λίγο υπερβολικά, γιατί οι υγιείς εταιρείες πρέπει να φορολογούνται. Αν πρέπει να επικεντρώσω σε ένα σημείο, θα πω ότι το κράτος πρέπει να τηρεί ίσα μέτρα και σταθμά απέναντι στις εταιρείες. Να ελέγχει την αγορά πιο σωστά. Να μην αφήνει μεγάλες εταιρείες να αισχροκερδούν έναντι προμηθευτών και πελατών τους. Έχουμε παραδείγματα εταιρειών που λειτουργούν χωρίς να πληρώνουν φόρους και προμηθευτές. Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και κακές συνθήκες αγοράς. Είναι σίγουρα θέμα έλλειψης ελεγκτικού μηχανισμού και ίσως βούλησης σε κάποιες μεγάλες ηχηρές περιπτώσεις. ‘Ολα αυτά, όμως, στρεβλώνουν την αγορά. Αν έπρεπε να αλλάξω ένα μόνο πράγμα, λοιπόν, θα ήταν το κράτος να τηρεί αρχές ίσης μεταχείρισης».

  • Α. Στρατάκης, συνιδρυτής UNISMACK: «Χωρίς σταθερό περιβάλλον, επιχειρήσεις δεν υπάρχουν και η επιχειρηματικότητα δεν ανθεί»

Ο Αλέξανδρος Στρατάκης είναι συνιδρυτής -μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη- της UNISMACK, μίας εταιρείας που εδρεύει μεν στην Ελλάδα -συγκεκριμένα στο Κιλκίς- αλλά υπό το μπραντ «Wellaby’s» εξάγει το 98% της παραγωγής της.

Μάλιστα, το 70% των εξαγωγών της πραγματοποιείται στις πιο απαιτητικές αγορές του πλανήτη: Αγγλία, ΗΠΑ και Αυστραλία. Με τα καινοτόμα προϊόντα της, η εταιρεία κατόρθωσε να καλύψει ένα κενό στην παγκόσμια αγορά, αυτό των τροφίμων χωρίς γλουτένη, τα οποία δεν απευθύνονται μόνο στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους.

ένα ξεκάθαρο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, καθώς και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης

Το ερώτημα προς τον κ. Στρατάκη ήταν τι θα ήθελε να δει να αλλάζει, άμεσα, σε επίπεδο κράτους.

«Τρία βασικά πράγματα. Το πρώτο -κι έχει ειπωθεί πολλές φορές- είναι να υπάρξει, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που να δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να κάνουν και τον ανάλογο προγραμματισμό. Πάρα πολύ σημαντική θεωρώ και τη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και εξίσου καίριο -και αυτό είναι μία αναφορά προς το πολιτικό σύστημα […]- το να διαμορφωθεί σταθερό περιβάλλον. Χωρίς σταθερό περιβάλλον, επιχειρήσεις δεν υπάρχουν και η επιχειρηματικότητα δεν ανθεί» υποστήριξε ο κ. Στρατάκης.

iefimerida

 


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.