erdddog-708

Σαρωτικές εκκαθαρίσεις άρχισαν και στο χώρο της ασφάλειας στην Τουρκία, αφού, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τίθενται σε διαθεσιμότητα 7.850 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αξιωματικοί.

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την εξέλιξη της κατάστασης στην Τουρκία, με το ζήτημα να βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ενδεικτική της εικόνας που έχουν σχηματίσει στην Ευρώπη πάντως είναι η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για «έτοιμο κατάλογο συλλήψεων».

«Χουριέτ»: Ολη τη νύχτα αστυνομικοί παρέδιδαν όπλα και ταυτότητες

Οι εκκαθαρίσεις γίνονται μετά τη σχετική οδηγία της γενικής ασφάλειας, η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί παρέδιδαν τα όπλα και τις ταυτότητές τους, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η δικαστική τους δίωξη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει σήμερα λόγο για εκκαθαρίσεις σε τρία στάδια. Μετά τις προσαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνει δεύτερη αποπομπή στρατιωτικών και δικαστικών. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από 6.000 δικαστικοί και στρατιωτικοί. Η εφημερίδα γράφει πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλοι δύο χιλιάδες δικαστικοί που πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν οι εκκαθαρίσεις στην ασφάλεια. Αυτές, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, έχουν ήδη αρχίσει.

Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν σε όλο το δημόσιο τομέα. Όλα δείχνουν όμως ότι δεν πρόκειται μόνο για το δημόσιο. Χθες το απόγευμα προσήχθησαν δέκα επιχειρηματίες στο Αϊδίνι. Σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, με θέμα «τα μέτρα που θα ληφθούν στα πανεπιστήμια εναντίον του τάγματος Γκιουλέν».

Η «Σαμπάχ» αναφέρει σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει νόμο για εκκαθαρίσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, τους δήμους και τα πανεπιστήμια. Οι εκκαθαρίσεις, εκτός από τη δικαστική δίωξη, θα αφορούν και μεθόδους όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών.

103 βαθμοφόροι των ενόπλων δυνάμεων υπό προσωρινή κράτηση

Συνολικά 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματικοί προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.

Αυτοί είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 290 ανθρώπων.

Απομακρύνονται κυβερνήτες επαρχιών και υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί

Τριάντα τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μετέδωσε σήμερα το CNN Turk.

Ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν επίσης πως ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους έχει φθάσει τους 8.777, καθώς φαίνεται πως διεξάγονται εκκαθαρίσεις σε κρατικές δομές.

Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τώρα τον κατηγορεί ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

«Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι είχε έτοιμο έναν κατάλογο συλλήψεων»

Η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, την Κυριακή οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει ήδη σχεδόν 3.000 ύποπτους στον στρατό, από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς έως απλούς στρατιώτες, και τον ίδιο αριθμό δικαστών και εισαγγελέων.

«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν.

«Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», πρόσθεσε.

 

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.