Η εμφάνιση της μίνι φούστας θεωρήθηκε ανατρεπτική πράξη

Mary_Quant-miniΜία απο τις πολλές που έφερε η δεκαετία του ’60, ωστόσο αναφορές απο μίνι φούστες υπήρχαν και στην Αρχαία
Σπάρτη ενώ κάποιοι ιστορικοί της μόδας εντάσσουν και την ένδοξη φουστανέλα στην κατηγορία του μίνι.

Νωρίτερα, την δεκαετία του ’50 μπορούσε να δει κάποιος μινι σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, στα γήπεδα του τένις, στα παγοδρόμια ή και ακόμα στις τσιρλίντερς.

Σήμερα, η επιβολή και η διάδοση της μίνι φούστας είναι συνδεδεμένη με την αγγλίδα σχεδιάστρια και επιχειρηματία Μαίρη Κουάντ.

Μαίρη Κουάντ

Ολα άρχισαν τη 10η Ιουλίου 
Η 82χρονη σήμερα, Κουάντ διατηρούσε την μπουτίκ Bazaar στο Τσέλσι του Λονδίνου και από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 άρχισε να πειραματίζεται με το μήκος της φούστας.
Ως γενέθλια ημέρα του μίνι θεωρείται η 10η Ιουλίου του 1964, όταν η 30χρονη Κουάντ παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη της κολεξιόν με μίνι φούστες. Η ονομασία του ρούχου σχετίστηκε με το αγαπημένο της αυτοκίνητο, μάρκας Μίνι Κούπερ.

Πρωτοπόρα  σχεδιάστρια, με αυτό το ρούχο, απέσπασε το βραβείο «φόρεμα της χρονιάς» το 1963 

Επιδίωξη της σχεδιάστριας ήταν να φτιάξει ένα πρακτικό ρούχο για τη γυναίκα, που όπως έλεγε «να της επιτρέπει να τρέξει για να προλάβει το λεωφορείο».
«Έρχονταν γυναίκες στο μαγαζί για να προβάρουν μια φούστα και μου έλεγαν να την κάνω όλο και πιο κοντή. Είναι κάτι που πάντα ήθελαν» έλεγε.

Την πατρότητα του μίνι διεκδικούν ακόμη δύο σχεδιαστές, ο γάλλος Αντρέ Κουρέζ (1923 – 2016) και ο Άγγλος Τζον Μπέιτς (γ. 1938).
φωτογραφίες: wikipedia,sanshmera.gr 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.