Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στο ΣτΕ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την ίδρυση φαρμακείων

4 Ιουλίου, 2016 by Σταματίνα

fa-708_53

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείου και ρυθμίζονται θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Κατ΄ αρχάς, ο ΠΦΣ αναφέρει ότι η επίμαχη απόφαση προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της προστασίας της υγείας των πολιτών και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, όπως παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς για παρόμοια θέματα όπως είναι αυτό των φαρμακείων απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι υπουργικής απόφασης όπως έγινε στην προκειμένη απόφαση.

Ακόμη, ο Σύλλογος αναφέρει ότι η ίδρυση και εκμετάλλευση φαρμακείων από «επιχειρηματίες- ιδιώτες τα μετατρέπει αναπόφευκτα από φορείς παροχής κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών σε αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες, οι οποίες εντάσσονται στο ανταγωνιστικό πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος και γνώμονα το προσωπικό οικονομικό όφελος του ιδιοκτήτη, δεδομένου μάλιστα ότι ο μη φαρμακοποιός- επιχειρηματίας δεν είναι νομικά, ηθικά και επιστημονικά ταγμένος στον στόχο της εξυπηρέτησης της δημόσιας υγείας, ούτε υπόκειται σε δεοντολογικούς κανόνες που διέπουν, κατά τρόπο δεσμευτικό τους φαρμακοποιούς».

Τέλος, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση παραβιάζει τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης είναι αντίθετο στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΣτΕ.

iefimerida


loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2016 at 21:09 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply