Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα διδάσκεται η ποντιακή διάλεκτος!

30 Ιουνίου, 2016 by Σταματίνα

makedonias708

Πρώτο βήμα για την κατάδειξη της σημασίας και της συνεισφοράς του ποντιακού Ελληνισμού χαρακτήρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης την υπογραφή, σήμερα το μεσημέρι, συμφώνου συνεργασίας του ιδρύματος με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Το σύμφωνο που υπέγραψαν ο κ. Ζαπράνης και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνιος Παυλίδης προβλέπει την έναρξη, από τον προσεχή Σεπτέμβρη, της διδασκαλίας μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Όπως διευκρινίστηκε η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος από εθελοντές μέλη του Συνδέσμου.

Επόμενος στόχος είναι να οργανωθεί στο ΠΑΜΑΚ μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ποντιακή διάλεκτο, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πορεία των μαθημάτων κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του σχολείου διδασκαλίας.

Η λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη «θα έχει πολλαπλή αξία, επειδή προϋποθέτει την εκπόνηση μελετών και ερευνών, οι οποίες θα συμβάλλουν στον κύριό μας στόχο, τη διατήρηση δηλαδή και διάσωση της ποντιακής διαλέκτου».

«Ως σύνδεσμος με 20ετή προσφορά, χαιρόμαστε επειδή ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας ανοίγει τις πόρτες του σε έναν από τους φορείς, και κατά συνέπεια και στον ίδιο τον ποντιακό ελληνισμό», ανέφερε ο κ. Παυλίδης.

Ο κ. Ζαπράνης γνωστοποίησε ακόμη ότι «πέρα από τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, και στη συνέχεια τη διοργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος, προβλέπεται σειρά κοινών δράσεων με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία Έδρας Μελετών της καθ’ ημάς Ανατολής».

Όπως εξήγησε, «αυτή θα εξετάσει, εκτός των άλλων, και το ζήτημα της Γενοκτονίας, όχι μόνον των Ποντίων, αλλά και των Ασσυρίων και των Αρμενίων, πάντα υπό το πρίσμα ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την εμπέδωση της ουσιαστικής φιλίας μεταξύ γειτονικών λαών».

Περί τα τέλη Αυγούστου το Πανεπιστήμιο και ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης διοργανώνουν το τέταρτο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς της ποντιακής διαλέκτου.

iefimerida

 


loading…

This entry was posted on Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2016 at 19:05 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply