mpira

Έχει συμβεί σε όλους μας και σίγουρα δεν είναι ευχάριστο: τη στιγμή που θέλετε να απολαύσετε την αγαπημένη σας παγωμένη μπίρα, κάτι να μην πηγαίνει καλά. Ακόμη κι αν η γεύση της δεν είναι ξεκάθαρα άσχημη, μπορεί να συμβαίνουν πολλά με το ποτήρι μπίρας που έχετε απέναντί σας.

Όπως το κρασί και οποιοδήποτε άλλο προϊόν φτιάχνεται με φυσικά υλικά, έτσι και η μπίρα είναι επιρρεπής σε μια σειρά προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν το κατά πόσο θα την απολαύσετε ή θα έχετε μια… τραυματική εμπειρία. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση της και πώς να τα εντοπίσετε.

Αν μυρίζει σαν πράσινο μήλο ή χορτάρι, τότε φταίει η ακεταλδεΰδη
Κάποια επίπεδα ακεταλδεΰδης εντοπίζονται σε όλες τις μπίρες και μάλιστα είναι το συστατικό το οποίο μπορείτε να κατηγορείτε για το hangover, όπως και για την οσμή πράσινου μήλου. Τα υψηλότερα επίπεδά της εντοπίζονται σε μπίρες όπου οι ζυθοποιοί την αφαίρεσαν νωρίς από τη διαδικασία της ζύμωσης και τα κύτταρα δεν είχαν το χρόνο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία τους.

Αν έχει γεύση ποπ κορν με βούτυρο ή καραμέλας βουτύρου, τότε φταίει η διασετίλη
Και πάλι, μια μικρή ποσότητα αυτής της ουσίας (diacetyl) σε ελαφριές lager ή ακόμη και stout δεν είναι κακή, αφού μπαίνει φυσικά στην μπίρα ως πρόδρομος ουσία που δημιουργείται από τη μαγιά κατά τη ζύμωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η βακτηριακή μόλυνση μπορεί να στείλει τα επίπεδά της στα ύψη και είναι ιδιαιτέρως έντονη σε είδη, όπου η diacetyl δεν ταιριάζει κατά τη ζύμωση.

Η βαρελίσια μπίρα μπορεί να «κρύβει» εκπλήξεις

Αν έχει κακή γεύση, σαν… χολή, τότε πρόκειται για κακή συντήρηση
Η γεύση αυτή και η ανάλογη οσμή είναι ο εφιάλτης ενός λάτρη της βαρελίσιας μπίρας, ο οποίος αδημονεί να τη γευτεί και τελικά νιώθει σαν να τρώει ένα… τεράστιο χαστούκι. Η γεύση αυτή οφείλεται σε βακτήρια που ζουν εκεί όπου η μπίρα σας «φιλοξενήθηκε» μέχρι να φτάσει στο ποτήρι σας. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο οπουδήποτε, από φθηνά bar, μέχρι καλά εστιατόρια και οφείλεται στηναπουσία σωστής συντήρησης και καθαρισμού της εγκατάστασης. Αν βρίσκεστε σε μέρος που δεν γνωρίζετε, ζητήστε να δοκιμάσετε πρώτα μια γουλιά προτού κάνετε την παραγγελία σας, για να είστε σίγουροι. Μόνο από τη μυρωδιά, θα καταλάβετε. Κι αν δεν είναι όλα όπως ελπίζατε, προτιμήστε μια μπίρα σε μπουκάλι.

Αν μυρίζει σαν άγριο κουνάβι, τότε φταίει η έκθεση στο φως
Η μπίρα έχει 3 θανάσιμους εχθρούς: το οξυγόνο, τη ζέστη και το φως. Στην περίπτωση του φωτός, η διαδικασία φθοράς ξεκινάει σχεδόν άμεσα και επηρεάζεται από κάθε μορφή του, είτε είναι ήλιος, είτε λαμπτήρες. Το καφέ γυαλί μπλοκάρει το99% του μήκους κύματος του φωτός, που μπορούν να βλάψουν μια μπίρα και τα κουτάκια μπλοκάρουν το 100%, ενώ τα υπόλοιπα είδη γυαλιού και χρώματος, την προστατεύουν κατά 30%.

Μήπως η μπίρα σας είναι παλιά;

Αν έχει γεύση σαν χαρτόνι, τότε είναι παλιά και οξειδωμένη
Η παλιά μπίρα πωλείται και καταναλώνεται σε πολύ περισσότερα μέρη στον κόσμο, απ’ όσο θα πίστευε κάποιος και η «χάρτινη» γεύση που μπορεί να αισθανθείτε καμιά φορά, οφείλεται σε μια ουσία που γίνεται εμφανής όταν περνάει πολύς καιρός στην αποθήκευση μιας μπίρας. Η επαφή με το οξυγόνο (τον έναν από τους εχθρούς της) τη φέρνει σιγά-σιγά στην επιφάνεια και αυτός είναι ο λόγος που αν κάποιος φυλάει μπίρα στο κελάρι του, την αποθηκεύει όρθια, αφού έτσι μειώνεται η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τον αέρα μέσα στο μπουκάλι. Ελέγξτε τις ημερομηνίες συσκευασίας και αποφύγετε οτιδήποτε παλαιότερο των 4 μηνών, εκτός αν αναζητάτε imperial stouts ή barleywines.


clickatlife

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.