Στον 6ο όμιλο
ronal
Η Ισλανδία έκανε την έκπληξη στην «παρθενική» της παρουσία σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος απέναντι στην Πορτογαλία. Στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής των ομίλων (6ος) η ομάδα του Λάγκερμπακ πήρε πολύτιμο 1-1 από τους Ιβηρες στο «Ζοφρέ Γκισάρ» του Σεντ Ετιέν.

Η επιστροφή της Ουγγαρίας σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετά το 1972 και σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 30 χρόνια (Μουντιάλ 1986) συνοδεύτηκε με τη μεγάλη νίκη επί της Αυστρίας με 2-0, στο ματς που έγινε στο Μπορντό.

Αυστρία – Ουγγαρία 0-2


Το σκορ για τους Μαγυάρους άνοιξε ο Σάλαϊ στο 62΄ και στο 87΄ ο Στίμπερ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Από το 66΄ οι Αυστριακοί έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Ντράγκοβιτς με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Το ματς στο Μπορντό ξεκίνησε με τη μεγάλη ευκαιρία για τους Αυστριακούς, μόλις στο 38ο δευτερόλεπτο. Το εξαιρετικό σουτ του Αλάμπα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Κίραλι, ενώ ο άσος της Μπάγερν, απείλησε και πάλι τον γηραιότερο γκολκίπερ στην ιστορία της τελικής φάσης των EURO, στο 10΄, μόνο που αυτή την φοφρά ο… 40άρης, Κίραλι, δεν είχε πρόβλημα να μπλοκάρει.

Στα πρώτα 10 λεπτά η Αυστρία είχε τον έλεγχο του ματς κι έδειξε διάθεση να πιέσει για το γκολ, αλλά στη συνέχεια οι Ούγγροι ισορρόπησαν, χωρίς, όμως, να είναι καθόλου απειλητικοί για την εστία του Άλμερ. Πέρασαν περίπου 25 λεπτά για να ξαναγίνει φάση σε κάποια εστία και ήταν πάλι η Αυστρία που είχε την ευκαιρία με το σουτ του Γιουνούζοβιτς να διώχνει σε κόρνερ ο Κίραλι. Το παιχνίδι «άναψε» στο τελευταίο 10λεπτο, αρχικά με την καλή στιγμή για την ομάδα του Κόλερ στο 41΄ όταν ο Κλάιν δεν κατάφερε να πιάσει… γεμάτο το σουτ από το γύρισμα του Αρναούτοβιτς και στη συνέχεια με την κορυφαία ευκαιρία των Μαγυάρων, στο 43΄, με τον Ντζούτζσακ να πλασάρει από πλάγια και να στέλνει τη μπάλα λίγο άουτ.

Το ματς ήταν πιο ανοιχτό στο δεύτερο μέρος, καθώς ήταν προφανές ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν θα ήταν ευχαριστημένη με την ισοπαλία. Στο 55΄ το φοβερό σουτ του Ντζούτζσακ από μακριά εξουδετέρωσε δύσκολα σε κόρνερ ο Άλμερ και στο 62΄ η ομάδα του Στορκ πήρε το προβάδισμα. Από την ασίστ του Νέμεθ, ο Σάλαϊ που καλυπτόταν, πλάσαρε υποδειγματικά τον Άλμερ κι έκανε το 1-0.

Η πλάστιγγα του αγώνα έγειρε σημαντικά υπέρ των Ούγγρων στο 66΄, όταν ο Ντράγκοβιτς είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα κι άφησε την Αυστρία με 10 παίκτες. Στο διάστημα που έμεινε με σωστή διαχείριση η ομάδα του Στορκ κράτησε σχετικά άνετα το υπέρ της αποτέλεσμα και τρία λεπτά πριν το φινάλε «σφράγισε» το «τρίποντο» με το άψογο τελείωμα από τον Στίμπερ.

Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπέν (Γαλλία)

Κίτρινες: Ντράγκοβιτς – Νέμεθ

Κόκκινη: Ντράγκοβιτς (66΄ δεύτερη κίτρινη)

ΑΥΣΤΡΙΑ (Μάρσελ Κόλερ): Άλμερ, Ντράγκοβιτς, Χιντερέγκερ, Φουχς, Αρναούτοβιτς, Αλάμπα, Γιουνούζοβιτς (59΄ Σάμπιτσερ), Χάρνικ (77΄ Σοπφ), Μπαουμγκάρτλινγκερ, Κλάιν, Γιάνκο (65΄ Οκότι)

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μπερντ Στορκ): Κίραλι, Λανγκ, Καντάρ, Φιόλα, Ντζούτζσακ, Νάγκι, Σάλαϊ (69΄ Πρίσνικ), Γκέρα, Νέμεθ (89΄ Πίντερ), Κλαϊνχάισλερ (79΄ Στίμπερ), Γκούζμικς

Πορτογαλία – Ισλανδία 1-1


Οι δύο ομάδες μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς, έπαιξαν από την αρχή ανοιχτό ποδόσφαιρο και στο 3΄, μάλιστα, ο Γκ. Σίγκουρτσον έχαασε μεγάλη ευκαιρία για τους Ισλανδούς στο τετ-α-τετ που είχε με τον Πατρίσιο (απόκρουσε ο γκολκίπερ της Πορτογαλίας). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Ισλανδοί αιφνιδίασαν τους Ίβηρες με την αγωνιστική τους συμπεριφορά, μιας και από τα πρώτα λεπτά όχι μόνο δεν έδειξαν ότι ήθελαν να… περιμένουν τους αντιπάλους στο μισό γήπεδο και προς την περιοχή τους, αλλά μπήκαν αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» στα ίσια το παιχνίδι.

Αυτό συνέβη στα 15 πρώτα λεπτά. Από κει και πέρα η Πορτογαλία «ανέβασε το διακόπτη», κυριάρχησε στο γήπεδο κι αφού απείλησε τρεις φορές μέσα σε 10 λεπτά, στο 18΄ με το σουτ του Βιεϊρίνια (απόκρουσε ο Χάλντορσον), στο 20΄ με το Νάνι και στο 25΄ με το Ρονάλντο (απέτυχε να πλασάσει από κοντά), στο 31΄ άνοιξε το σκορ.

Από το γύρισμα του Αντρέ Γκόμες ο Νάνι με σουτ πάνω στην κίνηση από το ύψος της μικρής περιοχής «έγραψε» το 1-0, σκορ με το οποίο μπήκαν στ΄ αποδυτήρια οι δύο ομάδες. Γκολ Νο 41 για την Πορτογαλία σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ ο σκόρερ ήταν ο 21ος διαφορετικός για τους Ίβηρες.

Όπως ξεκίνησε το πρώτο μέρος έτσι και το δεύτερο, μόνο που αυτή την φορά η Ισλανδία ήταν πιο αποτελεσματική. Στο 50΄ από τη σέντρα του Γκούντμουντσον ο Βιεϊρίνια δεν κατάφερε να απομακρύνει και με μονοκόματο σουτ ο Μπιάρνασον πέτυχε ένα ιστορικό γκολ για την εθνική ομάδα της χώρας του, στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (1-1).

Το παιχνίδι στη συνέχεια ήταν ένας επιθετικός μονόλογος για τους Πορτογάλους, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο για το γκολ της νίκης. Με μαζική άμυνα, αγωνιστική πειθαρχία και έναν εκπληκτικό Χάλντορσον, η Ισλανδία άντεξε στην πίεση που της ασκήθηκε και δικαιολογημένα πανηγύρισαν οι παίκτες της και οι οπαδοί της τον πρώτο βαθμό στην «παρθενική» της εμφάνιση σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Πορτογαλία χάθηκε στο 85΄ με την κοντινή κεφαλιά του Ρονάλντο να βρίσκει σε ετοιμότητα τον Χάλντορσον. Ένα λεπτό μετά ο Φινμπόγκασον λίγο έλλειψε να γίνει φέρει τα πάνω κάτω, αλλά ο Πατρίσιο είπε «όχι» στο βολέ του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού.

Διαιτητής: Σινεϊτ Τσακίρ (Τουρκία)

Κίτρινες: Μπιάρνασον, Φινμπόγκασον

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Πατρίσιο, Πέπε, Γκερέιρο, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μουτίνιο (70΄ Σάντσες), Ζοάο Μάριο (76΄ Κουαρέσμα), Βιεϊρίνια, Ντανίλο, Γκόμες (86΄ Έντερ), Νάνι

ΙΣΛΑΝΔΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ/Χάιμιρ Χάλγκριμσον): Χάλντορσον, Σέβαρσον, Ρ.Σίγκουρτσον, Γκούντμουντσον (90΄ Ε.Μπιάρνασον), Μπ.Μπιάρνασον, Σίγκθορσον (81΄ Φινμπόγκασον), Γκ.Σίγκουρτσον, Άρνασον, Μπούντβαρσον, Γκούναρσον, Σκίλασον

δολ,αμπε

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.