electro708

Ακούγεται σαν δυσνόητος όρος από συνεργείο αυτοκινήτων. Πρόκειται όμως για πολύτιμες ουσίες μέσα στο σώμα που το βοηθούν να κινείται, να λειτουργεί σωστά, ακόμη και να καίει πιο εύκολα θερμίδες.

Tι είναι οι ηλεκτρολύτες;
Κάθε κίνηση του σώματός μας εξαρτάται από τη σύσπαση των μυών μας. Κάθε σύσπαση για να γίνει χρειάζεται ενέργεια. Το μέσο διέλευσης της ενέργειας αυτής είναι οι ηλεκτρολύτες. Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο, έτσι και ο οργανισμός για να πάρει μπροστά θέλει να έχει πλήρως φορτισμένη την μπαταρία του, δηλαδή αυτή να είναι πλήρης σε υγρά. Έτσι ακριβώς δρούν και οι ηλεκτρολύτες στο σώμα μας.

Έτσι, αν έχεις ρυθμίσει σωστά την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα, θα κάνεις καλύτερες συσπάσεις στους μύες, θα κινείσαι πιο άνετα και θα κουράζεσαι λιγότερο.

Σε τι βοηθούν οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι το προαπαιτούμενο για να συσπαστούν οι μύες, δηλαδή να κινηθεί, να ανασάνει, να κυκλοφορήσει το αίμα στο σώμα κ.τ.λ. Ο ρόλος τους όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί… Οι ηλεκτρολύτες, πέραν της συσπάσεως των μυών και του σωστού ρυθμού λειτουργίας τους, βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να διατηρεί την ευρωστία του, να είναι δυνατό και ικανό να κάνει όλα όσα θέλουμε να κάνει για εμάς.

Απαραίτητοι στη ζέστη

Οταν κάνει ζέστη, όλοι ζαλιζόμαστε πιο εύκολα, αισθανόμαστε συχνά εξαντλημένοι και παθαίνουμε πιο εύκολα κράμπες. Ίσως αυτό να είναι δείγμα έλλειψης ηλεκτρολυτών. Σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, το ανθρώπινο σώμα λόγω της έντονης εφίδρωσης και της αναπνοής αποβάλλει ένα μεγάλο ποσό νερού που εμπεριέχει τους ηλεκτρολύτες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα εμφανισθεί έντονη κόπωση, ζαλάδα, κοιλιακές κράμπες, με πιο συχνό φαινόμενο τις πρωινές κράμπες στην περιοχή των χεριών ή των ποδιών.

Σε ποια τρόφιμα μπορείς να τους βρεις…

Τα ενεργειακά ποτά χαρίζουν απλόχερα ηλεκτρολύτες. Αλλά πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να τα αποφύγουν. Υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν τους πολύτιμους ηλεκτρολύτες που χάνουμε μετά το κολύμπι, τη σκληρή δουλειά ή άθληση ή τη βόλτα στην παραλία.

  • Αμύγδαλα
  • Αλάτι
  • Αβοκάντο
  • Φρούτα
  • Ντομάτες
  • Πατάτες
  • Καρπούζι

Όλες αυτές οι πλήρεις τροφές είναι πηγές σημαντικών ηλεκτρολυτών (χλωριούχο νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο) που χρειάζεται απαραιτήτως το σώμα.

Εύκολοι τρόποι αναπλήρωσης των ηλεκτρολυτών

– Προσθέστε μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά. Εάν είστε άρρωστοι ή έχετε δουλέψει σε εξωτερικό χώρο με ζέστη για περισσότερο από 40 λεπτά, αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να αναπληρώσετε τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό σας. Αν έχετε υψηλή πίεση πάντως, θα πρέπει να αποφεύγετε το αλάτι.
– Φάτε μια μπανάνα για να αναπληρώσετε το κάλιο στον οργανισμό σας. Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί για να βοηθήσετε την απορρόφηση του καλίου. Το καλοκαίρι προτιμήστε το καρπούζι που καταπολεμά την αφυδάτωση και είναι επίσης ένα φρούτο υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.
– Φτιάξτε το δικό σας αθλητικό ποτό για να αναπληρώσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Προσθέστε 1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι, 1/4 του κουταλιού του γλυκού σόδα, το χυμό από 1/2 φλιτζάνι πορτοκάλι και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε 1 λίτρο νερού και έπειτα ανακατέψτε το μείγμα.
– Πιείτε φυσικό νερό καρύδας που θα βρείτε στα καταστήματα που πουλάνε βιολογικά προϊόντα ή σε σούπερ μάρκετ. Το νερό καρύδας είναι αναζωογονητικό, ενυδατικό και σας παρέχει μια καλή δόση καλίου.
– Αναπληρώστε το μαγνήσιο τρώγοντας μπρόκολο ή σπανάκι και το ασβέστιο τρώγοντας ένα μπολ γιαούρτι, τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα.

Πρόταση: Φτιάξτε το νερό σας καθημερινά κάπως έτσι

  • Γεμίστε μια μπουκάλα νερό, δροσερό ή παγωμένο
  • Προσθέστε φέτες από καθαρισμένο αγγούρι
  • Προσθέστε φέτες από λεμόνι
  • Ρίξτε λίγους σπόρους τσία (στα βιολογικά)
  • Πιείτε το όλη μέρα, χαρίζει ενυδάτωση!

Βάλτε στο νερό σας ηλεκτρολύτες:

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.