makelio-ipa-708Το ΙSIS, όπως όλα δείχνουν, κατάφερε χτύπημα στην καρδιά των ΗΠΑ. 29χρονος Αφγανικής καταγωγής σκόρπισε τον θάνατο σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο.

Η Αμερική, στη χειρότερη σφαγή από πυρά ενόπλου, και στη χειρότερη επίθεση μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μετρά 50 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Ο 29χρονος Ομάρ Σιντίκι Ματίν που σκόρπισε το θάνατο στο Ορλάντο, σύμφωνα με το FBI  είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με τη θρησκεία.

Την ίδια ώρα,  το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ήταν πράγματι ένας «μαχητής του ΙΚ» αυτός που διέπραξε την επίθεση στο Pulse.

Το μακελειό

Ο 29χρονος Αμερικανός πολίτης, Αφγανικής καταγωγής, όπως όλα δείχνουν έδρασε μόνος του. Ο Ματίν, ταξίδεψε 200 χλμ. προκειμένου να βρεθεί στο εμβληματικό γκέι κλαμπ Pulse όπου, με ένα αυτόματο τουφέκι, νωρίς το πρωί της Κυριακής, άνοιξε πυρ σκορπίζοντας το θάνατο.

Οπως έγραψε η εφημερίδα Orlando Sentinel, ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Τζον Μίνα δήλωσε ότι ο ένοπλος άνδρας πυροβόλησε πρώτη φορά γύρω στις 2.02 τοπική ώρα εναντίον ενός αστυνομικού και κατόπιν έτρεξε μέσα στο κέντρο, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Το τι ακριβώς συνέβη στη συνέχεια παραμένει άγνωστο, ωστόσο,  η τοπική αστυνομία υποστήριξε ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ομηρίας.

Γύρω στις 5.00 το πρωί άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων της αστυνομίας SWAT άνοιξαν πυρ και πραγματοποίησαν έφοδο στο νυχτερινό κέντρο, όπου ανακάλυψαν τους 50 νεκρούς, μεταξύ αυτών τον δράστη και άλλους 53 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί.

Ποιος ήταν ο δράστης;

Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο νάιτκλαμπ Pulse.

Επρόκειτο για έναν αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

Ποιος ήταν ο στόχος;

Το κλαμπ Pulse, θέατρο της σφαγής, θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της κοινότητας των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί) στη Φλόριντα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γενικά. Ιδρύθηκε το 2004, έπειτα από μια οικογενειακή τραγωδία, τον θάνατο, το 1991, του αδελφού της συνιδιοκτήτριάς του από AIDS. Το Pulse ανήκει σήμερα σε ένα δίκτυο που δρα στη Φλόριντα για να «αφυπνίσει τις συνειδήσεις» σχετικά με την ομοφυλοφιλία στις ΗΠΑ.

Συνδέεται με την επίθεση το Ισλαμικό Κράτος;

Το FBI διεξάγει έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». Οι αρχές υποψιάζονται έντονα ότι ο δράστης «ορκίστηκε πίστη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης 911, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Χόπερ, επικεφαλής του γραφείου της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ορλάντο. Το FBI μελετά κάθε πιθανή σύνδεσή του με τη τζιχαντιστική οργάνωση, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ήταν πράγματι ένας «μαχητής του ΙΚ» αυτός που διέπραξε την επίθεση στο Pulse, ένα εμβληματικό νυχτερινό κέντρο της κοινότητας των ομοφυλοφίλων της Φλόριντας.

«Πηγή στο πρακτορείο Αmaq: Η επίθεση που είχε στόχο ένα νάιτ κλαμπ για ομοφυλόφιους στο Ορλάντο, της Φλόριντας, η οποία άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς και τραυματίες πραγαμτοποιήθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει η ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο, ενώ οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν για το χτύπημα στην καρδιά της Αμερικής, το FBI σημειώνει πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στον Όμαρ και ξένες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Πριν διαπράξει την επίθεση της Κυριακής ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Ο 29χρονος είχε προσελκύσει την προσοχή των αστυνομικών αρχών για πρώτη φορά το 2013, όταν είχε κάνει σχόλια προς συναδέλφους του «που άφηναν να εννοηθεί ότι είχε κάποια σχέση με τρομοκράτες», σύμφωνα με τον Χόπερ. Αλλά η έρευνα έκλεισε έπειτα από δύο ανακρίσεις καθώς δεν κατέστη δυνατό να «επαληθευτεί το περιεχόμενο» όσων είχε πει. Κατόπιν είχε ανακριθεί εκ νέου για τις σχέσεις του με έναν τζιχαντιστή αμερικανό βομβιστή καμικάζι, τον Μόνερ Μοχάμαντ Αμπουσάλχα, ο οποίος σκοτώθηκε στη Συρία. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν δόθηκε συνέχεια.

Το FBI έκανε λόγο για τη «συμπάθειά του προς αυτή τη συγκεκριμένη ιδεολογία» αναφερόμενο στο ισλαμιστικό κίνημα. Αλλά σύμφωνα με τον πατέρα του υπόπτου, τον Μιρ Σιντίκι, η πράξη του γιου του «δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία». Εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί διότι ορισμένες φορές είχε δει άνδρες να επιδίδονται σε περιπτύξεις μπροστά στο παιδί του.

 

Ο φερόμενος ως δράστης είχε υποβληθεί δύο φορές σε ελέγχους από την G4S αλλά δεν βρέθηκε κάτι, κατά την εταιρεία

Ο ένοπλος ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ σκότωσε 50 ανθρώπους σε ένα κατάμεστο γκέι νάιτκλαμπ στο Ορλάντο της Φλόριντας χθες είχε υποβληθεί σε ελέγχους δύο φορές από την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας για την οποία εργαζόταν, το 2007 και το 2013, αλλά οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν κάτι ανησυχητικό, ανέφερε η G4S. Χθες η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του κόσμου ανακοίνωσε ότι ο Όμαρ Ματίν, κάτοικος της Φλόριντας και υπήκοος των ΗΠΑ, γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, εργαζόταν σε αυτήν από το 2007.

«Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (…) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας. «Ο έλεγχός του επαναλήφθηκε το 2013 χωρίς (να προκύψει) κανένα εύρημα», πρόσθεσε.Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.

Ψυχικά διαταραγμένος ο δράστης, λέει η πρώην σύζυγός του

Εντωμεταξύ, η πρώην σύζυγος του δράστη του μακελειού του Ορλάντο υποστηρίζει ότι ήταν    ψυχολογικά διαταραγμένος και είχε βίαιη συμπεριφορά, αλλά μολαταύτα είχε επιδιώξει να γίνει αστυνομικός. Η Σιτόρα Γιουσούφι, είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και μετέδωσε το CNN ότι την «έσωσαν» μέλη της οικογένειάς της από τον πρώην σύζυγό της έπειτα από τέσσερις μήνες ενός ταραχώδους γάμου που κατέληξε σε διαζύγιο.Η πρώην σύζυγος του Ματίν είπε πως πιστεύει ότι ο Ματίν, που την κακοποιούσε κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, είχε διπολική διαταραχή.

«Στην αρχή ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος που νοιαζόταν για την οικογένεια, του άρεσε να αστειεύεται, του άρεσε να περνάει καλά, αλλά έπειτα από μερικούς μήνες που ήμασταν παντρεμένοι είδα την αστάθειά του. Είδα ότι ήταν διπολικός και ότι γινόταν έξαλλος από το τίποτα. Τότε άρχισα να ανησυχώ για την ασφάλειά μου», δήλωσε.Η Σιτόρα Γιουσούφι, που είπε ότι γνώρισε τον Ματίν μέσω Διαδικτύου πριν από επτά χρόνια, δήλωσε πως η κακοποίησή της έγινε τόσο σοβαρή που η οικογένειά της αναγκάστηκε να τη «διασώσει» και περιέγραψε τη νύχτα που εγκατέλειψε όλα τα υπάρχοντά της κι έφυγε από το σπίτι.«Άρχισε να με κακοποιεί σωματικά, πολύ συχνά, και να μη μου επιτρέπει να μιλάω στην οικογένειά μου, με κρατούσε όμηρο», είπε η γυναίκα και πρόσθεσε ότι η οικογένειά της «αναγκάστηκε να με πάρει από τα χέρια του». Διευκρίνισε πως έκανε αναφορά στην αστυνομία.

Τα συγκλονιστικά μηνύματα θαμώνα του μπαρ στο Ορλάντο

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες θαμώνων που βίωσαν την κόλαση στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο, όπου ένας ένοπλος σκότωσε 50 και τραυμάτισε 53.

Μία μητέρα αφηγείται την συζήτηση που έκανε μέσω κινητού με τον γιο της ο οποίος ήταν ανάμεσα στους θαμώνες που διασκέδαζαν στο γκέι κλαμπ στο Ορλάντο, εκεί όπου πριν λίγες ώρες ένας άντρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα.

Πρόκειται για τη Μίνα Τζάστις, η οποία έδειξε στο WFTV τη συζήτηση που είχε με τον 30χρονο γιο της Έντι που της έστειλε μήνυμα μόλις ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί ζητώντας της να καλέσει την αστυνομία.

Αρχικά της έγραψε ότι έτρεξε στο μπάνιο μαζί με άλλους θαμώνες για να κρυφτούν και στη συνέχεια την ενημέρωσε ότι ο δράστης «έρχεται».

«Μας έχει και είναι εδώ μέσα μαζί μας» έλεγε το επόμενο μήνυμα σύμφωνα με τη Μίνα Τζάστις. «Αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα» λέει η μητέρα του 30χρονου.

Η κάμερα του WFTV δείχνει τα μηνύματα του Έντι Τζάστις προς τη μητέρα του εξ’ αρχής. «Σ’αγαπώ» ήταν τα πρώτα λόγια που της έστειλε πριν την ενημερώσει για την επίθεση.

Η μητέρα του τον ρωτάει αν είναι καλά και εκείνος της λέει ότι είναι εγκλωβισμένος στο μπάνιο. Η συζήτηση συνεχίζεται με τη μητέρα να ρωτάει σε ποιο κλαμπ βρίσκεται και να του ζητάει να της τηλεφωνήσει.

«Τηλεφώνησέ τους μαμά. Τώρα. Σου λέω είμαι στο μπάνιο. Έρχεται. Θα πεθάνω» έγραψε στη μητέρα του ο Έντι με εκείνη να του απαντά, αφού πιθανόν έχει μιλήσει με την αστυνομία, λέγοντάς του να μείνει εκεί, και ρωτώντας τον αν έχει τραυματιστεί κανείς και σε ποιο μπάνιο βρίσκονται.

Η τραγική μητέρα στεκόταν έξω από το μπαρ περιμένοντας να μάθει τι συνέβη στον γιο της. Μιλώντας σε άλλο Μέσο, στο WOFL, ενημέρωσε ότι ο γιος της κρατούνταν όμηρος στις γυναικείες τουαλέτες. «Νομίζω είναι όλοι τους μέσα στο μπάνιο. Μπορούσα να ακούσω πολλούς ανθρώπους να κλαίνε», είπε αναφερόμενη σε μία τηλεφωνική συζήτηση που κατάφερε να κάνει με τον γιο της. Σύμφωνα με την ίδια, ανάγκασε τον γιο της να της κλείσει το τηλέφωνο ώστε να της στέλνει μηνύματα και να μην φοβάται ότι θα κοιτάξει προς τον δράστη και εκείνος τον πυροβολήσει. «Μας έχει και σχεδιάζει να μας σκοτώσει», ήταν μερικά από τα λόγια που είπε τρομοκρατημένος ο νεαρός στη μητέρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο κλαμπ βρίσκονταν περίπου 320 άτομα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι η τύχη του Έντι Τζάστις.

Εικόνες: EPA/ORLANDO POLICE

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.