patvmata πατωματα star-fm.grΔιαβάστε την ενημερωτική επιστολή που εστάλη στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, από τους κατοίκους Καλαμιτσίου, Μεσολάκκου και Καλοχίου, οι οποίοι θα ζητήσουν σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο την δε΄σμευση τους για να μην επιτραπεί η δημιουργία χώρου φιλοξενίας μεταναστών στη θέση “Πατώματα” .

Δείτε τα συνημμένα που δημοσίευσε το Star-fm.gr

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙΟΥ ΚΑΛΟΧΙΟΥ ΜΕΣΟΛΑΚΚΟΥ   ΓΡΕΒΕΝΩΝ
 Καλαμίτσι, Καλόχι, Μεσόλακκος Γρεβενών 5/6/2016

ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣ:

  1. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας,Γεώργιο Κωτσίδη
  2. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη
  3. Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Ευάγγελο Σημανδράκο
  4. Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

  1. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη
  1. Δήμαρχο Γρεβενών, Γεώργιο Δασταμάνη
  2. Βουλευτή Γρεβενών, Χρήστο Μπγιάλα

Κύριε πρόεδρε, κύριε περιφερειάρχη, κύριες και κύριοι επικεφαλείς της ελάσσονος και μείζονος αντιπολίτευσης και μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας:

Επειδή τα γεγονότα φαίνεται πως μας βρίσκουν όλους ή σχεδόν όλους απροετοίμαστους και λέμε σχεδόν όλους, γιατί κάποιοι και έβαλαν το «χεράκι» τους για να φθάσουμε στην κατάσταση αυτή και μάλλον συνεχίζουν να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, θα θέλαμε με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ως κάτοικοι και ως νόμιμοι δικαιούχοι σπιτιών και οικοπέδων των τριών σεισμόπληκτων οικισμών, του Καλαμιτσίου του Καλοχίου και του Μεσολάκκου Γρεβενών να σας ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Η επονομαζόμενη ως τοποθεσία «Πατώματα» έχει ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜ Ο και δεν είναι άλλο από την «Μετεγκατάσταση των χωριών μας», την οποία περιμένουμε στωικά εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια, μετά το σεισμό των 6,6 R της 13ης Μαΐου 1995.

Φαίνεται πως κάποιοι, που δυστυχώς για εμάς έχουν ονοματεπώνυμο το αγνόησαν επιδεικτικά και δυστυχώς συνεχίζουν να το αγνοούν, καθώς προγραμματίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Η ατυχής και δεν ξέρουμε αν ήταν και τυχαία πρόταση του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη στις 2 Απριλίου 2016 στην Κοζάνη, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή να προτείνει το χώρο αυτό ως χώρο φιλοξενίας, είτε ως προσωρινό όπως λέει ο ίδιος τώρα μετά επιτάσεως, αφού πρώτα έκανε τη «ζημιά», είτε ως μόνιμο και «πρότυπο», όπως διατράνωσε προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μας αναγκάζει όλους εμάς να πάρουμε στα χέρια μας, την τύχη αυτού του οικισμού.

Δύναμη μας οι αποφάσεις με τις οποίες δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος και με τις οποίες θα προσφύγουμε όχι μόνο στη Δικαιοσύνη, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί με χρήματα του ΕΣΠΑ κατασκευάστηκαν όλα τα έργα για να πάνε οι δικαιούχοι των τριών σεισμόπληκτων χωριών μας.

Και εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί κάποιοι, τόσο από το Δήμο Γρεβενών όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προτρέχουν, μάλλον για να δικαιολογήσουν, είτε την πρόταση που έκαναν, είτε τις όποιες βλέψεις έχουν για αυτόν τον χώρο.

Κύριοι, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ: οι δικαιούχοι δεν είναι μόνο όσοι δεν έχουν κάνει χρήση των πρωτοκόλλων των κατεστραμμένων σπιτιών και των λοιπών εγκαταστάσεων από τα τρία χωριά, που εκδόθηκαν την περίοδο των σεισμών για να πάρουν σεισμοδάνεια ή δωρεάν συμβατικά σπίτια -όπως έγινε από χιλιάδες δικαιούχους στους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης- αλλά και όλοι  όσοι είχαν και έχουν περιούσια, στο Καλαμίτσι, το Καλόχι και το Μεσόλακκο, είτε αυτό λέγεται σπίτι είτε οικόπεδο. Και αυτό δεν το λέμε εμείς το λένε οι αποφάσεις με τις οποίες  δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος.

Σας επισημαίνουμε ότι με απογραφή που έγινε την περίοδο των σεισμών, επί νομαρχίας του κ. Αντώνη Πέτσα οι δικαιούχοι των τριών σεισμόπληκτων χωριών: Καλαμιτσίου, Καλοχίου και Μεσολάκκου, που είτε είχαν κάνει χρήση πρωτοκόλλου είτε όχι ξεπερνούσαν τους 270, αριθμός που μπήκε ως βάση για να δημιουργηθεί ο νέος οικισμός «Πατώματα». Μάλιστα για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τον αριθμό των δικαιούχων, καθώς υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις, σχεδιάστηκε οι οικισμός να περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό απ’ αυτό.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε σε όσους δεν το γνωρίζουν και σε όσους το ξεχνούν ότι αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί μόνο η 1η φάση στην οποία υπάρχουν 180 οικόπεδα και φυσικά υπάρχει και η 2η φάση για σχεδόν άλλα τόσα οικόπεδα, για την οποία όμως δεν έχει γίνει το παραμικρό, πέραν των διαδικασιών να αγοραστούν και τα υπόλοιπα χωράφια από τους ιδιοκτήτες που τα κατέχουν σήμερα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις σε μέσο Ενημέρωσης των Γρεβενών (Παρασκευή 20/5/2016 στο star-fm.gr https://www.youtube.com/watch?v=ZyoS1I2O_ns) του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη, που έγιναν παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη, του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Ευάγγελου Δασταμάνη και του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, ότι «δικαιούχοι» από τα τρία χωριά «είναι μόνο 92 άτομα, ενδεχομένως και λιγότεροι» και έτσι μπορεί να γίνει χρήση για τα υπόλοιπα οικόπεδα, ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στη θέση «Πατώματα», όχι μόνο μας εκπλήσσει, αλλά και μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά δεν έγιναν όπως τονίσαμε τυχαία.

Δεν έγιναν τυχαία γιατί δεν αντέδρασε ούτε ο δήμαρχος Γρεβενών, κ. Δασταμάνης, που τώρα επιμένει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή για να μη γίνει ο «πρότυπος οικισμός φιλοξενίας μεταναστών στη θέση Πατώματα», παρά το γεγονός ότι σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια το Σάββατο 6 Μαΐου 2016 έβαλε όρους και «συμφώνησε», όπως επικαλείται ο περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης στην επιστολή που έστειλε (Επιστολή 1η – 9/5/2016) στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την παραχώρηση 60 στρεμμάτων στη θέση «Πατώματα» για τη φιλοξενία προσφύγων, ούτε ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, κ. Σημανδράκος, ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Γρεβενών, διευκρίνισε ότι η όποια μετεγκατάσταση προσφύγων θα γίνει σε «κοινόχρηστους χώρους» στον οικισμό «Πατώματα».

Η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών (Επιστολή 2η – 10/5/2016), όπως αυτή εστάλη από το δήμαρχο Γρεβενών στον περιφερειάρχη, μόνο πικρία μας δημιουργεί γιατί όπως όλα αποδείχτηκαν και δημόσια στην έκτακτη συνεδρίαση (23/5/2016) του δημοτικού συμβουλίου Γρεβενών όλοι και τα γνωρίζατε και τα συμφωνήσαν, άσχετα αν τώρα κανείς δε θέλει να αναλάβει μέρος των ευθυνών.

Μην ξεχνάτε κύριοι έξω από τα γραφεία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών και του δήμαρχου Γρεβενών υπάρχει κρεμασμένο και κορνιζωμένο στον τοίχο ένα τοπογραφικό διάγραμμα, που απεικονίζει το χώρο που έχει το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: «Χώρος Μετεγκατάστασης των Σεισμοπλήκτων: Καλαμιτσίου, Καλοχίου και Μεσολάκκου Γρεβενών».

ΑΛΗΘΕΙΑ:

Είχαν κάποιο δικαίωμα ο περιφερειάρχης, ο εκτελών χρέη γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Γρεβενών να κάνουν διαφορετική πρόταση για το χώρο αυτό;

Είχαν κάποιο δικαίωμα να μας βάλλουν σε νέες περιπέτειες, 21 χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό των 6,6 R της 13η Μαΐου 1995, τις επιπτώσεις του οποίου ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ να βιώνουμε ακόμη μέχρι σήμερα;

Είχαν κανένα δικαίωμα με την πρότασή τους να εξαπατήσουν και την Πολιτεία για να τη διευκολύνουν στην ανεύρεση χώρου μόνιμης μετεγκατάστασης των προσφύγων, αποκρύπτοντας ότι αυτό δημιουργεί και νομικό πρόβλημα, αλλά και ουσιαστικό καθώς το έργο αυτό κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ αν αλλάξει χρήση;

Αν είναι έτσι όπως το προγραμμάτισαν όλοι αυτοί οι κύριοι τότε μάλλον θα πρέπει και εμείς να πάρουμε το δρόμο της προσφυγιάς μήπως και καταφέρουν να ασχοληθούν επιτέλους και με τη δική μας αποκατάσταση.

Θα περιμέναμε από τον κ. δήμαρχο Γρεβενών να ασκεί ασφυκτική πίεση στην Περιφέρεια για να κληρωθούν επιτέλους τα οικόπεδά μας στο νέο οικισμό και από τον κ. αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να ασκούν με τη σειρά τους πίεση στην Πολιτεία ώστε να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες υποδομές της 1ης φάσης, όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, ασφαλτόστρωση κ.λ.π., αλλά και της 2η φάσης που δεν έχει ξεκινήσει, όπως και πίεση για να κατασκευαστούν και τα συμβατικά σπίτια όσων δεν έχουν κάνει χρήση της σχετικής απόφασης της Πολιτείας, η οποία συνεχίζει να είναι σε ισχύ.

Μια και όλοι επικαλούνται συνεχώς έγγραφα, που είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν, ας δώσουν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που να αφορά την τύχη μας.

Έχουν όλο το περιθώριο να διορθώσουν αυτό το σφάλμα και προς Θεού μην μας αναγκάζουν όλοι όσοι αποφασίζουν, δυστυχώς στα κρυφά, να φαινόμαστε εμείς τώρα στην Κοινή Γνώμη ως «ξενοφοβικοί» και ως «ρατσιστές» απέναντι στους πρόσφυγες, με την δικαιολογημένη αντίθεσή μας στη δημιουργία του «Πρότυπου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη θέση Πατώματα Γρεβενών», γιατί φανταζόμαστε ότι πάνω απ’ όλα προέχει και η δική μας ηθική και υλική αποκατάσταση.

Δυστυχώς κύριοι κάποιοι από τα δικά μας αγαπημένα πρόσωπα: γονείς, αδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες ακόμη και παιδιά και εγγόνια μας, «έφυγαν» από τον κόσμο αυτό με τον καημό να δουν το νέο τους χωριό στη θέση «Πατώματα». Και ενώ με λαχτάρα περιμέναμε την κλήρωση των οικοπέδων όλων όσοι είχαν και έχουν περιουσία (οικόπεδο ή σπίτι) στα τρία χωριά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία κατάσταση που μοιάζει χειρότερη και από το σεισμό, που δυστυχώς αφάνισε τα χωριά μας.

Φαίνεται όμως ότι η ανθρώπινη παρέμβαση είναι πολύ χειρότερη και από τη δύναμη της Φύσης.

Μην μας στερήσετε κύριε περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κύριε αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, κύριε δήμαρχε Γρεβενών, και κύριε πρόεδρε και μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την αποκατάσταση των χωριών μας. Έχετε τη δύναμη της ουσιαστικής παρέμβασης για την επίλυση και του δικού μας ζητήματος.

Την έχουμε ανάγκη, όπως ανάγκη έχουν και οι πρόσφυγες για να βρουν μια ζεστή γωνιά σ’ αυτή τη φιλόξενη πατρίδα.

Κάτοικοι του Καλαμιτσίου, Καλοχίου και Μεσολάκκου Γρεβενών

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ εδώ:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1. Επιστολή περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμύνης, Δημήτρη Βίτσα με ημερομηνία 9/5/2016, στην οποία επισημαίνεται η «ομοφωνία» όσων παραβρέθηκαν (κ.: Καρυπίδης, Μιχελάκης, Σημανδράκος, Δασταμάνης, Κάτανας) στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 για να προταθεί η θέση «Πατώματα» ως χώρος εγκατάστασης Προσφύγων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2. Επιστολή του δημάρχου Γρεβενών, Γεωργίου Δασταμάνη, με ημερομηνία 10/5/2016, προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, με την οποία επισημαίνεται απλά ότι δεν υπάρχουν «δημοτικά ακίνητα προς υποδοχή προσφύγων» και για να καλύψει κάθε άλλη περίπτωση, όπως «δημόσια, περιφερειακή ή ιδιωτική», στις οποίες ανήκει η θέση «Πατώματα», δηλώνει ότι αυτή η περίπτωση «καθιστά τον δήμο αναρμόδιο». Φυσικά στην επιστολή του κ. Καρυπίδη προς τον κ. Βίτσα φαίνεται ότι ο δήμαρχος Γρεβενών συμφώνησε για τη θέση «Πατώματα» με όρους τους οποίους μάλιστα θέτει και σ’ αυτή την επιστολή.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: https://www.youtube.com/watch?v=ZyoS1I2O_ns στην οποία βρίσκονται οι δηλώσεις των κ.: Καρυπίδη, Μιχελάκη, Σημανδράκου και Δασταμάνη στο STARFM Δυτικής Μακεδονίας.__

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.