Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ξεκλείδωσαν το Μηχανισμό των Αντικυθήρων!

9 Ιουνίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

antikuthironΟι επιστήμονες μπήκαν στην καρδιά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Διάβασαν τα αρχαία κείμεναπου είναι χαραγμένα στην επιφάνειά του και μπορούν πλέον να αποφανθούν, με σιγουριά, πως μέσα στο χάλκινο περίβλημά του οι αρχαίοι είχαν καταφέρει να κλείσουν ένα ολόκληρο σύμπαν. Ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου αναπαριστούσε τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, λειτουργούσε ως αστρολογικό ημερολόγιο και προέβλεπε με ακρίβεια τις εκλείψεις του ήλιου και της σελήνης.

«Η ιδέα και μόνο να βάλεις μια αστρονομική θεωρία σε ένα μηχάνημα με γρανάζια που θα την αναπαριστά είναι μοναδική», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο Γιάννης Μπιτσάκης, φυσικός και ιστορικός των Επιστημών και της Τεχνολογίας, μέλος της διεθνούς μελετητικής ομάδας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Από το 1902 που ο Μηχανισμός ανασύρθηκε από το ομώνυμο ναυάγιο του 1ου αι. π.Χ., μαζί με έναν θησαυρό αγαλμάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων, δεν έχει σταματήσει στιγμή να ιντριγκάρει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Μέχρι το 1970 είχαν διαβαστεί περίπου 923 από τους χαρακτήρες (γράμματα και αριθμοί) που είναι χαραγμένοι στον χαλκό. Το 2006 ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανάγνωση 3.400 χαρακτήρων στα 82 γνωστά σωζόμενα θραύσματα του Μηχανισμού. Πλέον «ολόκληρες προτάσεις και πολλοί νέοι αριθμοί βοηθούν στην αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του», καθώς από τα κείμενα που η ερευνητική ομάδα έχει στα χέρια της έχει διαβάσει το 99,9% που αντιστοιχεί στο 1/3 των επιγραφών. Για να αντιληφθεί κανείς τις δυσκολίες του εγχειρήματος αρκεί να σκεφτεί πως τα μεγαλύτερα γράμματα έχουν μέγεθος μόλις 1,2 με 1,5 χιλιοστά!

Οι τελευταίες μελέτες συνιστούν τεράστια πρόοδο στην αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού καθώς οι ερευνητές κρατούν πλέον στα χέρια τους ένα μεγάλο μέρος από το «εγχειρίδιο» της λειτουργίας του.

eleftherostypos

loading…

This entry was posted on Πέμπτη, 9 Ιουνίου, 2016 at 23:16 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply