brazil-708

125 επιστήμονες απο όλο τον κόσμο ζητούν να μην διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία λόγω του ιού Ζίκα.

Υπογράφουν ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με κοινοποίηση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία τονίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο πρέπει να αναβληθούν λόγω του ιού.

Η ομάδα των επιστημόνων τονίζει ότι τα νέα ευρήματα για τον ιό, ο οποίος συνδέεται με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, είναι ανησυχητικά, και ζητάει από τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες του.
Ωστόσο, πριν λίγες μέρες η ΔΟΕ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναβολή και μετάθεση των Αγώνων, οι οποίοι επρόκειτο να γίνουν στις 5-21 Αυγούστου.

Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε στη Βραζιλία πριν από ένα χρόνο αλλά πλέον υπάρχουν συνεχή κρούσματα σε περισσότερες από 60 χώρες.
Τα συμπτώματα του ιού είναι ήπια, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτός από την γέννηση μωρών με ασυνήθιστα μικρό κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει ένα σπάνιο και μερικές φορές θανατηφόρο νευρολογικό σύνδρομο σε ενήλικες.

Η επιστολή υπογράφεται από 125 επιστήμονες, γιατρούς και ειδικούς σε ιατρικά θέματα από πανεπιστήμια, όπως αυτό της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και του Γέιλ.
Για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για «λόγους δημόσιας υγείας», επικαλούνται την αποτυχία του προγράμματος εξάλειψης των κουνουπιών στη Βραζιλία αλλά και το αδύναμο σύστημα υγείας της χώρας.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν 500.000 επισκέπτες από όλες τις χώρες πάνε στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες, ενδεχομένως κολλήσουν τον ιό, και επιστρέψουν στο σπίτι τους», σημειώνεται στην επιστολή, όπως και το γεγονός, οτι υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν οι αθλητές και να επιστρέψουν  σε χώρες όπου ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση του ιού.

Η απάντηση του Π.Ο.Υ. 

Μία ματαίωση, ή πιθανή αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, που έχουν ανατεθεί στο Ρίο ντε Ζανέιρο, δεν θα μετέβαλε σε ριζικό βαθμό την εξάπλωση του ιού Ζίκα, αποφαίνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αντιδρώντας σε σχετικό αίτημα 150 ειδημόνων σε ζητήματα Υγείας.
Προς ώρας, «μία ματαίωση, ή μία αλλαγή τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα μετέβαλλε κατά σημαντικό βαθμό τη διεθνή εξάπλωση του ιού Ζίκα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ ο Οργανισμός.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.