dei-fesia-708

Στον περιορισμό της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, που φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ παρά το πρόγραμμα διακανονισμών,  στοχεύει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

Με απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος αν δε έχουν εξοφληθεί ή διακανονιστεί οι οφειλές προς την ΔΕΗ. Αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της Επιχειρήσης, η οποία βλέπει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται και τους οφειλέτες να αλλάζουν πάροχο αφήνοντας πίσω τα «φέσια» στη ΔΕΗ.

Η έντονη δραστηριοποίηση των ιδιωτών προμηθευτών στην αγορά, οι οποίοι μάλιστα προσφέρουν ευνοϊκά οικονομικά πακέτα, ειδικά για τους μεγάλους καταναλωτές, έχουν λειτουργήσει ως κίνητρο για αλλαγή προμηθευτή και για τους καταναλωτές εκείνους, που έχουν ήδη μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ  και οι οποίοι με τον τρόπο αυτό μηδενίζουν το κοντέρ των οφειλών και αποφεύγουν τον κίνδυνο να διακοπεί η ηλεκτροδότηση τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ εδώ και αρκετούς μήνες ζητεί την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας, προκειμένου να αποτραπούν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ωστόσο η ΡΑΕ με το επιχείρημα ότι μία τέτοια αλλαγή θα έθετε εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από τον ένα προμηθευτή στον άλλο, απέφευγε να προχωρήσει στην τροποποίηση του Κώδικα.

Η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας προβλέπει:

«Ο πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της Σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής Προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική Σύμβαση, ή, εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον Προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην παράγραφο 5 του άρθρου 34 του παρόντος (ευάλωτοι καταναλωτές). Ο παλαιός Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο Προμηθευτή».

Με την τροποποίηση διασφαλίζεται το δικαίωμα αλλαγής Προμηθευτή, ενώ  στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 34 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (ΦΕΚ Β’ 832/09.04.2013) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Εφόσον, κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων μηνών του έτους, ο Προμηθευτής, προβεί στην καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας, ή ο παλαιός Προμηθευτής υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή  μη τήρησης, από πλευράς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο Ευάλωτος Οικιακός Πελάτης μεταπίπτει αυτόματα στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να προηγηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του»

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.