kapnos
Με καταιγισμό σχολίων από απλούς πολίτες, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις, μέχρι το ΙΝΚΑ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, ολοκληρώθηκε η

δημόσια διαβούλευση για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας  40/2014/ΕΕ περί καπνικών, ηλεκτρονικού τσιγάρου και νέων καπνικών προϊόντων – παρά το εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα των τριών ημερών που δόθηκε για τη διαδικασία.

Κι ενώ η πλειοψηφία των άρθρων με θέμα την εντατικοποίηση των ειδοποιήσεων που φέρουν τα συμβατικά τσιγάρα έλαβαν θετικής αποδοχής, δεν συνέβη το ίδιο και με τις διατάξεις που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού και τον τρόπο διάθεσής τους στην ελληνική αγορά, η οποία ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

Κριτική στις πολυδαίδαλες διαδικασίες κυκλοφορίας των νέων προϊόντων

Σε εκατοντάδες ανέρχονται τα σχόλια που αναρτήθηκαν για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με την πλειοψηφία αυτών (640 τον αριθμό) να αφορούν στην απόκλισή του από το πνεύμα και το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα νέα προϊόντα καπνού – που βάσει επιστημονικών μελετών είναι λιγότερο επιβλαβή από το βιομηχανικό τσιγάρο.

Ειδικότερα, η απλή κοινοποίηση στις Αρχές που προβλέπει ο Ευρωπαίος νομοθέτης με στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας τους έχει μετατραπεί στην εγχώρια μορφή του νόμου σε περίπλοκη και χρονοβόρα γραφειοκρατία, εισάγοντας σοβαρά προσκόμματα στη διάθεση στην ελληνική αγορά προϊόντων που κυκλοφορούν ελεύθερα σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα το νομοσχέδιο εισάγει ολοκληρωτικές απαγορεύσεις στη διαφήμιση των προϊόντων αυτών και τη χρήση τους σε δημόσιους χώρους.

Οι περιορισμοί αυτοί, καταγγέλλουν άμεσα ενδιαφερόμενοι, καταναλωτές και επαγγελματίες του χώρου, καταδικάζουν τα νέα προϊόντα καπνού και μαζί με αυτά κλάδους που παλεύουν να επιβιώσουν, ενώ στερούν από τους καπνιστές την πρόσβαση σε δυνητικά λιγότερο επιβλαβή προϊόντα με αρνητικό αντίκτυπο στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη μείωση του υγειονομικού κόστους.

Δριμεία κριτική από λιανέμπορους και καπνοκαλλιεργητές

Έντονη δυσαρέσκεια σε όλους τους τόνους εκφράζουν εκπρόσωποι του κλάδου των καπνοπωλών και περιπτερούχων, καθώς και οι καπνοπαραγωγοί. Οι πρώτοι, είτε μέσω συνδικαλιστικών οργάνων είτε ατομικά, αποκηρύσσουν τη διάταξη ως καταστροφική για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Αναφέρονται, χαρακτηριστικά, στις ελπίδες που είχαν εναποθέσει στα νέα προϊόντα καπνού για ανάκαμψη της εμπορικής δραστηριότητας, με δεδομένο ότι αφενός δεν έχουν δικαίωμα να εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα και αφετέρου έχουν χάσει πελατεία λόγω στροφής των καπνιστών σε φθηνότερα λαθραία προϊόντα που αντιπροσωπεύουν πλέον το 20% της αγοράς.

Οι καπνοκαλλιεργητές, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν τις σχετικές διατάξεις «χαριστική βολή» για το δοκιμαζόμενο κλάδο τους που υποφέρει από την παράνομη εισαγωγή και διακίνηση τσιγάρων, και βλέπουν τα νέα προϊόντα καπνού ως ελπιδοφόρα εναλλακτική για τη διάθεση της παραγωγής τους.

Πλήγμα στον περιορισμό του καπνίσματος

Τα νέα προϊόντα καπνού έχουν ενσωματωθεί στη στρατηγική πολλών ευρωπαϊκών κρατών για τον έλεγχο και περιορισμό του καπνίσματος, καθώς η χρησιμότητά τους ως λιγότερο επιβλαβών εναλλακτικών στο παραδοσιακό κάπνισμα έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα. Αυτό το στοιχείο  προκύπτει μέσα από την πλειονότητα των σχολίων που καλούν το Υπουργείο Υγείας να διευκολύνει την πρόσβαση στα νέα προϊόντα καπνού.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτή χαρακτηριστικά επισημαίνει  την «πολιτική και ηθική υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών να έχουν δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές προϊόντων καπνού να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε προϊόντα, αυτά που θα είναι λιγότερο βλαβερά, αφού έτσι μπορούν να σωθούν πολλές ζωές και μεγάλες δαπάνες υγείας» και εισηγείται, με τη σειρά του, την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την κυκλοφορία των νέων προϊόντων καπνού στην αγορά «ώστε να διατηρηθεί το πνεύμα και το γράμμα του ρεαλιστικού ρυθμιστικού πλαισίου».

Σημειώνεται στο ίδιο πλαίσιο από σχολιαστές ότι οι υγειονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των προκαλούμενων από το κάπνισμα νοσημάτων θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά μέσα από τον περιορισμό του παραδοσιακού καπνίσματος που θα επιφέρει η τήρηση των προβλέψεων της Οδηγίας.

το βήμα

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.