aigyptosΚαπνός στην τουαλέτα του Airbus και στη συνέχεια φωτιά στο μέρος όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους.
Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ανθρώπινα μέλη, καθίσματα και βαλίτσες από το μοιραίο αεροσκάφος της EgyptAir βρέθηκαν από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, η Deutsche Welle μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες λίγα λεπτά προτού το Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών συντριβεί, υπήρξε καπνός και ξέσπασε φωτιά μέσα στο αεροσκάφος.

Ο Τιμ Βαν Μπέβερεν, ένας ειδικός σε θέματα αεροναυπηγικής μίλησε στη DW για τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης MS804, επικαλούμενος στοιχεία από την εξειδικευμένη υπηρεσία Aviation Herald, η οποία καταγράφει και αναφέρει συμβάντα που αφορούν αεροπορικές εταιρείες.

Όπως είπε ο ειδικός, με βάση τα στοιχεία που κατέγραψε το  σύστημα επικοινωνίας αεροσκαφών ACARS (Aircraft Communication Adressing and Reporting System) υπήρξε καπνός στην τουαλέτα του Airbus και στη συνέχεια φωτιά στο μέρος όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους.

«Υπήρξε φωτιά στο αεροσκάφος. Το σύστημα έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Εντοπίστηκε καπνός σε μια από τις τουαλέτες και ένα λεπτό αργότερα υπήρξε φωτιά στο avionics compartment, εκεί όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Μετά από δύο λεπτά έπεσαν οι λειτουργίες του αεροπλάνου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα ότι περίμενε πως οι αιγυπτιακές αρχές θα είχαν αποκτήσει και δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτές τις πληροφορίες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες ώρες μετά την συντριβή υπήρξαν μαρτυρίες από την Ελλάδα που έκαναν λόγο για «φωτιά στον ουρανό» νότια της Καρπάθου. Συγκεκριμένα, Έλληνες αξιωματούχοι μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ και είπαν ότι αυτή την μαρτυρία κατάθεσε πλοίαρχος εμπορικού πλοίου που βρισκόταν 130 ναυτικά μίλια νότια του νησιού των Δωδεκανήσων.

Τα στοιχεία από την Aviation Herald

Το αιγυπτιακό ναυτικό αναζητά το «μαύρο κουτί» του μοιραίου Airbus

Πάντως, το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό έχει ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών» του μοιραίου Airbus, που αναμένεται να δώσει απαντήσεις.

Πλοία «χτενίζουν» την περιοχή σε απόσταση περίπου 290 χλμ από τις ακτές της Αλεξάνδρειας, όπου υπολογίζεται ότι έχει συντριβεί το αεροσκάφος.

Αν ανασυρθούν τα «μαύρα κουτιά» ανέπαφα θα μπορούσαν να προσφέρουν στους αναλυτές πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές πριν το Airbus εξαφανιστεί από τα ραντάρ.

Βέβαια, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες, καθώς τόση είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κουτιών.

Βίντεο από τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου:

Τρομοκρατική επίθεση ή μηχανική βλάβη;

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται πολλά είναι τα «σενάρια» πίσω από την εξαφάνιση και συντριβή του αεροπλάνου της αιγυπτιακής εταιρίας.

Την ώρα που οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Σερίφ Σατί, μοιάζει με τη σειρά του να αποκλείει τη μηχανική βλάβη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός απάντησε: «Αυτό είναι ανοησία. Δεν πρόκειται για μηχανή αυτοκινήτου με βλάβη. Όταν σημειώνεται μία δυσλειτουργία, υπάρχει πρόγραμμα συντήρησης που την επιδιορθώνει. Κανείς δεν μπορεί να πετάξει με ένα αεροσκάφος με δυσλειτουργία».

Παρότι ο Σατί αποκλείει τη βλάβη, εστιάζοντας στην πιθανότητα οι 66 επιβαίνοντες να βρήκαν τραγικό θάνατο από τρομοκρατική επίθεση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας μιλώντας στο Associated Press, δήλωσαν πως κανένας από τους επιβάτες δεν βρίσκεται σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.

protothema

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.