Η ΑΕΚ είναι Κυπελλούχος Ελλάδας
αεκ
Τώρα πια δεν το αμφισβητεί κανείς, τώρα πια κάνεις δεν αμφιβάλλει!

Με κατάθεση ψυχής και σκόρερ τους Μάνταλο και Τζεμπούρ η ΑΕΚ λύγισε 2-1 τον Ολυμπιακό και πανηγυρίζει το 15ο Κύπελλο της ιστορίας της.

Τέλος η ΑΕΚ που βασανιζόταν, τέλος η ΑΕΚ ο «φτωχός συγγενής». Σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο καλωσορίζει πίσω την ΑΕΚ που -όχι μόνο πρωταγωνιστεί- αλλά πανηγυρίζει και τίτλους!

Βγάζοντας χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και με πάθος που ξεχείλιζε, η «Ένωση» λύγισε 2-1 τον Ολυμπιακό και πανηγύρισε έξαλλα την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Με σκόρερ τους Μάνταλο και (39’) και Τζεμπούρ (52’), πρωταγωνιστή τον Βάργκας (που έβγαλε αμφότερες τις ασίστ) και τον Μανωλά να κοουτσάρει υποδειγματικά, οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν δίκαια δικό τους το 15ο τρόπαιο της ιστορίας τους.

Κατώτερος των περιστάσεων ο Ολυμπιακός, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την υπεροχή που είχε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει σασπένς στο τέλος μειώνοντας με τον Ντομίνγκες.

To 0-1 από τον Μάνταλο:


Το 0-2 του Τζεμπούρ:


Ο Τσόρι κάνει το 1-2:

Το μάτς
Κυπελλούχος Ελλάδας για 15η φορά στην Ιστορία της στέφθηκε η ΑΕΚ. Η Ενωση επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού στον τελικό του άδειου ΟΑΚΑ και πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο μετά το 2011. Οι Μάνταλος (39′), Τζεμπούρ (51′) έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων, ενώ μείωσε ο Τσόρι Ντομίνγκες στο 84΄ για τους πρωταθλητές.

Ενας τίτλος που σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή του «Δικέφαλου» στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα, εντάσσει τον (υπηρεσιακό) Στέλιο Μανωλά στην χρυσή βίβλο των μόλις πέντε προπονητών (Τζανετής, Νεγρεπόντης, Μπάγεβιτς, Ραβούσης οι άλλοι τέσσερις) που έχουν κατακτήσει κύπελλο με την ΑΕΚ και ως παίκτες. Ο Μανωλάς είχε σηκώσει για πρώτη φορά κύπελλο ως ποδοσφαιριστής πριν από 33 χρόνια (1983) στο ίδιο γήπεδο.

Η ΑΕΚ ήταν νωθρή στο ξεκίνημα του αγώνα αφήνοντας πολύ χώρο στους «ερυθρόλευκους». Στο πρώτο μισό του ημιχρόνου η κατοχή ξεπερνούσε το 70% για τους πρωταθλητές, που όμως αδυνατούσαν να δημιουργήσουν.

Με τους Σιμόες, Γιόχανσον να κερδίζουν μέτρα στο κέντρο, οι «κιτρινόμαυροι» άρχισαν να πατάνε πιο γερά στα πόδια τους, τη στιγμή που η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ενέπνεε την παραμικρή εμπιστοσύνη. Η ΑΕΚ ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη «επίσκεψή« της στην περιοχή του Ρομπέρτο, όταν ο Βάργκας σέντραρε από αριστερά και ο Μάνταλος βρήκε τη μπάλα με τον… ώμο στέλνοντάς τη στα δίχτυα στο 39΄.

Η ομάδα του Στέλιου Μανωλά έκλεισε το ημίχρονο με προβάδισμα στο σκορ χωρίς να έχει τελική προσπάθεια με το πόδι ή το κεφάλι! Τυχερή; Οχι ακριβώς, αφού πρώτα εκμεταλλεύτηκε και την επιθετική ανυπαρξία του Ολυμπιακού και στη συνέχεια «έψαξε» τη δική της στιγμή. Ηταν μέρος του σχεδιασμού του Μανωλά.

Με την έναρξη του δεύτερου 45λέπτου η ΑΕΚ έγινε το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Σε μια υποδειγματική αντεπίθεση ο Βάργκας βρήκε τον Τζεμπούρ ο οποίος πλάσαρε κάτω από τα πόδια του Ρομπέρτο και έγραψε το 2-0 στο 51΄. Αμέσως ο Σίλβα έριξε στο ματς τους Πάρντο, Ιντέγε ενώ λίγο μετά ολοκλήρωσε τις αλλαγές του με τον Τσόρι Ντομίνγκες. Η κίνηση με τον Αργεντινό έδειχνε εν μέρει απόγνωση αφού στη μισή ώρα που απέμενε πολλά μπορούσαν να συμβούν. Δεν γινόταν αλλιώς όμως, αφού ο Ολυμπιακός έπρεπε να κάποιον τρόπο να αφυπνιστεί και ο «μαέστρος» Τσόρι ήταν ο πλέον κατάλληλος να παίξει το ρόλο αυτόν.

Το σοκ όμως ήταν μεγάλο και οι «ερυθρόλευκοι» αδυνατούσαν να αντιδράσουν. Θα έπρεπε να συμβεί κάτι απρόοπτο για να ξαναμπεί στο ματς, όπως για παράδειγμα η «οβίδα» του Μαζουακού στο 80΄ που βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και έφυγε άουτ. Τη λύση έδωσε -ποιος άλλος; – ο Ντομίνγκες που πήρε τη μπάλα εκτός περιοχής και με δυνατό σουτ έστειλε την έστειλε στα δίχτυα στο 84΄. Ο τελικός είχε… ψωμί ακόμα.

Ο Ολυμπιακός πίεσε δεν κατάφερε όμως να δημιουργήσει τη μεγάλη ευκαιρία στο διάστημα που απέμεινε. Ετσι, η ΑΕΚ κατέκτησε άξια το τρόπαιο και έδωσε το σύνθημα για τη μεγάλη γιορτή που αναμένεται να στηθεί απόψε στο ξενοδοχείο της ομάδας.

Η Ενωση με την κατάκτηση αυτή επιστρέφει και στην Ευρώπη, καθώς ακόμα και αν δεν τερματίσει πρώτη στα πλέι οφ (εισιτήριο για προκριματικά Champions League), θα έχει πάρει το «καλό» εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Κίτρινες: Μιλιβόγεβιτς, Μποτία – Σιμόες, Μάνταλος, Ντίντακ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα):
Ρομπέρτο, Μποτία, Μιλιβόγιεβιτς, Ντα Κόστα, Φορτούνης, Κασάμι (53΄ Ιντέγε), Πουλίδο, Φουστέρ (65΄ Ντομίνγκες), Μαζουακού, Σαλίνο, Ερνάνι (53΄ Πάρντο)

ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Ανέστης, Άρθο, Σιμόες, Βάργκας (58΄ Μπακάκης), Γκάλο, Γιόχανσον, Τζιμπούρ, Μάνταλος (81΄ Τζανετόπουλος), Αραβίδης (90+1΄ Πέκχαρτ), Ντίντακ, Κολοβέτσιος.

* MVP του τελικού αναδείχθηκε ο Πέτρος Μάνταλος, που μαζί με τους Τζεμπούρ, Βάργκας, Κολοβέτσιο ήταν οι κορυφαίοι της Ενωσης.

δολ,αμπε,spor-fm

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.