Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα πλαϊνά τζάμια των αυτοκινήτων δεν μας προστατεύουν από τον ήλιο

16 Μαΐου, 2016 by Σταματίνα

D396123CE8C0C7797CCEAE74D3114C0BΑντίθετα με τα παρμπρίζ, τα πλαϊνά τζάμια των αυτοκινήτων δεν προστατεύουν εξίσου καλά από την υπεριώδη Α ακτινοβολία (UVA) του ήλιου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.

Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ελλιπής προστασία από τα πλάγια του οχήματος εξηγεί εν μέρει γιατί οι οδηγοί εκδηλώνουν συχνότερα καρκίνο στην αριστερή πλευρά του προσώπου, καθώς και καταρράκτη στο αριστερό μάτι πιο συχνά από ό,τι στο δεξί.

Οι ερευνητές Ινστιτούτου Όρασης Boxer Wachler στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Μπόξερ Γουάχλερ, μέτρησαν τηνUVA ακτινοβολία σε 29 μοντέλα 15 αυτοκινητοβιομηχανιών κατασκευής 1990-2014.

Διαπίστωσαν ότι τα παρμπρίζ μπλοκάρουν σχεδόν όλη την ακτινοβολία (το 96% κατά μέσο όρο), άσχετα αν πρόκειται για ακριβά ή φθηνά μοντέλα αυτοκινήτων. Αυτό οφείλεται στο ότι τα παρμπρίζ κατασκευάζονται από γυαλί με ειδική επικάλυψη για να μην σπάει εύκολα.

Αλλά στα πλαϊνά τζάμια -που δεν έχουν αντίστοιχη ενίσχυση- το αντίστοιχο μέσο ποσοστό προστασίας από την ακτινοβολία ήταν 71%. Μόνο σε τέσσερα μοντέλα από τα 29, τα πλαϊνά τζάμια μπλόκαραν πάνω από το 90% της UVA ακτινοβολίας, ενώ σε μερικά αυτοκίνητα δεν μπλοκάρουν πάνω από 50%.

«Οι κατασκευαστές θα έπρεπε να εξετάσουν την αύξηση του βαθμού προστασίας από την UVA ακτινοβολία στα πλευρικά παράθυρα των αυτοκινήτων», σχολιάζει ο ΔΡ Μπόξερ και σημειώνει και οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα μπορούσαν μόνοι τους να τοποθετήσουν ειδικά φίλτρα για τα πλαϊνά τζάμια.

 

in


loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2016 at 16:52 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply