Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αγιασμός στο “ΚΤΗΜΑ ΑΝΟΙΞΗΣ Γρεβενών ΑΕ” – (εικόνες + video)

10 Μαΐου, 2016 by Χρήστος Μίμης

Η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (ΕΚΠ) της Άνοιξης… – Κυριακή 8 Μαΐου 2016
DSC00159
Η πρώτη εν Ελλάδι ιδιωτική Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή είναι πλέον γεγονός, αφού εξεδόθησαν όλες οι

προβλεπόμενες άδειες εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών. Αφορά έκταση 3.000 στρεμμάτων δρυοδάσους και αγρών και συμπίπτει με το ανατολικό τμήμα του Ιδιωτικού Δασοκτήματος “Ξηρός” ιδιοκτησίας των αδελφών Ξηρού στην περιοχή Άνοιξης Γρεβενών περίπου 8 χλμ. βορείως του Αγιόφυλλου Τρικάλων.


Η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (ΕΚΠ) της Άνοιξης είναι προϊόν πολύμοχθης και πολυετούς προσπάθειας της Εταιρείας Κτήμα Άνοιξη ΑΕ,η οποία μισθώνει την περιοχή από τους ιδιοκτήτες και η οποία έχει ως όραμα την ανάδειξη της ομορφιάς της περιοχής και την δημιουργία μιας πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρησης σκοπόν εχούσης να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και αξιοποίηση όλης της περιοχής Χασίων Γρεβενών.

Την 8 Μαΐου έλαβον χώρα τα εγκαίνια της ΕΚΠ παρουσία του Προέδρου της Εταιρείας κ.Ελευθ. Σταματόπουλου, του Αντιπροέδρου κ. Ευ. Παπαλιού, εκπροσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών,του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους φίλων.

Η ανεξέλεγκτη από δεκαετιών θήρα έχει μειώσει δραματικά τον ζωικό πλούτο της ελληνικής φύσης, ο οποίος αποτελεί πλούτο όλου του ελληνικού λαού, η δε λαθροθηρία έχει γίνει μάστιγα της υπαίθρου. Είναι καιρός η χώρα μας να προσαρμοσθεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα όσον αφορά στην θήρα και να την οργανώσει σε ελεγχόμενες περιοχές,ούτως ώστε ο ζωικός μας πλούτος να αναπαράγεται κανονικά και να αυξάνεται θηρευόμενος με τρόπο ελεγχόμενο και σοβαρό. Ιδού λοιπόν ένα πεδίο μεταρρυθμίσεων.

Η ΕΚΠ Άνοιξης φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο ανάδειξης αυτού ακριβώς του είδους της θήρας και ανάδειξης επίσης εναλλακτικών τρόπων ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη είναι το κυρίως ζητούμενο.

Το αντικείμενο θα αφορά σε πτερωτά και τριχωτά θηράματα με την κυνηγετική περίοδο να έχει ρυθμισθεί από 15 Ιουλίου μέχρι την 10 Μαρτίου του εκάστοτε επομένου έτους.

Οι συνεργάτες και οι φίλοι της Εταιρείας εύχονται στην τελευταία κάθε επιτυχία στο έργο της.

Ιωάννης Ξηρός

Συνιδιοκτήτης Δασοκτήματος “Ξηρός”

Ελευθέριος Σταματόπουλος:

Ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας
Βασίλειος Πολ. Μιχελάκης:

Η κοπή της κορδέλας:

Οι δημιουργοί της ομώνυμης εταιρείας Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών ΑΕ, που ιδρύθηκε το 2009, είναι ο κ. Μιχάλης Στεργίου εμπνευστής του πρότζεκτ προ 15ετίας, που μαζί με τον επιχειρηματία κ. Βαγγέλη Παπαλιό αποτελούν τους βασικούς μετόχους και ο δασολόγος κ. Ελευθέριος Σταματόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με κίνητρο την αγάπη τους για το κυνήγι και το επιχειρείν μέσω του οποίου θέλουν να αναπτύξουν ένα πρωτοποριακό για τη χώρα επιχειρηματικό σχέδιο, ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η χώρα και παρά τις όποιες δυσκολίες ανακύπτουν στην προσπάθεια υλοποίησής του, όπως υπογραμμίζουν.
Δείτε εικόνες:


Σύμφωνα με το dasarxeio.com:

Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ιδρύεται Ιδιωτική Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (Ι.Ε.Κ.Π) με την ονομασία «Ι.Ε.Κ.Π Κτήματος Ανοιξης», σε έκταση 2.954 στρεμμάτων, στο ανατολικό τμήμα του ιδιωτικού δάσους «Ξηρού» Τ.Κ. Άνοιξης του Δήμου Δεσκάτης της Π.Ε Γρεβενών.

Θέση

Η ανωτέρω Ιδιωτική Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή βρίσκεται στα βόρεια της Τ.Κ. Άνοιξης, νοτιοδυτικά της Τ.Κ Καρπερού, ανατολικά της Τ.Κ Ανθρακιάς του Δήμου Δεσκάτης Π.Ε Γρεβενών, νότια του ποταμού Αλιάκμονα και οριοθετείται ως προς το βόρειο και νότιο όριο της από τα ρέματα Βατσινιό και Σιούτσα αντίστοιχα που εκβάλλουν στον ποταμό Αλιάκμονα.

Λειτουργία

Όπως προβλέπεται και από την εγκεκριμένη Τεχνική Μελέτη η λειτουργία της Ιδιωτικής Ελεγχόμενης Κυνηγητικής Περιοχής θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Π.δ. 453/1977. Κάθε χρόνο θα συντάσσεται πρόγραμμα θήρας και διαχειριστικό σχέδιο ολόκληρης της ΕΚΠ.

Με βάση το ετήσιο πρόγραμμα θήρας θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις άσκησης της θήρας μέσα στην Ε.Κ.Π, η σύνταξη ειδικών μελετών ή πιθανών πινάκων διαχείρισης του θηραματικού πλούτου, καταβολή δικαιώματος κ.λπ. βάσει του άρθρου 4 του Ν. 177/1975 και του Π.δ. 453/1977.

Η ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή θα λειτουργεί την περίοδο 15/7 έως 10/3 του επόμενου έτους. Ωστόσο κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 8 του Π.δ. 453/1977 (ΦΕΚ Α’ 141) και τις προϋποθέσεις και περιορισμούς που ορίζονται στο παραπάνω διάταγμα, η περίοδος λειτουργίας της ΕΚΠ μπορεί να παραταθεί και πέρα της περιόδου αυτής.

Η δίωξη των επιβλαβών θηραμάτων εντός της Ε.Κ.Π θα ενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η πρόσβαση θα γίνεται από το υπάρχον πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δασικό δίκτυο χωρίς την διάνοιξη νέων οδών.

Διευκρινίζεται ότι οι υλοτομίες του δάσους για όσο χρόνο θα λειτουργεί η Ε.Κ.Π θα πραγματοποιούνται με βάση τις εγκεκριμένες Διαχειριστικές μελέτες του Δάσους που θα υποβάλουν οι ιδιοκτήτες. Για λόγους ασφαλείας κατά την διάρκεια πραγματοποίησης των υλοτομιών θα αναστέλλεται περιοδικά το κυνήγι στην Ε.Κ.Π.

Θα ληφθούν μέτρα προστασίας που αφορούν τόσο τη διαχείριση και αειφορία του θηρευτικού πλούτου όσο και την παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα εντός και εκτός των ορίων της.

Ολόκληρη η Ε.Κ.Π θα οριοθετηθεί με συρμάτινη περίφραξη. Για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, θα απαγορεύεται η βολή στα όρια της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής και σε ζώνη πλάτους εκατό (100) μέτρων μέσα από αυτά. Τα όρια αυτά θα σηματοδοτηθούν εσωτερικά με πυκνές δίγλωσσες επισημάνσεις.

Για την αποφυγή μελλοντικής ρύπανσης των εδαφών και των υδάτων όσο και τοξίνωσης των θηραμάτων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σιδερένια, επινικελωμένα ή επιχαλκωμένα σκάγια και θα αποφεύγονται αυτά του μολύβδου.

Με την παρ. 10 του άρθρου 6 του Π.δ. 453/1977 την συνολική εποπτεία της ΕΚΠ θα ασκεί η Δασική Υπηρεσία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας και την ισχύ της παρούσας απόφασης είναι η υποβολή από τους ιδιοκτήτες ή τους μισθωτές της Ε.Κ.Π ανά τριετία μελέτης βοσκοικανότητας από την οποία να προκύπτει η μη μεταβολή του φυσικού περιβάλλοντος του βιοτόπου όπως προβλέπεται από το άρθρο 12 του Ν. 4164/2013 (ΦΕΚ Α 156/2013).

dasarxeio

 

Διαβάστε και:
ΚΤΗΜΑ ΑΝΟΙΞΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Α.Ε.: Επίσκεψη Εθνικών αντιπροσωπειών, παρουσία του Βουλευτή Γρεβενών Τιμολέοντα Κοψαχείλη

O Dr Ελευθέριος Σταματόπουλος στον Star-Fm 933: Επενδύουμε στα Γρεβενά 5 εκατ. ευρώ και θα απασχολήσουμε 40 εργαζόμενους…

Δημοσίευμα για το Κτήμα Άνοιξη ΑΕ και στην εφημερίδα «Κέρδος»

loading…

This entry was posted on Τρίτη, 10 Μαΐου, 2016 at 11:42 and is filed under Grevenatv, ΓΡΕΒΕΝΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply