τσακαλωτοςΈχοντας δείξει έμπρακτα τη… μεταρρυθμιστική της δέσμευση, αφού οι κυβερνητικοί βουλευτές έβαλαν

πλάτη στη φοροκαταιγίδα αλλά και στο «μαχαίρι» που φέρνει το νέο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προσδοκά να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το επίμαχο ζήτημα του δημοσιονομικού «φρένου» και η προσπάθεια να μην προσδιοριστούν, τουλάχιστον από τώρα, τα μέτρα, αλλά και η αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.

Η Αθήνα κρατάει, πάντως, μικρό καλάθι. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έδωσε τον τόνο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, λέγοντας ότι «περνάμε τον δύσκολο κάβο και βγαίνουμε σε ήρεμα νερά», ωστόσο κάνει κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια την ημερομηνία. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα σε συνομιλίες τους αναφέρουν ότι «ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια».

Χαμηλά ο πήχης
Κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά την ελληνική διαπραγμάτευση, μιλώντας στο iefimerida.gr για το Εurogroup, εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι για πολλοστή φορά θα πάμε στην παράταση.

Καθοριστική άλλωστε για την έκβαση των διαβουλεύσεων θεωρείται η 24η Μαΐου, εκτός αν μεσολαβήσει νωρίτερα κάποια εμβόλιμη συνεδρίαση. Οι πιο ρεαλιστικές φωνές του Μαξίμου, πάντως, είναι αυτές που στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αφήνουν να εννοηθεί ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να έχουν κλείσει όλα στο τέλος του μήνα σε συνδυασμό και με το ζήτημα του χρέους στη ζυγαριά.

Για το τελευταίο, άλλωστε, συγκρούονται Ουάσινγκτον και Βερολίνο, καθώς το Ταμείο ζητά μια γενναία αναδιάρθρωση και η Γερμανία εμφανίζεται αρνητική. Αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη και μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Τα μέτρα-κάβα πιέζουν
Δεδομένη είναι η πίεση που ασκεί το Ταμείο, προκειμένου να περάσουν οι επώδυνες παρεμβάσεις με το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για τον «κόφτη» δαπανών, τον οποίο μηχανισμό οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, διαμηνύοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ψήφιση μέτρων».

Ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε πως «δεν θα υπάρχει κανένας κωδικός που να συγκεκριμενοποιούμε», με αποτέλεσμα να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πώς ακριβώς θα βρεθεί σήμερα στο Eurogroup η χρυσή τομή.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.