smothies-smeoura-708

Πίνετε ένα smoothie με φρούτα και σκέφτεστε ότι είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας.

Δεν είναι αλήθεια. Η μάλλον, είναι η μισή αλήθεια. Γιατί μπορεί το smoothie να είναι φρέσκο, χρωματιστό και βιταμινούχο, περιέχει, ωστόσο, πάρα πολλή ζάχαρη. Και μάλιστα, η ποσότητα που περιέχει το smoothie είναι κατά πολύ ανώτερη από την επίσημο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (25 γραμμάρια ζάχαρη καθημερινά). Ακόμη κι αν φτιάχνετε μόνοι σας το smoothie.
Η αποκάλυψη έγινε από διαιτολόγους στην εκπομπή του βελγικού καναλιού Een. Οι διατροφολόγοι ανέλυσαν την σύνθεση ενός smoothie « strawberry squeeze ».
Αυτό περιλαμβάνει: δύο πορτοκάλια, επτά μήλα, μια μπανάνα και δέκα φράουλες. «20 κομμάτια φρούτων είναι πάρα πολλά. Πολλοί άνθρωποι το ξεχνούν αλλά αυτό εκπροσωπεί μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης», δήλωσαν. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ζάχαρη που προστίθεται, αλλά για φυσικά σάκχαρα που προέρχονται από τα στυμμένα φρούτα.
«Μόλις εισέλθουν στο σώμα αυτά τα σάκχαρα αντιδρούν ακριβώς όπως και οι άλλες ζάχαρες» δήλωσε η διατροφολόγος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένα smoothie δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση ένα φρούτο, αντίθετα.
Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο καθηγητής και ερευνητής διατροφολόγος, Bart Nicolai, το smoothie « strawberry squeeze » περιέχει 8,5 κομμάτια ζάχαρη, όσο δηλαδή και μια Coca-Cola η οποία περιλαμβάνει 8.
Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι να σταματήσει κάποιος να τρώει ακόμη και φρούτα.
Η καθηγήτρια Chantal Mathieu στην ίδια εκπομπή δήλωσε ότι στο smoothie, τα φρούτα κόβονται και στύβονται και έτσι οι φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση ζάχαρης, αφαιρούνται. Με τον τρόπο αυτό η ζάχαρη περνάει απευθείας στο αίμα: «Ετσι στοκάρεται η ζάχαρη και αυτό είναι που παχαίνει και γίνεται λίπος» δήλωσε η καθηγήτρια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς για να συνεχίσει κάποιος να καταναλώνει smoothies χωρίς να υποβάλλει τον οργανισμό του στην απορρόφηση τόσης ζάχαρης, το καλύτερο είναι να αναμειγνύει φρούτα και λαχανικά. «Τα λαχανικά είναι λιγότερο γλυκά από τα φρούτα και οι ίνες τους επιβραδύνουν το πέρασμα της ζάχαρης στο αίμα, ενώ προσφέρουν όγκο στο ποτό» συμβούλευσε ο διατροφολόγος Raphaël Gruman.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί σέλινο και αγκούρι. Η μπανάνα είναι καλό να αποφεύγεται γιατί περιέχει πολύ ζάχαρη και είναι προτιμότερα τα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα μήλα, τα αχλάδια, όλα τα κόκκινα φρούτα (εκτός από τα κεράσια), τα πεπόνια και το καρπούζι. Μπορεί επίσης κάποιος να προσθέσει λίγο γάλα, αγελάδας ή σόγιας ή αμυγδάλου ή ρυζιού.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.