makaronia-salataΘέλετε να δώσετε ένα γεύμα σε φίλους και γνωστούς που να θυμίζει το καλύτερο εστιατόριο και να έχει γευστική αρμονία σε κάθε του βήμα; Οι παρακάτω 5 συμβουλές σας ανοίγουν το δρόμο.

Μια από τις πιο δύσκολες διαδικασίες όταν έχουμε να στήσουμε ένα γεύμα στο σπίτι, είναι να ταιριάξουμε τα συνοδευτικά πιάτα με τα κυρίως, με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν ισορροπία και νοστιμιά με κάθε μπουκιά. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά και αφού αποφασίσετε το κυρίως σας, πάμε να δούμε τι έχετε να σκεφτείτε, σύμφωνα με την Faith Durand του thekitchn.com.



Σκεφτείτε διαφορετικά

Ο πιο προφανής τρόπος να επιλέξετε ένα συνοδευτικό είναι να σκεφτείτε το κυρίως σας (π.χ. ζυμαρικά, κοτόπουλο κ.ο.κ.) και να διαλέξετε κάτι διαφορετικό. Αν φτιάχνετε για παράδειγμα ζυμαρικά, επιλέξτε για συνοδευτικό ένα απλό λαχανικό κι αν φτιάχνετε μπριζόλα, προτιμήστε κάτι ελαφρύ. Αν το κυρίως σας είναι ρύζι stir-fry, τότε δεν θα ήταν σοφή ιδέα να βάλετε και στη σαλάτα σας ρύζι. Αν το μεγαλύτερο μέρος του γεύματός σας είναι σκούρο, με ρύζι και ψητές γεύσεις (π.χ. παϊδάκια μπρεζέ), ισορροπήστε το με μια όξινη σαλάτα ή λαχανικά. Αν είναι πολύ ελαφρύ, όπως μια φρέσκια σαλάτα με τυρί και φρούτα, προσθέστε της λίγο «βάρος» με ψωμί ολικής άλεσης ή κρούστα από τυρί. Η αντίληψη αυτή ταιριάζει και στη μέθοδο μαγειρικής: αν πρόκειται να ψήσετε τη μια πλευρά του κρέατος για ώρες ή να χρησιμοποιήσετε τα μάτια της κουζίνας για να φτιάξετε ψάρι, τότε κάντε κάτι διαφορετικό με το συνοδευτικό. Για το ψάρι π.χ. μπορείτε να βάλετε baby κρεμμύδια στο φούρνο ή να φτιάξετε λαχανοσαλάτα.

Σκεφτείτε παρόμοια

Αυτό θα το κάνετε στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε το γεύμα σας θεματικό. Αν π.χ. το θέμα σας είναι το λεμόνι, μπορείτε να φτιάξετε κοτόπουλο με λεμόνι και να προσθέσετε χυμό λεμονιού στο ντρέσινγκ της σαλάτας ή ξύσμα λεμονιού στο ψωμί που θα φτιάξετε για το δείπνο. Όλα αυτά μπορείτε και πάλι να τα εφαρμόσετε στη μαγειρική σας και να ψήσετε π.χ. το κοτόπουλο μαζί με τα λαχανικά στο φούρνο, αντί να χρησιμοποιείτε άλλη διαδικασία μαγειρέματος για το ένα και άλλη για το άλλο όπως πριν, προσέχοντας μόνο μην γεμίσετε το φούρνο σας με ταψιά ή τα μάτια της κουζίνας σας με τηγάνια.

Σκεφτείτε εποχικά

Ίσως ο πιο απλός τρόπος να διαλέξετε ένα συνοδευτικό πιάτο είναι να σκεφτείτε την εποχή. Ρίξτε μια ματιά στα φρέσκα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή και αγοράστε π.χ. μια χούφτα baby καρότα ή παντζάρια ή φρέσκια ρόκα. Ψήστε τα καρότα όσο ετοιμάζετε το ψάρι ή μια ομελέτα ή φτιάξτε μια σαλάτα με ρόκα, όσο η σούπα σιγοβράζει.

Σκεφτείτε ολοκληρωμένο το γεύμα

Οι ομάδες τροφών προσφέρουν έναν παραδοσιακό τρόπο να φτιάξετε το γεύμα σας, ενώ ταυτόχρονα είναι και πολύ βοηθητικές. Μπορείτε π.χ. να σκεφτείτε ότι θα έχετε κρέας, άμυλο και λαχανικά στο γεύμα σας ή να σκεφτείτε ότι θέλετε δύο λαχανικά, ένα κρύο σαν σαλάτα κι ένα ζεστό, όπως ψητά λαχανικά. Το θέμα είναι να σκέφτεστε τις ευρύτερες ομάδες τροφών (κρέας, άμυλο, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα) και να περιλαμβάνετε όχι πάνω από ένα πιάτο από την κάθε ομάδα.

Όταν έχετε αμφιβολίες, φτιάξτε μια απλή πράσινη σαλάτα

Όταν όλα σας φαίνονται βουνό και δυσκολεύεστε να συνθέσετε ένα μενού, τότε επιλέξτε σαν συνοδευτικό μια απλή, δροσερή, πράσινη σαλάτα, που αποτελεί την ιδανική συνοδεία για σχεδόν όλα τα πιάτα, από τα ζυμαρικά και τη σούπα, μέχρι το κρέας ή ακόμη και τα ψητά λαχανικά ή ένα σάντουιτς με τυρί. Προσθέστε της ένα ελαφρύ ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι και αν θέλετε να είστε πιο επίσημοι, βάλτε και λίγη παρμεζάνα, με λίγο αλατοπίπερο, το οποίο πάντα αποτελεί το σύμμαχο της γεύσης και της νοστιμιάς.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.