Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Περίπου 2700 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα

14 Απριλίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

Περίπου 2.700 πρόσφυγες διαμένουν αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στο πλαίσιο του

προγράμματος επιδότησης ενοικίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να δημιουργήσει 20.000 θέσεις φιλοξενίας έως το τέλος του 2017. Αν και στην αρχή ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του προγράμματος περιελάμβανε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, μετά το κλείσιμο των συνόρων η Ύπατη Αρμοστεία έχει στραφεί και στην αναζήτηση μαζικότερων χώρων φιλοξενίας ατόμων.

«Πλέον δεν επαρκεί το χρονοδιάγραμμα που είχαμε κάνει για τις 20.000 θέσεις. Όταν έγινε ο σχεδιασμός είχαμε 30-50 υποψήφιους για μετεγκατάσταση. Αφότου σφραγίστηκαν τα σύνορα έχουμε εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε μέρα που ζητούν μετεγκατάσταση. Αυτή η μαζική στροφή δεν μας επιτρέπει να κρατήσουμε τον αρχικό σχεδιασμό, γι’ αυτό χρειαζόμαστε μαζικά έτοιμες θέσεις σε χώρους φιλοξενίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Μάστακας, υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Όπως αποκαλύπτει, ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει παραχωρήσει εγγράφως στην Ύπατη Αρμοστεία ένα παλιό στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα να φιλοξενήσει έως και 1.400 άτομα. Επίσης, υπάρχει ο σχεδιασμός να παραχωρηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία η δεύτερη επέκταση του Ελαιώνα, προκειμένου να στεγαστούν εκεί περίπου 1.000 άτομα. Και στους δύο χώρους θα τοποθετηθούν καταρχήν σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας και στη συνέχεια μπορεί να στηθούν και κινητές μονάδες στέγασης. Ο κ. Μάστακας εκφράζει, εξάλλου, την ελπίδα να δοθούν και άλλοι χώροι στην Ύπατη Αρμοστεία για τη στέγαση μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Όσον αφορά την ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1.700 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ενώ 1.000 πρόσφυγες μένουν σε διαμερίσματα.

This entry was posted on Πέμπτη, 14 Απριλίου, 2016 at 13:27 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply