Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Παγκρεατίτιδα: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Απρίλιος 14th, 2016 by Σταματίνα

pagkreatitida2Τι προκαλεί την παγκρεατίτιδα και πώς θα ξέρουμε αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες; Ποια συμπτώματα θα μας δείξουν τον δρόμο προς τον γιατρό και ποιες εξετάσεις θα πρέπει να προηγηθούν της θεραπείας.

Πρόκειται για φλεγμονή του αδένα η οποία είναι οξεία και χρόνια. Η οξεία παγκρεατίτιδα συνήθως υποχωρεί και ο αδένας ανακτά την φυσιολογική του λειτουργία. Η χρόνια παγκρεατίτιδα προκαλεί μόνιμες ανατομικές και λειτουργικές βλάβες του παγκρέατος ως αποτέλεσμα της επίμονης φλεγμονής η οποία συνεπάγεται την ανάπτυξη ινώδους ιστού.

ΑίτιαΤα αίτια τις οξείας παγκρεατίτιδας είναι η χολολιθίαση και η κατάχρηση οινοπνεύματος ενώ τα λιγότερο συχνά αίτια είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης π.χ. παρωτίτιδας σε κακώσεις ή σε περίπτωση επέμβασης στο χοληφόρο σύστημα ή από επίδραση ορισμένων φαρμάκων. Τα συχνότερα αίτια της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι η κατάχρηση οινοπνεύματος. Η διαταραχή μπορεί να είναι αποτέλεσμα περίσσειας σιδήρου στο σώμα ή σπάνια να είναι κληρονομική ή ως αποτέλεσμα οξείας παγκρεατίτιδας.

Συμπτώματα

Η οξεία παγκρεατίτιδα προκαλεί αιφνίδια κρίση έντονου επιγαστρικού πόνου, ο οποίος συνοδεύεται συχνά από ναυτία και εμετούς. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στη ράχη και επιδεινώνεται με τις κινήσεις ενώ η καθιστή θέση μπορεί να ανακουφίζει τον ασθενή. Η κρίση διαρκεί περίπου 48 ώρες. Στην χρόνια παγκρεατίτιδα έχουμε σχεδόν τα ίδια συμπτώματα, αλλά ο πόνος έχει διάρκεια από ώρες μέχρι και μερικές ημέρες.

Διάγνωση

Οι κυριότερες διαγνωστικές μέθοδοι είναι οι ακτινογραφίες και οι σαρωτικές μέθοδοι απεικόνισης της κοιλιάς, όπως και η ενδοσκόπηση των πόρων, χολαγγειοπαγκρεατογραφία, με σκοπό την άμεση επισκόπηση της έκτασης των ιστικών βλαβών.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας, η αντιμετώπιση της όμως συνίσταται σε ενδοφλέβια έγχυση υγρών και αλάτων για να αναπληρωθούν οι απώλειες τους με τους εμετούς και σε καταπολέμηση του πόνου με αναλγητικά και ειδική δίαιτα.

 

clickatlife

This entry was posted on Πέμπτη, Απρίλιος 14th, 2016 at 15:12 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply