fylaki.11.4.708

Τη στιγμή που ανακοινώνεται μία ποινή φυλάκισης, οι συγγενείς των θυμάτων του κατηγορούμενου, ανθρώπινα, εύχονται να είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει. Και σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό το αίτημα ικανοποιήθηκε.

Οταν για παράδειγμα κάποιος καταδικάζεται σε 30.000 χρόνια φυλάκισης, ή σε 43 χρόνια σε απομόνωση, σίγουρα έχει άφθονο χρόνο να σκεφτεί τι έκανε και να μετανιώσει για τις πράξεις του.

Η Independent έψαξε και βρήκε τις μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης, σε όλο τον κόσμο.

Τσαμόι Τιπιάσο, Ταϊλάνδη- 141.078 χρόνια
Θεωρείται η μεγαλύτερη ποινή που έχει αποφασίσει δικαστήριο. Το 1989, η σύζυγος υψηλόβαθμου αξιωματικού της αεροπορίας της χώρας, καταδικάστηκε σε 141.078 χρόνια φυλάκισης, για την εμπλοκή της σε απάτη «πυραμίδα», που είχε ως αποτέλεσμα να πάρει 2 εκατ. λίρες από 16.231 άτομα.

Κάποια από τα θύματά της ήταν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Στάθηκε όμως τυχερή, γιατί την ίδια χρονιά ένας νέος νόμος στη χώρα όριζε ότι ανεξάρτητα από την ποινή, το μέγιστο που θα μπορούσε να εκτίσει κανείς για απάτη ήταν 20 χρόνια.

Οτμάν ελ-Γκνάουι, Ισπανία -42.924 χρόνια

Καταδικάστηκε για μαζική δολοφονία, εξαιτίας της εμπλοκής του στην τρομοκρατική επίθεση με βόμβες, σε τρένα στη Μαδρίτη. Ο συνεργός του, Τζαμάλ Ζούγκαμ, καταδικάστηκε σε 42.922 χρόνια φυλάκισης, για την επίθεση που κόστισε τη ζωή 191 ανθρώπων.

Ομως, όπως και στην Ταϊλάνδη, στην Ισπανία ο νόμος περιορίζει το χρόνο που μπορεί να περάσει κανείς στη φυλακή, στα 40 χρόνια.

Τσαρλς Σκοτ Ρόμπινσον, ΗΠΑ -30.000 χρόνια
Το 1994 οι ένορκοι πρότειναν ο βιαστής παιδιών από την Οκλαχόμα να καταδικαστεί σε 5.000 χρόνια για κάθε μία από τις κατηγορίες που τον βάραιναν. Για να βεβαιωθεί ότι δεν θα αποφυλακιστεί νωρίτερα, ο δικαστής αποφάσισε ο Ρόμπινσον να εκτίσει κάθε μία από τις ποινές διαδοχικά και όχι ταυτόχρονα. «Νομίζω ότι μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι θα περάσεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου στη φυλακή», είπε ο δικαστής στον Ρόμπινσον, ο οποίος θα έχει δικαίωμα αναστολής το νωρίτερο στα 108 χρόνια του.

Ντάρον Μπέναλφορντ Αντερσον, ΗΠΑ -11.250 χρόνια
Αφού καταδικάστηκε για ληστεία, απαγωγή και βιασμό ηλικιωμένης το 1993, έκανε έφεση, ελπίζοντας ότι θα γλιτώσει κάτι από την αρχική ποινή φυλάκισης των 2.200 ετών που επιβλήθηκε. Ομως, καταδικάστηκε ξανά, με τους ενόρκους αυτή τη φορά να προτείνουν τη φυλάκισή του για 11.250 χρόνια.

Ο συνεργός του, Αλν ΜακΛόριν ήταν πιο τυχερός. Γλίτωσε 500 χρόνια μετά από την έφεση. Βέβαια, η αρχική ποινή του ήταν 21.250 χρόνια.

Ντάνλεϊ Γουέιν Κάιζερ, ΗΠΑ- 10.000 χρόνια
Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του, την πεθερά του και έναν φοιτητή, ο οποίος βρισκόταν κατά τύχη στο σπίτι του, εκείνη τη βραδιά το 1976. Μία χρονιά αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά το 1980 το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την απόφαση, ως αντισυνταγματική. Το 1981 καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τη δολοφονία της πεθεράς του και του φοιτητή και σε 10.000 χρόνια για τη δολοφονία της συζύγου του.

Αντριου Αστον, Βρετανία -26 φορές ισόβια

Είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχουν επιβάλει τα βρετανικά δικαστήρια. Επί τρεις μήνες στις αρχές του 2001, ο εξαρτημένος από την κοκαΐνη Αστον επιτέθηκε και λήστεψε 26 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, στο σπίτι τους. Δύο από αυτούς υπέκυψαν στα τραύματα που τους προκάλεσε.

Αλμπερτ Γουόντφοξ, ΗΠΑ -43 χρόνια σε απομόνωση
Αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο, στη Λουιζιάνα, έχοντας περάσει 43 χρόνια σε απομόνωση, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη περίοδος απομόνωσης που έχει βιώσει Αμερικανός κρατούμενος.
Για 43 χρόνια, περνούσε 23 ώρες την ημέρα σε ένα μικροσκοπικό κελί και του επέτρεπαν μόνο μία ώρα την ημέρα να γυμνάζεται σε μία αυλή, όπου ήταν επίσης μόνος του. Εξέτιε ποινή για άλλο έγκλημα, όταν μαζί με άλλους δύο δολοφόνησαν έναν δεσμοφύλακα το 1972.

Πολ Γκέιντελ Τζούνιορ, ΗΠΑ -68 χρόνια και 245 ημέρες
Είναι η μεγαλύτερη περίοδος που έχει περάσει κανείς στη φυλακή και βγήκε ζωντανός για να το διηγηθεί.

Το 1911, στα 17 του, δούλευε σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Τρύπωσε σε δωμάτιο, αλλά ο 73χρονος, πλούσιος, ένοικος ξύπνησε και προσπάθησε να αντισταθεί. Κατά την πάλη τους, ο Γκέιντελ τον σκότωσε κατά λάθος προκαλώντας του ασφυξία.

Η λεία του ήταν ελάχιστα δολάρια και συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα και καταδικάστηκε. Εκτίοντας συνολική ποινή 68 χρόνια και 245 ημέρες, ξεπέρασε τον Τζόνσον ΒανΝτάικ Γκρίγκσμπι, ο οποίος είχε μείνει στη φυλακή 68 χρόνια και τρεις μήνες, πριν φύγει ως ελεύθερος άνθρωπος το 1976.

Ο Γκέιντελ απόλαυσε επτά χρόνια ελευθερίας, πριν πεθάνει σε γηροκομείο, στα 93 του χρόνια.


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.