Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Όλες οι συμβουλές για καλύτερο και ασφαλές μαγείρεμα

Απρίλιος 13th, 2016 by Σταματίνα

mageiriki-katsarola-kouzinaΤο μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό στάδιο, γιατί καθορίζει την ασφάλεια των τροφίμων, αφού η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τους μικροοργανισμούς. Δείτε πώς να μαγειρέψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τις συμβουλές του Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Νικόλαου Θυμιανίδη.

Για το καλύτερο και πιο ασφαλές μαγείρεμα, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας τα εξής:



Οδηγίες για σωστό μαγείρεμα

  • Σκεπάζουμε τις κατσαρόλες με καθαρά καπάκια
  • Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρά σκεύη και εργαλεία
  • Χρησιμοποιούμε καθαρά λάδια
  • Εφαρμόζουμε τη σωστή θερμοκρασία και χρόνο, 75οC ή 70οC για 2 λεπτά και για χοιρινό ή μπιφτέκια 68.3οC για 15 δευτερόλεπτα (στο εσωτερικό του τροφίμου)
  • Σε περίπτωση γεμιστών φαγητών πρέπει να γίνεται επαρκές μαγείρεμα των υλικών γέμισης
  • Ανακατεύουμε το φαγητό τακτικά (π.χ. σούπες, κρέμες, σάλτσες κ.τ.λ)
  • Τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα απορρίπτονται, εκτός αν μπουν μετά το μαγείρεμα σε ψυγείο μέσα σε 2 ώρες το πολύ και αφού πρώτα κρυώσουν

Οι σωστές θερμοκρασίες των φαγητών μετά το ψήσιμο

Τα μαγειρεμένα φαγητά θα πρέπει να τοποθετούνται στη σωστή θερμοκρασία, ανάλογα με το σκοπό που αυτά προορίζονται:

Α. Σε θέρμανση, για ζεστό σερβίρισμα

Β. Σε ψύξη, για βραχεία παραμονή

Γ. Σε κατάψυξη, για μακρά παραμονή

Για την περίπτωση α, τα ζεστά φαγητά, θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίαμεγαλύτερη των 60οC.

Για τις περιπτώσεις β και γ, τα φαγητά, θα πρέπει να κρυώσουν γρήγορα και να μην τοποθετούνται ζεστά στο ψυγείο.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τους φούρνους μικροκυμάτων

  • Εξασφαλίζουν αποτελεσματική θερμική επεξεργασία
  • Απαιτείται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
  • Απαιτείται τακτικό και σχολαστικό καθάρισμα
  • Χρησιμοποιούμε συσκευασίες και υλικά τα οποία είναι κατάλληλα για φούρνους μικροκυμάτων (η εκτεταμένη χρήση υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει τη «μετανάστευση» χαρτιού, κολλητικών ουσιών και πολυμερών από συσκευασίες στα τρόφιμα)
  • Μη χρησιμοποιείτε χάρτινα δοχεία (εκτός αν προτείνεται από τον κατασκευαστή)

 

clickatlife

This entry was posted on Τετάρτη, Απρίλιος 13th, 2016 at 14:21 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply