foroi-forologiko-708_1

Στο γνωστό φαύλο της στάσης πληρωμών από και προς το Δημόσιο, παγιδεύεται εκ νέου η οικονομία και είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν δεν αρθεί σύντομα η αβεβαιότητα, οι όποιες προοπτικές ανάκαμψης θα πνιγούν σε βουνό χρεών.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου διμήνου, οι οφειλές προς τις εφορίες έφτασαν στα 2,755 δισ ευρώ έναντι 2,480 δισ ευρώ στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 1,299 δισ ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Ακόμα κι αν αποδεχθεί κανείς το ότι μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών αφορά στη μη καταβολή φορολογικών προστίμων και όχι στη μη εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων, ο όγκος των ληξιπρόθεσμων είναι τρομακτικός και με αυτούς τους ρυθμούς θα ξεπεράσει λίαν συντόμως τα 90 δισ ευρώ, την ώρα που οι εισπράξεις κινούνται με ρυθμό… χελώνας. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο δίμηνο εισπράχθηκαν μόλις 539 εκατ. ευρώ από το stock των 84,154 δισ ευρώ των παλιών οφειλών, καθώς και άλλα 262 εκατ. ευρώ από τη νέα γενιά οφειλών.



Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η περαιτέρω αύξηση των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες. Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν υπάρχει “πάγωμα” πληρωμών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφτασαν στα 5,401 δισ ευρώ από 4,814 δισ ευρώ τον Ιανουάριο και 4,685 δισ ευρώ το Δεκέμβριο του 2015. Ως συνήθως, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις δαπάνες Υγείας και είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ έχουν “σκαρφαλώσει” στα 1,815 δισ ευρώ και των νοσοκομείων στα 1,092 δισ ευρώ!

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου εμφανίζουν μια βελτίωση, καθώς περιορίζονται στα 658 εκατ. ευρώ από 706 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, ωστόσο αν βάλει κανείς στο “κάδρο” τις απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, τα πράγματα αλλάζουν. Το σύνολο των αιτήσεων αντιστοιχεί σε 896 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 676 εκατ. ευρώ είναι σε αναμονή άνω των 90 ημερών! Ποιος είναι… πρωταθλητής στις καθυστερήσεις; Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου λιμνάζουν 44 φάκελοι με μέσο χρόνο αναμονής 1.350 ημέρες!!!!

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.