panama-sos708

Το σκάνδαλο «Panama Papers» αφορά 11,5 εκατομμύρια ντοκουμέντα που προέρχονται από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca του Παναμά, με λίστες πιθανών φοροφυγάδων.

Η εν λόγω λίστα εμφανίστηκε ανώνυμα υπό μορφήν alert στην καθημερινή γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στη συνέχεια, 107 διεθνή ΜΜΕ επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και μεταδίδουν τα ονόματα που υπάρχουν στις λίστες και τα ποσά.

Παρακάτω θα βρείτε τους πιο γνωστούς πολιτικούς που το όνομά τους βρίσκεται στα «Panama Papers»:



MAURICIO MACRI
Πρόεδρος της Αργεντινής


Ο Macri, ο οποίος εξελέγη για να πατάξει την διαφθορά, βρίσκεται στη λίστα μαζί με τον πατέρα του Francisco και τον αδελφό του Mariano, να διευθύνουν την offshore Fleg Trading Ltd. Μόλις διέρρευσε το σκάνδαλο, εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε ότι ο Macri δεν έχει συμμετοχή στην εν λόγω εταιρεία.

AYAD ALLAWI
Πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο Αλλάουι επέστρεψε στο Ιράκ ως πρωθυπουργός το 2004, ενώ ήταν αντιπρόεδρος του Ιράκ ως το 2015. Το δικηγορικό γραφείο του Παναμά Mossack Fonseca από το 1984 ως το 20134 τον βοηθούσε να διευθύνει την offshore εταιρεία του I.M.F. Holdings Inc, να διαχειρίζεται το σπίτι που κατέχει στην Αγγλία και μια δεύτερη offshore την Moonlight Estates Ltd.

SIGMUNDUR DAVID GUNNLAUGSSON
Πρωθυπουργός της Ισλανδίας


Ενας διάσημος σχολιαστής ραδιοφώνου, ο οποίος οδήγησε το Προοδευτικό Κόμμα στη νίκη μετά την οικονομική κρίση του 2008, ο Gunnlaugsson και η σύζυγός του κατέχουν στις Παρθένες Νήσους μια εταιρεία με την ονομασία Wintris Inc., η οποία κατέχει ομόλογα ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρεις μεγάλες τράπεζες της Ισλανδίας. Τον Μάρτιο του 2014 ένας παρουσιαστής είχε ρωτήσει τον Gunnlaugsson αν κατέχει offshore εταιρεία. «Εγώ; Οχι» ήταν η απάντησή του για να προσθέσει: «Κάποιες εταιρείες στις οποίες έχω εργαστεί έχουν σχέσεις με offshore».

SALMAN BIN ABDULAZIZ BIN ABDULRAHMAN AL SAUD
Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας


Εμφανίζεται να έχει δοσοληψίες με offshore για αγορά ακινήτων στο Λονδίνο ύψους 34 εκατομμυρίων δολαρίων και για την αγορά ενός γιότ «μήκους όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου». Ο βασιλιάς δεν έχει σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα.

PETRO POROSHENKO
Πρόεδρος της Ουκρανίας


Γνωστός και ως ο εκατομμυριούχος «βασιλιάς της σοκολάτας», ο Ποροσένκο δήλωσε μετά την αποκάλυψη του ονόματός του ότι «η δημιουργία εταιρειών δεν έχει σχέση με τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην Ουκρανία».

RAMI και HAFEZ MAKHLOUF
Εξάδελφοι του προέδρου της Συρίας Bashar al-Assad


«Επί χρόνια, όποια ξένη εταιρεία θέλει να κάνει δουλειές στη Συρία πρέπει να συνομιλήσει με τον Ράμι, ο οποίος κρατάει τα κλειδιά στο πετρέλαιο και τις τηλεπικοινωνίες. Ο Χάφεζ, στρατηγός επικεφαλής στις μυστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφάλειας της Συρίας ήταν επιφορτισμένος να βοηθάει τον μεγαλύτερο αδελφό του Ράμι και να εκφοβίζει τους ανταγωνιστές», αναφέρει το σάιτ Fusion.

KOJO ANNAN
Γιός του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν


Κέρδισε ένα μεγάλο συμβόλαιο από τον ΟΗΕ για το πρόγραμμα Oil-for-Food humanitarian program στο Ιράκ. Εχει διαμέρισμα μισού εκατομμυρίου δολαρίων στο κεντρικό Λονδίνο. Εκπρόσωπος του Ανάν ανέφερε ότι οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι φυσιολογικές και νόμιμες.

Οικογένεια NAWAZ SHARIF
Πρωθυπουργός Πακιστάν

ARKADY και BORIS ROTENBERG
Φίλοι του ρώσου προέδρου Πούτιν


SERGEY ROLDUGIN
Στενός φίλος του Πούτιν

IAN CAMERON
Πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον


Πέθανε το 2010 έχοντας συσσωρεύσει μεγάλη περιουσία κάνοντας έξυπνες επενδύσεις. Δημιούργησε την εταιρεία  Blairmore Holdings Inc. στον Παναμά το 1982 και με αυτό το όχημα έκανε επενδύσεις ως το 2010. Η Blairmore αποτιμάτο σε 20 εκατομμύρια δολάρια το 1998.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.