Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ερχεται νέα επιδρομή 1,8 δισ. -Φόροι σε καύσιμα, συνδρομητική, τηλέφωνα

6 Απριλίου, 2016 by Σταματίνα

tsipras-prothipourgos-tsakalotos-708

Την ώρα που όλοι στρέφουν μάτια και αυτιά στο Βερολίνο, όπου αναμένεται χρησμός από Μέρκελ και Λαγκάρντ για το ελληνικό ζήτημα, στην Αθήνα ανεβαίνει ο πυρετός των τεχνικών διαβουλεύσεων επί των νέων -ή βελτιωμένων, κατά την επίσημη γραμμή- κυβερνητικών προτάσεων για το «κενό» των 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως παραδέχονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, αυτό το «πακέτο», που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, τους έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο, καθώς αν και περιλαμβάνει μέτρα που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν εξειδικευθεί ακόμα, θα πρέπει να συμπληρωθεί και από μέτρα που πλήττουν την τσέπη των νοικοκυριών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα σκληρά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ, δηλαδή νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ και μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου.Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο», που φιλοδοξεί να «κλειδώσει» -κατά την ελληνική πλευρά- τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, στηρίζεται κυρίως στην έμμεση φορολογία, με πιο βαρύ από όλα τα σχεδιαζόμενα μέτρα την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση στην αμόλυβδη, όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης υπήρξε διαβεβαίωση από τον Π. Σκουρλέτη στην εκπομπή Enikos ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιβάρυνση, ενώ σιγή ιχθύος επικρατεί για τους φόρους στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο. Το «πακέτο» θα συμπληρώσουν ο νέος φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση και μια νέα αύξηση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας.

Στο πεδίο των δαπανών, εξειδικεύονται οι κινήσεις που θα αποδώσουν 400-500 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πληγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ως προς το επίμαχο θέμα των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αρμόδια κυβερνητική πηγή «κλείνει» τη συζήτηση, τονίζοντας ορθά- κοφτά: «Ψηφίσαμε μισθολόγιο τον Δεκέμβριο. Τελεία και παύλα».

 

iefimerida

This entry was posted on Τετάρτη, 6 Απριλίου, 2016 at 18:41 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply