kinito_prosfyges.3.4.708

«Μπαμπά, πού είσαι τώρα; Στην Τουρκία ή τη Σουηδία;». Ενα κορίτσι από τη Συρία αφήνει αυτό το ηχητικό μήνυμα στον πατέρα της, το πρώτο από τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει πρόσφυγας.

Το μήνυμα είναι ένα από τα πολλά ανάμεσα σε Σύρους, που συμπεριέλαβε η Τάνια Χαμπζούκα, μία φωτογράφος από την Ιορδανία, στην ταινία μικρού μήκους «Syria Via WhatsApp» (Η Συρία μέσω  WhatsApp).

Το φιλμ προβάλλεται σε έκθεση στο Ντουμπάι, επικεντρωμένη στην προσφυγική κρίση, με τίτλο «Αν φύγω, πού θα πάω;» και σε αυτήν εκτίθενται ακόμη φωτογραφίες του Σύρου σκηνοθέτη Ομάρ Ιμάμ και της Γαλλομαροκινής φωτογράφου Λεϊλά Αλάουι, η οποία σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στην Μπουρκίνα Φάσο.



Η ταινία της Χαμπζούκα περιλαμβάνει ηχητικά μηνύματα και φωτογραφίες που ανταλλάσσουν οικογένειες από τη Συρία, που χωρίστηκαν εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου. Κάποιες φορές αυτά είναι γεμάτα συναίσθημα, άλλα διατυπώνουν καθημερινές ερωτήσεις όπως «Πώς είναι ο καιρός;» ή «Τι έφαγες σήμερα;».

Σε ένα από αυτά, πατέρας «στέλνει» στην κόρη του λουλούδια και φιλιά, με τα emojis της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα WhatsApp emojis, σε άλλο ένα κορίτσι ζητά από τον πατέρα της ένα λευκό, ένα ροζ και ένα γκρι φόρεμα. Κάποιος πρόσφυγας, που βρίσκεται στην Ευρώπη, λέει στη σύζυγό του «Ηθελα να σε βγάλω από τον αραβικό κόσμο όπου υπάρχει μόνο η ταπείνωση. Ορκίζομαι να σε φέρω εδώ και να έχεις την καλύτερη ζωή… Θα ζήσεις με αξιοπρέπεια». «Μου λείπεις», της λέει ακόμη. «Μου λείπει να κάθομαι μαζί σου και να σου φτιάχνω καφέ τα πρωινά».

Το φιλμ περιλαμβάνει και selfies που στέλνουν στους συγγενείς τους εκείνοι που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη. Συχνά, αυτά τα μηνύματα είναι η πρώτη επικοινωνία μεταξύ μελών μίας οικογένειας, μετά από μεγάλες περιόδους που δεν είχαν μάθει κανένα νέο τους, λέει η Χαμπζούκα στο AFP. «Για τις περισσότερες μητέρες και τα παιδιά, η πιο τρομακτική περίοδος είναι εκείνη της σιωπής», προσθέτει, αναφερόμενη περίοδο από τη στιγμή που οι πρόσφυγες αφήνουν την Τουρκία και περνούν στην Ελλάδα.

«Μερικές φορές, περνάει καιρός μέχρι να στείλουν ένα μήνυμα ότι είναι καλά. Ηταν μέσω αυτών των μηνυμάτων στο WhatsApp που κατάλαβα πλήρως το τι συμβαίνει για πρώτη φορά. Κατάλαβα σε βαθύτερο επίπεδο τι σημαίνει μετανάστευση», τονίζει η φωτογράφος.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Ιμάμ, στην ίδια έκθεση, δείχνουν με σουαρελιστικό τρόπο το πώς οι Σύροι επηρεάζονται από τον εμφύλιο. Σε μία από αυτές, γυναίκα κάθεται σε τραπέζι, ενώ κάποιος της σερβίρει ένα πιάτο γρασίδι. «Δεν υπήρχε πρόβλημα με το γρασίδι. Δεν μπορούσα να το καταπιώ, αλλά πίεσα τον εαυτό μου να το κάνω μπροστά στα παιδιά μου, για να τα πείσω να το φάνε», αναφέρει η λεζάντα.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.