newego_LARGE_t_1101_54657063_type13145Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των διαλόγων που διέρρευσε το Wikileaks:

19 Μαρτίου 2016 – Τηλεδιάσκεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Κυκλοφόρησε από Wikileaks: 2 Απριλίου 2016



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το ΔΝΤ θα ήθελε μία ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, στην ατζέντα της Τρόικα. Όμως, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανησυχούν ότι η ΕΕ θα παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016 εξαιτίας της συζήτησης για το Brexit , με αποτέλεσμα να μην παρθεί καμία απόφαση σχετικά με την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Τόμσεν θέλει να πιέσει τη Μέρκελ και να της επισημάνει ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Τρόικα θα φανεί άσχημα και θα την οδηγήσει απέναντι σε άβολες ερωτήσεις στη Γερμανική Βουλή.
Ο Τόμσεν συνδέει την ελάφρυνση χρέους, με χαλαρό τρόπο, με το προσφυγικό ζήτημα. Μιλά για τους πρόσφυγες και έπειτα λέει ότι το ΔΝΤ πρόκειται την ίδια στιγμή που θα προβάλλει τις απαιτήσεις του, θα πλησιάσει τη Μέρκελ σχετικά με την ελάφρυνση χρέους.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Η Μέρκελ θεωρείται γενικά υπέρμαχος της συμμετοχής του ΔΝΤ στην Τρόικα. Κατάφερε να φέρει το ΔΝΤ παρά την έντονη αντίθεση ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Σαρκοζί.
Η Μέρκελ θεωρείται κατά κάποιο τρόπο, αναποφάσιστη σχετικά με την ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα (αν και μοιάζει να κινείται προς το «όχι», καθώς τόσο αυτή όσο και οι Ευρωπαίοι ομόλογοι της, φοβούνται μη δημιουργηθεί «προηγούμενο» με μια τέτοια απόφαση.)
Συμμετέχοντες:
Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Πολ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ
Ιβα Πέτροβα, ΔΝΤ

ΤΟΜΣΕΝ: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ορίζουμε ημερομηνία επιστροφής της αποστολής μας, όταν μπορεί να μην έχουμε συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικα για το πώς προχωράμε.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Μα Πολ, εσύ το πρότεινες αυτό, οπότε τώρα είναι πολύ δύσκολο να πάμε πίσω από αυτό.
ΤΟΜΣΕΝ: Πώς θα το περάσουμε αυτό; Τι θα κάνουμε:
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Δεν ξέρω. Φυσικά εγώ δεν θέλω να επιστρέψω τόσο σύντομα. Δεν νομίζω ότι σε δύο εβδομάδες ή σε δέκα μέρες θα έχουμε πετύχει περισσότερη πρόοδο από αυτή που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Αλλά πιστεύω πως ό,τι και να κάναμε διαφορετικά, θα βρισκόμασταν ξανά στην ίδια κατάσταση, ούτως ή άλλως. Και πιστεύω πως για αυτή την επερχόμενη αποστολή μας, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, θα έχουν σαν σκέψη να υπάρχει ένα deadline, σωστά; Aυτοί σχεδιάζουν να τελειώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι τις ανοιξιάτικες συναντήσεις επειδή οι προβλεπόμενες συζητήσεις για το χρέος θα λάβουν χώρα από εκεί και πέρα. Γι’ αυτό, δεν ξέρω. Νομίζω ότι, σε κάθε περίπτωση, αυτή η πίεση θα έρθει προς την πλευρά μας σε κάποιο χρονικό σημείο, οπότε… δεν ξέρω. Δεν βλέπω πως θα εξελιχθεί όλο αυτό, πάντως θα πρέπει να γυρίσουμε εδώ ξανά σε κάποιο σημείο…
ΤΟΜΣΕΝ: Μα γιατί; Εννοώ δηλαδή, μπορούμε… Θα πρέπει να κάνουμε μία ακόμα συνάντηση, όπως αυτή που κάναμε στις Βρυξέλλες, και να συμφωνήσουμε στο πως προχωράμε.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, και μπορούμε να έχουμε ακόμα ένα συμφωνημένο κείμενο, αλλά ξέρουμε ότι δεν δουλεύει έτσι το πράγμα, Πόλ. Γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και μετά από μια μέρα, το αναιρούν. Το είπαμε και αυτή τη φορά και ξανά, το ξέρουμε ότι δεν θα τα κάνουν όπως τα έχουμε πει και τότε εμείς θα σηκωθούμε και θα φύγουμε μαζί. Αυτό απλά δεν δουλεύει. Γι’ αυτούς, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν, αν οι αρχές το θελήσουν.
ΤΟΜΣΕΝ: Μπορείς να το αλλάξεις ώστε να μην έχει συγκεκριμένη ημερομηνία; Φερ’ ειπείν αρχές Απριλίου;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Αυτό θα είναι καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.
ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, σε έχουν ήδη αφήσει να φύγεις, οπότε… χαχα
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Νομίζω Πολ πως πρέπει να συζητηθεί το θέμα στο δικό σου επίπεδο. Εννοώ ότι θα επανέλθει το θέμα… Νομίζω… Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποφύγουμε σε αυτό το σημείο.
ΤΟΜΣΕΝ: Εννοείς το να επιστρέψουμε;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι.
ΠΕΤΡΟΒΑ: Πόλ, νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για τη συμφωνία στο 2,5%, γιατί αυτό δεν έχει διαχυθεί και δεν «χωνεύεται» πολύ καλά από την Κομισιόν. Αν επιμείνουν στην συμφωνία, νομίζω ότι στις 2 Απριλίου θα είναι καλά. Αλλά από πλευράς μας, η επιστροφή σε αυτή την ημερομηνία θα είναι καταστροφή.
ΤΟΜΣΕΝ: Καλώς, γι’ αυτό ρίξτε την ευθύνη σε μένα, εντάξει. Πότε θέλουν να ολοκληρωθεί η αποστολή;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Γι’ αυτούς το ιδανικό θα ήταν να τελειώσουν μέχρι τις 8 Απριλίου. Άρα, μια βδομάδα. Ή στις 12 ή στις 13 του Απριλίου. Να θυμάσαι ότι αυτοί στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να γίνει η συνάντηση του Washington Group για το χρέος, στο περιθώριο του Euro Working Group και τότε…
ΤΟΜΣΕΝ: Οπότε αυτό σημαίνει ότι εσύ πρέπει να έχεις τελειώσει μέχρι τις 6 του μήνα…
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να παρουσιάσουμε πρόοδο σε αυτό το EWG και βασικά πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση για το χρέος που προετοιμάζει τους Υπουργούς για την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή σκέφτονται για μια συνάντηση στις 15 ή 16 του μήνα, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου μας. Οπότε, ουσιαστικά θέλουν να τελειώνουν…
ΤΟΜΣΕΝ: Ναι αλλά η Εαρινή Σύνοδος ξεκινά στο μέσο της εβδομάδας που αρχίζει στις 11 του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις τελειώσει είτε στις 8 είτε στις 9 του μήνα, και στις 11 να είσαι πίσω.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ακριβώς, θα θέλαμε να έχουμε τελειώσει μέχρι τις… όχι… τις 11 ή 12 Απριλίου ή κάπου εκεί και μετά να πετάξουμε κατ’ ευθείαν για Ουάσινγκτον. Και μπορούμε να τελειώσουμε με μια συμφωνία ή όχι. Εννοώ ότι μπορεί να καταλήξουμε εδώ που βρισκόμαστε τώρα, με κάποιο τρόπο. Και ναι, θα υπάρξει μεγάλη πίεση προς την πλευρά μας και θα πρέπει να δούμε πως τη διαχειριζόμαστε.
TOMΣΕΝ: Για αυτό υπάρχει η εμπλοκή, σωστά;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ακριβώς, σωστά. Για αυτό πρέπει να καταλήγουμε -συμφωνώ μαζί σου- το συντομότερο δυνατό. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος κατηγορίες εναντίον μας, για τη φορολογία στο εισόδημα και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα, όμως, που δεν είναι ξεκάθαρο σε εμένα είναι πώς θα καταλήξει, αυτή η συζήτηση για το στόχο. Για το 3.5 vs. του 1.5, γιατί και για μας αυτό είναι εξίσου πολύ σημαντικό.
ΤΟΜΣΕΝ: Θα σου πω πώς θα καταλήξει. Δεν υπάρχει περίπτωση τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν να χαμηλώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πούμε ότι αυτό δεν βγάζει νόημα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Αλλά μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρότεινες; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμα και μεσοπρόθεσμα;
ΤOMΣΕΝ: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι πουν ότι ο στόχος μας είναι αυτός που έχει σημασία για την εκταμίευσή τους για την ελάφρυνση χρέους -αλλά δε θα το πουν αυτό
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Το ζήτημα είναι αν θα δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους όπως η Κομισιόν, για το σκοπό του προγράμματος και τους στόχους μας για το σκοπό της ελάφρυνσης χρέους
ΤΟΜΣΕΝ: Περίμενε ένα λεπτό… σίγουρα πρέπει να αποδεχθούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση χρέους. Αλλά αν βγεις θα πεις ότι για αυτό το έτος για παράδειγμα θα καταλήξεις με ένα, ας πούμε, -0,5, -1, ή κάτι τέτοιο;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: ….-0,5 ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα
ΤΟΜΣΕΝ: Οκ, ας πούμε -0,5 και η Κομισιόν θα πει ότι θα καταλήξει με 0 ή με +0,25 ή ό,τι έχουν
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: … +0,5
ΤΟΜΣΕΝ: Ναι… δεν υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης. Γιατί παίρνουν χρόνο για κάτι που λες ότι δε θα συμβεί.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι…
ΤΟΜΣΕΝ: Άρα το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και εξαρτάται από την ελάφρυνση χρέους… ούτε η ελάφρυνση χρέους δεν έρχεται, γιατί δεν είναι σε τροχιά για να ανταποκριθούν στα κριτήρια. Αυτό είναι όλο το ζήτημα. Βασικά πρέπει να συμφωνήσουν να θέσουν τους στόχους ΜΑΣ ως βάση τους και μετά να έχουν κάτι με την ελπίδα να το ολοκληρώσουν. Αλλά αν δεν το έχουν, και πάλι θα εκταμιεύσουν. Σωστά;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, σωστά.
ΤΟΜΣΕΝ: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό θα συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ θα ορίσει μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη στις 30 αυτού του μήνα.
ΤΟΜΣΕΝ: Τηλεφωνική συνομιλία με ποιον;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Νομίζω ότι θα είναι Euro Working Group. Μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την Ελλάδα… για την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας.
ΤΟΜΣΕΝ: Θέλω να πω… εκείνος δεν θα… μπορεί να θέσει όλες τις συνομιλίες που θέλει, αλλά ξέρω τι θα συμβεί. Θα πάμε στο Euro Working Group και θα πω στο Eurogroup ότι “αυτό δε φτάνει στο 3,5 και δε θα προχωρήσουμε, εκτός αν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5, όσον αφορά στην απόσταση των εκταμιεύσεων”. Δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό. Θα πουν όχι, θα θέσουν νέα μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Δεν ξέρω αν θα το πουν αυτό, αυτό είναι το ζήτημα. Χρειάζεται να πάρουν θέση σχετικά με το αν πιστεύουν τις προβλέψεις μας ή τις προβλέψεις της Κομισιόν.
ΤΟΜΣΕΝ: Είναι ξεκάθαρο ότι θα κρατήσουν την μπάλα στο γήπεδό τους… και θα στείλουν πίσω την αποστολή.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, αλλά θα το κάνουμε; Γιατί, ακόμα και αν συμφωνήσουμε στο 2.5 δεν θα φτάσουμε, εκτός αν συμφωνηθούν οι στόχοι.
ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, ναι τότε θα σε στείλουν πίσω να βρεις ακόμα περισσότερα σκληρά μέτρα και να προσπαθήσεις να βρεις έναν συμβιβασμό. Για αυτό ακριβώς το κάνω έτσι. Ας φτάσουμε στο 2,5, και είμαι σίγουρος ότι θα πιέσουν για περισσότερα μέτρα από κάποια κράτη-μέλη. Θα πούμε βέβαια, εγώ θα πω ότι “δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό”, θα πω ότι “πιστεύω πως θα πρέπει να βασίσουμε το πρόγραμμα στο 1,5”, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα μας πιέσουν να πάμε εκεί.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Επομένως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάμε πίσω και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το 2,5 και αυτό είναι στο πρώτο στάδιο, όπως είπες. Μόλις φτάσει στο επόμενο στάδιο, γνωρίζεις, δεν είναι αρκετό για αυτό.
ΤΟΜΣΕΝ: Σίγουρα Delia, αυτός είναι ο ορισμός. Δεν θέλω να σας έχω εσάς εκεί, αν δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, φυσικά. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση.
ΤΟΜΣΕΝ: Πρέπει να το σκεφτούμε όταν επιστρέψετε…. θα πρέπει απλώς να θέσουμε στο τραπέζι τι θέλουμε.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Θα έπρεπε.
ΤΟΜΣΕΝ: Αντί να περιμένουμε για εκείνους… Δε θα δεχθώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, όχι, κατάλαβα. Τους το είπαμε, είναι πολύ ξεκάθαρο τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους – στα οποία τώρα υποχωρούν- , αλλά είναι πολύ απλό, είναι η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, το ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος, και κάποιοι έμμεσοι φόροι, ένας ή δυο… αυτά είναι. Αλλά σε κάθε ένα από αυτά έχουμε ανοιχτά σοβαρά πολιτικά θέματα, όσον αφορά στους Έλληνες. Και το άλλο ζήτημα είναι για την Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) και αν θα την έχουμε.
ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι… ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!
TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Έχεις δίκιο.
ΤΟΜΣΕΝ: Αυτή είναι η μια πιθανότητα. Μια άλλη που νόμιζα ότι θα έχει ήδη συμβεί και εκπλήσσομαι που δεν έχει γίνει ακόμα, είναι πως εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, θα θέλουν να καταλήξουν σε απόφαση…ότι θα φτάσουν σε ένα τελικό συμπέρασμα. OK; Και ότι οι Γερμανοί θα έφερναν το ζήτημα της διαχείρισης….και εμείς την ίδια στιγμή λέμε: « Λοιπόν, δείτε κυρία Μέρκελ, βρίσκεστε αντιμέτωπη με μια ερώτηση, πρέπει να σκεφτείτε τι είναι πιο δαπανηρό: να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνετε την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσετε στο πρόγραμμα» Σωστά; Αυτό είναι πραγματικά το θέμα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Πότε πρόκειται αυτό να συμβεί; Τι να πω, είμαι έκπληκτη που δεν έχει συμβεί ακόμα. Θα ήθελα για χάρη των Ελλήνων και των υπολοίπων, θα ήθελα να συμβεί όσο πιο γρήγορα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ελπίζω ότι θα συμβεί στη διάρκεια των συζητήσεων για το χρέος που αρχίζουν στα μέσα του Απρίλη.
ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να… Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο… γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.
ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.
ΤΟΜΣΕΝ: ΟΚ. Δεν ξέρω, ας δούμε. Ελπίζω για χάρη των Ελλήνων να βρούμε μια λύση σύντομα. Εννοώ, κοιτάτε παιδιά… εσείς δεν πρόκειται να συμφωνήσετε…οι συζητήσεις που κάνετε, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε… δεν θα αποδεχτούν τις δικές μας απόψεις. Σωστά; Δεν θα γίνει.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Όχι, δεν θα τις αποδεχτούν.
ΤΟΜΣΕΝ: Και δεν πλησιάζουν καν. Σωστά?
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Δεν πλησιάζουν. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι υποχώρησαν… υποχώρησαν λίγο και στα δυο και στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και στο…και στα δύο και στη μείωση του αφορολόγητου και στις επικουρικές συντάξεις. Κάνουν κάτι αλλά είναι πολύ λίγο.
ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, αν έρθουν κοντά στο να μας δώσουν 2,5% και όχι σε βλακείες, πρέπει να τους στηρίξουμε.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα. Κατά κάποιο τρόπο πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με λάθος στρατηγική, επειδή διαπραγματευτήκαμε στα ελάχιστα με την Κομισιόν και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω και η Κομισιόν ξεκινάει από αυτό και είναι πρόθυμη να πάει πολύ μακριά. Άρα αυτό είναι το πρόβλημα.
Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν αλλά κάναμε με τους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο: τους θέσαμε τα ελάχιστα δυνατά που μπορούμε να κάτσουμε να συζητήσουμε και τώρα οι Έλληνες το παίρνουν αυτό και μας λένε «Λοιπόν, δεν διαπραγματευόμαστε». Συμφωνώ με την ανησυχία σου ότι αυτή η ημερομηνία είναι κακή για εμάς γιατί θα κολλήσουμε όπως λες, άρα πρέπει να το επανεξετάσουμε όταν θα επιστρέψουμε.
ΤΟΜΣΕΝ: Το μόνο μου ζήτημα είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις εκεί για πάντα. Θα πρέπει να τα μαζέψεις πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, χρειαζόμαστε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για ημερομηνία αποχώρησης. Πρέπει να το κάνουμε πολύ σαφές το ζήτημα με τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα, πριν επιστρέψουμε .

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.