gyr708

Ο πλαστικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής μας εξηγεί με ποιο τρόπο η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την γυροειδή αλωπεκία.

Είναι μια αυτοάνοση παθολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος η οποία προσβάλει περίπου το 1-2% του πληθυσμού. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ανομοιόμορφη αραίωση των μαλλιών, η οποία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα  του δέρματος επιτίθεται λανθασμένα κατά των ιδίων τριχοθυλακίων του ασθενούς, εμποδίζοντας  την ανάπτυξη των τριχών. H απώλεια των μαλλιών ωστόσο μπορεί να είναι αιφνίδια ή να πραγματοποιείται σταδιακά.


Είναι πιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας – χωρίς αυτό να σημαίνει οτι παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας δεν μπορούν να επηρεαστούν – καθώς έχει επίσης παρατηρηθεί οτι συνήθως συνυπάρχει με ασθένειες όπως ατοπική δερματίτιδα και το σύνδρομο down. Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής, Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Hair Clinics, η γυροειδής αλωπεκία ενισχύεται επίσης και από τη συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος του Adison, και η αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια. Παρ’ όλα αυτά έχει παρατηρηθεί ότι και άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή της:

  • το μακροχρόνιο stress ή κάποιο αιφνίδιο ψυχολογικό ή σωματικό stress
  • ο υψηλός πυρετός
  • η φλεγμονή
  • τα κακοήθη νοσήματα

Η  εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί επίσης να πυροδοτηθεί από τοπικό τραυματισμό, ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, κύηση, ορμονικές διαταραχές, αντιδράσεις απο χημικές ουσίες και εποχιακές μεταβολές.

Θεραπεία

Σύμφωνα με τον Δρ Αναστάσιο Βεκρή, η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα, ενώ η αντιμετώπιση της σε περίπτωση υποτροπής του ασθενή μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη, παρόλα αυτά η θεραπεία είναι αναγκαία. Πολλοί ασθενείς επηρεάζονται απο αυτή την κατάσταση τόσο πολύ που χρειάζονται ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη καθώς έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει πολύ η επαφή με άλλους ασθενείς που πάσχουν απο την ίδια ασθένεια.

Εφαρμογή της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας, η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη των αιμοπεταλίων του αίματος του ίδιου του αθενούς. Σύμφωνα με τον Δρ Βεκρή, από περιστατικά στην κλινική Advanced Hair Clinics, τα αποτελέσματα από τη χρήση της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP ήταν θεαματικά. Σε πρώτο στάδιο γίνεται η αιμοληψία και στη συνέχεια η επεξεργασία του αίματος στη φυγόκεντρο ώστε να γίνει ο διαχωρισμός του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος. Στη συνέχεια γίνεται η ενεργοποίηση του πλάσματος με ιόντα ασβεστίου, και το ενεργοποιημένο πλάσμα εγχέεται στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή μεσοθεραπείας. Με αυτό τον τρόπο εκκρίνεται σημαντική ποσότητα αυξητικών παραγόντων οι οποίοι διεγείρουν τα βλαστοκύτταρα στο τριχοθυλάκιο και ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων .
https://www.youtube.com/watch?v=GXL7Whjd5WM

Τα πλεονεκτήματα της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP είναι πολλά και σημαντικά:

  • Ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην επανεμφάνιση των τριχών
  • Αυξάνει τη διάμετρο της τρίχας
  • Επιμηκύνει το στάδιο ανάπτυξης της τρίχας με αποτέλεσμα την αποφυγή της πρόωρης πτώσης των μαλλιών

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP είναι πρακτικά ανώδυνη και διαρκεί περίπου 30-40 λεπτα, ενώ δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία. Σύμφωνα με τον Δρ Βεκρή, συνήθως απαιτείται η εφαρμογή της θεραπέιας PRP 3-4 φορές σε διάστημα ενός μήνα και η εφαρμογή επαναληπτικής συνεδρίας ανά 3-6 μήνες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην Advanced Hair Clinics η αυτόλογη θεραπεία PRP εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας εμφανίζοντας σταδιακή επαναφύτρωση τριχών ακόμα και σε περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας οι οποίες δεν είχαν ανταπόκριση σε παλαιότερες θεραπείες.

Info: Advanced Hair Clinics www.advancedhairclinics.gr Τηλ. (+30) 210 6980451

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.