metanastesΜε καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια,

όσο και στην Ειδομένη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 11.000 άνθρωποι.

Στον Πειραιά, όλες οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν και νέες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους εξαιτίας των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες διαβιούν και της απόγνωσης λόγω των κλειστών συνόρων, που δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί και τις ανησυχίας των αρχών, είναι η ανακοίνωση-διαταγή που εξέδωσε η ΕΛΑΣ και στην οποία γίνεται λόγος για ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων, που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σωματικής αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η κ. Έλενα Μαυροπούλου από τους Γιατρούς του Κόσμου περιέγραψε τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά, αναφέροντας πως “στην αρχή ακούσαμε φασαρίες, μετά στη μονάδα μας άρχισαν να τρέχουν γυναικόπαιδα για να κρυφτούν, τα παιδιά έτρεμαν και έκλαιγαν, πετούσαν πέτρες και ξύλα”. Όπως έμαθε, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν δύο παιδιά έσπασαν το κινητό τηλέφωνο ενός μετανάστη, ο οποίος άρχισε να φωνάζει και στη συνέχεια ακολούθησε πανικός και χάος.

“Αυτό που είδαμε στις αποστολές τρίτου κόσμου, το βλέπουμε τώρα στην Ελλάδα. Άνθρωποι που δεν έχουν υπομονή και φτάνουν στα άκρα, βρίσκονται σε αδιέξοδο”, δήλωσε η κ. Μαυροπούλου, η οποία σημείωσε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής οι Γιατροί του Κόσμου δεν έχουν περιθάλψει περιστατικά γυναικών ή παιδιών που να έχουν τραυματιστεί ή να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Από τα χθεσινά επεισόδια οκτώ πρόσφυγες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν για νοσηλεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένης επέκτασης των επεισοδίων και στο μέλλον, έξι πούλμαν με Σύρους πρόσφυγες -κυρίως γυναίκες και παιδιά- αναχώρησαν το πρωί για το hotspot της Κυλλήνης. Την Παρασκευή θα αναχωρήσουν αύριο 700 Αφγανοί με πιθανότερους προορισμούς είτε τον Ελαιώνα είτε τον Σκαραμαγκά.

Την ανάγκη οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στους πρόχειρους καταυλισμούς της Ειδομένης και του Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας, επανέλαβε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα.

Απόγνωση στην Ειδομένη – Βρίσκουν νέα περάσματα
Εκρηκτική όμως είναι η κατάσταση και στην Ειδομένη, με τους χιλιάδες πρόσφυγες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο να περάσουν τα σύνορα. Στην απελπισία των 11.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στον πρόχειρο καταυλισμό “ποντάρουν” έμποροι ελπίδας, οι οποίοι με το αζημίωτο, τους υπόσχονται περάσματα από τα Σκόπια, ή την Αλβανία.Η κάμερα του Mega ακολούθησε ένα μονοπάτι που οδηγεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, δύο χιλιόμετρα από τον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου δεν υπάρχει φράχτης παρά μόνο ένα χαμηλό συρματόπλεγμα. Ρούχα και κουβέρτες μαρτυρούν ότι πρόσφυγες έχουν περάσει από αυτό το σημείο στα Σκόπια. Παρά το γεγονός ότι ένα σκοπιανό ελικόπτερο περιπολεί από αέρος, στην περιοχή δεν υπάρχουν ούτε αστυνομικοί ούτε στρατιώτες του γειτονικού κράτους.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, που αποτελεί έναν από τους εναλλακτικούς δρόμους που χρησιμοποιούν πλέον οι δουλέμποροι, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού.

Για πρώτη φορά, οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός Έλληνα διακινητή στα παράλια της χώρας, μαζί με έναν Αλβανό συνεργό του, την ώρα που προσπαθούσαν να μεταφέρουν δεκάδες μετανάστες στην Ιταλία. Οι αρχές μπλόκαραν το σκάφος των δουλεμπόρων λίγα μίλια πριν φτάσει στο Οτράντο της Ιταλίας.

Οι διακινητές δεν διστάζουν, μάλιστα, να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου αναρτούν ακόμη και χάρτες με ακριβείς λεπτομέρειες για το πέρασμα, όπως για παράδειγμα χιλιομετρικές αποστάσεις, συντεταγμένες πόλεων και κάθε πληροφορία που χρειάζεται να γνωρίζει ένας μετανάστης.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.