Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σε κινεζικά χέρια τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Αλβανίας: Αγορά της Bankers Petroleum από την Petroleum Geo-Gade Corporation

31 Μαρτίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

petrelaioΣε κινέζικα «χέρια» περνούν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Αλβανίας, μετά την αγορά της

«Bankers Petroleum» -καναδικής εταιρείας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στην κεντρική Αλβανία- από την κινεζική «Petroleum Geo-Gade Corporation», έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα.

Η Bankers ανακοίνωσε την πώληση μέσα από την ιστοσελίδα της, όπου αναφέρει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία έναντι της τιμής των 575 εκατομμύρια καναδικών δολαρίων. Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι η συμφωνία έτυχε της ομόφωνης έγκρισης των μελών του ΔΣ της εταιρείας με τη μετοχή να αποτιμάται στα 2,2 δολάρια.

Η Geo-Jade που θα ελέγχει πια τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αλβανία, είναι μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Το κεφάλαιό της υπολογίζεται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια και στο ενεργητικό της καταγράφει ήδη πολλές επενδύσεις στην κεντρική Ασία, την Κίνα και τη βόρεια Αμερική.

Η «Bankers Petroleum», απο την πλευρά της, δραστηριοποιείται στην Αλβανία εδώ και αρκετά χρόνια, εκμεταλλευόμενη πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή Πάτος-Μαρίνζα, στην Κούτσοβα και αλλού. Οι σχέσεις της Bankers με την κυβέρνηση Ράμνα, πάντως, δεν ήταν οι καλύτερες, καθώς έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή από τις Αρχές και μάλιστα η υπόθεση έφθασε στο διεθνές δικαστήριο Διαιτησίας, όπου όμως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό.

Η Bankers εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αλβανία το 2004, οπότε έπειτα από συμφωνία με την τότε κυβέρνηση του Φάτος Νάνο, απέκτησε μία από τις πλουσιότερες σε αποθέματα κοιτασμάτων πετρελαίου περιοχές, την Πάτος-Μαρίνζα.

αμπε

This entry was posted on Πέμπτη, 31 Μαρτίου, 2016 at 09:02 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply