veniz708epeisodioΑπίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στη Βουλή λίγο μετά τις 23:30 με τον Ευ. Βενιζέλο να αποκαλεί «αλητάμπουρα» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Η ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Π. Καμμένος κλείνοντας την ομιλία του υποστήριξε ότι μέλη της οικογένειάς του Ευ. Βενιζέλου έχουν σχέση με την Μαρφίν και τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. «Ακουσα το ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου; Ποιος ο λόγος κ. Βενιζέλο, εσείς που ηγείστε ουσιαστικά του ΠΑΣΟΚ: Τι έχει να φοβηθεί το ΠΑΣΟΚ; Μήπως έχει καμία σχέση με την Marfin; Μήπως έχετε συγγενικά πρόσωπα στη Marfin;» είπε απευθυνόμενος στον Ευ. Βενιζέλο. Επιπλέον αναφέρθηκε σε δύο εκλιπόντες δημοσιογράφους. «Η Αριστέα Μπουγάτσου και ο Χάρης Μπότσαρης, πέθαναν με τον καημό ότι όλα αυτά τα οποία ερευνούσαν και κατήγγειλαν, κάποιοι σαν και σας τα έθαβαν, για να συγκυβερνήσουν με τον Βενιζέλο και να καλύψουν τον Παπαντωνίου και τον Τσοχατζόπουλο».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως σηκώθηκε από το έδρανό του: «Είσαι αλήτης, είσαι αλητάμπουρας! Θα ζητήσεις συγνώμη στα τέσσερα» φώναζε και ζήτησε από τον προεδρεύοντα Τάσο Κουράκη να πάρει τον λόγο.

«Αυτή είναι η αλήθεια, βρίζετε όσο θέλετε» ανταπάντησε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση θα παραμείνει όρθια για να φτάσετε επιτέλους εκεί που σας αξίζει, στη Δικαιοσύνη και να επιστρέψετε τα χρήματα που πήρατε, εις βάρος του ελληνικού λαού».

Ο Ευ. Βενιζέλος συνέχισε να διαμαρτύρεται. Ορθιος ο κ. Γιώργος Πάντζας φώναζε προς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «Κάτσε κάτω ρε!». Ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος φώναζε «η ασυλία σας τελείωσε κ. Βενιζέλο. Ξεχάστε τα αυτά που ξέρατε».

«Σας παρακαλώ τι εκφράσεις είναι αυτές;» απάντησε ο κ. Κουράκης αλλά αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον κ. Βενιζέλο. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε επί πεντάλεπτο τουλάχιστον, ενώ στο βήμα είχε ανέβει και περίμενε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Το άρθρο 67 παράγραφος 2 που επικαλείται ο κ. Βενιζέλος λέει ρητά για παραβίαση του άρθρου του Κανονισμού. Δεν υπήρξε καμία παραβίαση. Θα προχωρήσουμε τις πρωτολογίες και μετά θα συζητήσουμε. Παραμερίζω τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του κ. Βενιζέλου και προχωρούμε κανονικά» αντέτεινε ο προεδρεύον της Βουλής κ. Κουράκης.

Τον λόγο επίσης ζήτησαν οι Χ. Αθανασίου και Γ. Κουμουτσάκος.


Η αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Καμμένου συνεχίστηκε λίγο αργότερα, όταν δόθηκε ο λόγος στον πρώτο.

Αφού διαμαρτυρήθηκε στο προεδρείο της Βουλής, γιατί δεν πήρε τον λόγο απευθείας, αναφέροντας ότι του στερήθηκε θεμελιώδες κοινοβουλευτικό δικαίωμα και παραβιάστηκε ο κανονισμός, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «ανακρίβειες» του κ. Καμμένου, τον οποίο χαρακτήρισε «ανάξιο» για να είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Μεταξύ πολλών άλλων ανακριβειών που είπε σκόπιμα, είπε ότι ευθύνομαι για το καθεστώς της προστασίας των υπουργών με το νόμο περί ευθύνης. Το καθεστώς αυτό είναι ίδιο από το 1864. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 με ευρύτατη πλειοψηφία πέρασε αυστηρότερη διάταξη που παρατείνει τη διάρκεια της ευθύνης σε δύο Συνόδους και στη συνέχεια όλα τα κόμματα ψήφισαν τον νόμο που εισηγήθηκε ο κ. Πετσάλνικος», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Επανέφερε για πολλοστή φορά το θέμα των υποβρυχίων. Εχω ξαναπεί ότι δεν είναι τυχαίο ότι στην κατανομή αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Αμυνας, ο κ. Τσίπρας αφαίρεσε την αρμοδιότητα των εξοπλισμών του ναυτικού από τον κ. Καμμένο και την ανέθεσε στον κ. Βίτσα. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Βίτσας προσωπικά μου ζήτησαν να καταθέσω στη διοικητική δίκη για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και το έκανα με χαρά, γιατί η νομική βάση θέσεων συνίσταται στην απαίτηση εφαρμογής του νόμου και της σύμβασης που υπεγράφη το 2010», είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «Η σύμβαση του 2010 προστάτευσε 2 δισ. δραχμές που είχε δώσει χωρίς αντάλλαγμα το ελληνικό δημόσιο. Ποιοι τα έδωσαν; Μόνο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ; Ή και της ΝΔ, με κορυφαίο τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο με τον οποίο συνεργαζόταν ο κ. Καμμένος;».

«Οποιος τολμά να προσβάλει αυτούς που έχουν υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, έχουν δώσει περιεχόμενο στα χρήματα του λαού και έχουν εφοδιάσει με συστήματα, είναι ανάξιος της ιδιότητας να είναι υπουργός Αμυνας και να απευθύνεται στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά του απάντησε ο κ. Καμμένος λέγοντας ότι «Ο Βενιζέλος κατ΄επάγγελμα έχει αναλάβει να καλύπτει τέτοια σκάνδαλα», και πρόσθεσε «Οταν του είπαμε ότι είναι υποχρεωμένος να πάει στο δικαστήριο, πήγε γιατί ήξερε ότι θα αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε, με τον κ. Βενιζέλος να κατηγορεί τον κ. Καμμένο ότι «είναι αμετανόητος και συνεχώς γίνεται χειρότερος» και τον υπουργό Αμυνας να τον ρωτά «Να πει αν συγγενικό του πρόσωπο υπάρχει στη Marfin».

Ο καβγάς σταμάτησε με παρέμβαση του κ. Κουράκου, ο οποίος για αρκετά λεπτά τους έλεγε «Οχι, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε έτσι» και κατάφερε τελικά να δώσει τον λόγο στον Νίκο Παρασκευόπουλο.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.