metanastes 18Το προσφυγικό ζήτημα καθίσταται ολοένα και οξύτερο πρόβλημα προσλαμβάνοντας πλέον επικίνδυνες διαστάσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας.

Οι εικόνες από τα νησιά του Αιγαίου, από την Ειδομένη και άλλα μέρη της πατρίδας μας είναι ενδεικτικές. Χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες .

To προηγούμενο διάστημα το εν λόγω πρόβλημα ¨χτύπησε και την πόρτα μας¨, Η πόλη των Γρεβενών και η Δεσκάτη κλήθηκαν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για μικρό χρονικό διάστημα ένα μικρό αριθμό προσφύγων. Εκ του αποτελέσματος η όλη φιλοξενία και το εγχείρημα κρίθηκε επιτυχημένο αποδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά και την ευαισθησία τόσο των τοπικών αρχών όσο και των πολιτών.

Από την πολιτεία βρίσκεται εν εξελίξει σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης και των νησιών και μετεγκατάστασης των προσφυγών σε όλη την επικράτεια κατανεμημένων ισάριθμα αναλογικά. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου ζητήθηκε από κάθε δήμο να προταθούν χώροι κατάλληλοι για την φιλοξενία τους σε μόνιμη βάση στις περιφέρειες αυτών.

Στην προσπάθεια εκτέλεσης του εν λόγο σχεδίου το τελευταίο διάστημα λέχθηκε τόσο σε άτυπες συναντήσεις , διάφορες επιτροπές και συμβούλια των τοπικών αρχών όσο και σε δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα και τον ηλεκτρονικό τύπο η ιδέα για μετατροπή της σχολής αστυφυλάκων σε κέντρο φιλοξενίας. Η ένωση μας παρόλο που δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε καμιά από τις διάφορες αυτές άτυπες επιτροπές προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να παραθέσει δημόσια τις απόψεις της και παρ’ όλη την μέχρι τώρα απόφαση μας να μείνουμε αμέτοχοι και απλοί αρωγοί της όλης προσπάθειας καλούμαστε πλέον να τοποθετηθούμε δημόσια, γνωστοποιώντας την άποψη μας καθώς αφενός τα δημοσιεύματα αφορούν λειτουργικές εγκαταστάσεις μας και αφετέρου η αστυνομία και το προσωπικό της καλούνται να παίξουν το ρόλο του πρωταγωνιστή αλλά και διαχειριστή του προβλήματος ακόμη και όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν.

Τονίζουμε πως η σχολή αστυφυλάκων είναι Αστυνομική Υπηρεσία ενεργή, με προσωρινή αναστολή λειτουργίας και όχι κατηργημένη, όπου εκεί φυλάσσονται τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ, λειτουργεί το υπηρεσιακό πρατήριο καυσίμων της Δ.Α. Γρεβενών , ενώ σημαντικό είναι να εκτιμηθεί η γειτνίαση με στρατόπεδο και κέντρο εκπαίδευσης όπου προφανώς φυλάσσεται βαρύς και μη οπλισμός, με παιδικό σταθμό, δημοτικό σχολείο, αλλά και με το νοσοκομείο ενώ σύντομα επίκειται η μεταστέγαση της Δ.Α Γρεβενών στο εν λόγω κτιριακό συγκρότημα. Όπως γίνεται αντιληπτό μια πιθανή μετατροπή της σχολής αστυφυλακών σε κέντρο φιλοξενίας θα συνιστά (ας μας επιτραπεί η έκφραση) «ωρολογιακή βόμβα» στο κέντρο της πόλης καθώς στο μέλλον κάνεις δεν θα μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετατροπής ατού εν μια νυχτι, από κέντρο φιλοξενίας σε κέντρο κράτησης μακράς διάρκειας.

Η ευκαιριακή αυτή αντιμετώπιση του ζητήματος θα ακύρωνε- ματαίωνε το σκοπό του όλου εγχειρήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις ίδρυσης ενός κέντρου φιλοξενίας σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της πόλης των Γρεβενών.

Για να αποφευχθεί λογοκρισία, οι όλες μας οι επιφυλάξεις για την μετατροπή της σχολής αστυφυλακών σε κέντρο φιλοξενίας δεν πηγάζουν από δογματισμό ή ξενοφοβία , αντιθέτως οι Έλληνες αστυνομικοί είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες , είναι οι πρώτοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους και είναι αυτοί που με κάθε τρόπο προσπαθούν να τους βοηθήσουν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, πηγάζουν ωστόσο καθαρά από την υποχρέωση μας να προστατέψουμε τόσο τους πολίτες των Γρεβενών όσο και πιθανούς πρόσφυγες της περιοχής μας, κάτι που θα είναι αδύνατο σε περίπτωση εγκατάστασης τους στην σχολή για τους ανωτέρω λογούς.

Καλούμε λοιπόν τους τοπικούς φορείς να τοποθετηθούν επίσημα και δημοσίως σχετικά με τα φημολογούμενα σενάρια περί μετατροπής της σχολής αστυφυλακών σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, σε περίπτωση που αυτοί μεταφερθούν στην περιοχή μας για μόνιμη εγκατάσταση, προτείνοντας δομές που θα είναι λειτουργικές για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των προσφύγων ,χωρίς ωστόσο να θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των πολιτών ούτε όμως και να παρακωλύουν τις λειτουργικές και υπηρεσιακές ανάγκες της Αστυνομίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Γρηγόριος ΓΡΑΒΑΛΟΣ Ηλίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.