Ε΄τάξη
2 dhmotiko
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/3/2016 από την   τάξη μας (Ε΄ τάξη του 2ου δημ. σχολ. Γρεβενών) με μεγάλη επιτυχία το πείραμα του Ερατοσθένη.

Οι μαθητές  βρήκαν το μέγεθος της περιφέρεια της γης, όπως ακριβώς έκανε και ο Ερατοσθένης  το 240π.Χ.

Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα στερέωσαν κάθετα ένα ραβδί ύψους ενός  μέτρου, το μεσημέρι και στις 12.34μ.μ.  μέτρησαν το μήκος της σκιάς που το βρήκαν 83,5 εκατ. και την πάνω γωνία που σχημάτιζε η σκιά με τη ράβδο που τη βρήκαν 39,9 μοίρες.  Στη συνέχεια με τη βοήθεια του google earth   βρήκαμε την απόσταση του σχολείου μας από τον ισημερινό που είναι 4450 χιλιόμετρα. Έτσι βρήκαμε ότι η περιφέρεια της γης είναι (4450 Χ 360): 39,9= 40150 χιλιόμετρα,  πολύ κοντά στην πραγματική απόσταση που είναι 40192 χιλιόμετρα. Επίσης και στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning “ERATOSTHENES” υπολογίσαμε την περιφέρεια της γης σε συνεργασία με ένα σχολείο της Βραζιλίας “Rio De Janeiro Prefertoula” που μέτρησε τη γωνία της σκιάς 23,2 μοίρες και η απόσταση από το σχολείο μας είναι 6999 χιλιόμετρα.

Έτσι βρήκαμε ότι η περιφέρεια της γης είναι (6999 Χ 360): 9,9+23,2= 39931 χιλιόμετρα,  πάλι πολύ κοντά στην πραγματική απόσταση.
2 dhmotiko 1
Ήταν μια πολύ όμορφη δραστηριότητα που συνδύαζε την παρατήρηση, τη μέτρηση, τη γεωμετρία, τα μαθηματικά, τις νέες τεχνολογίες και τη συνεργασία με άλλα σχολεία και όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη δραστηριότητα, αλλά και με τον σοφό πρόγονό τους Ερατοσθένη.

Φέτος στη δραστηριότητα συμμετείχαν εκατοντάδες σχολεία από 42 χώρες.

Εδώ μπορείτε να δείτε τρεις φωτογραφίες

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: http://eratosthenes.ea.gr/en

Οι μαθητές της τάξης

Ο δάσκαλος της τάξης

Αργύρης Καραλιόλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.