μεταναστεςΜε ταχείς ρυθμούς, χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα, συνεχίζεται η τιτάνια επιχείρηση μεταφοράς των

προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, καθώς από την Κυριακή , όσοι καταφτάνουν στα νησιά, υπάγονται άμεσα σε καθεστώς επιστροφής στην Τουρκία.

Μέσα σε μία ημέρα, την Κυριακή, από τους 8.236 ανθρώπους στα νησιά, οι 4.000 μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Mega, έως τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να απομακρυνθούν και άλλοι πρόσφυγες από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω προς τα λιμάνια της Καβάλας, του Βόλου, της Ελευσίνας, του Σκαραμαγκά, του Λαυρίου και ενδεχομένως της Κρήτης.

Από εκεί θα πραγματοποιηθεί η διασπορά τους σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας που λειτουργούν στη Στερεά Ελλάδα, όπως στη Μαλακάσα, το Σχιστό και τον Ελαιώνα, αλλά και σε ειδικούς χώρους που έχουν κατασκευαστεί στη Φιλιππιάδα, τα Γιάννενα, το Κουτσόχερο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, το Κιλκίς, τα Διαβατά και τη Δράμα.

Ειδικότερα, το πρωί, προερχόμενο από τη Χίο, έφτασε το πλοίο “Terra Jet”, που μετέφερε συνολικά 1.169 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν άμεσα σε λεωφορεία και έφυγαν για το Ελληνικό.

Κατά πληροφορίες, χθες το βράδυ έφτασαν στη Χίο και έξι Τούρκοι παρατηρητές, οι οποίοι, πάντοτε βάσει της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, αναμένεται να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στην όσο το δυνατόν ταχύτερη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων ασύλου.

Την ίδια ώρα, εμπλοκή προέκυψε με τη μετακίνηση περισσότερων από 2.000 ανθρώπων από τη Λέσβο, καθώς στους ελέγχους κατά την επιβίβαση τους σε πλοίο εντοπίστηκαν άτομα με πλαστά έγγραφα, που είχαν πέσει θύματα κυκλωμάτων που εκδίδουν παράτυπα δικαιολογητικά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών, δε, άλλοι 18 Τούρκοι παρατηρητές αναμένονται το πρωί της Δευτέρας στη Μυτιλήνη.

Στη Σάμο, η κατάσταση με τους πρόσφυγες είναι σαφώς καλύτερη, αφού στο νησί βρίσκονται περί τα 1.000 άτομα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να αναχωρήσει το “Νήσος Μύκονος” με 400 άτομα. Σήμερα, περίπου 150 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στο νησί.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι από χθες τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό, στη Λέσβο έφτασαν περισσότεροι από 800 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, στην προσπάθειά τους να βγουν στο νησί, πνίγηκαν!

Τραγωδία και στη Ρω, όπου νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια.

Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.