Γεννημένος στην Κοζάνη
stavros-psinakis-708Συντετριμμένος είναι ο Ηλίας Ψινάκης από την απώλεια ενός οικείου του προσώπου, του θείoυ του Σταύρου, ο οποίος αποτελούσε μια θρυλική μορφή των Φιλιππίνων και ήταν κάτι σαν… τοπικός Ωνάσης.

H ανάρτηση του Ηλία Ψινάκη για την απώλεια του θείου του

Ο Σταύρος Ψινάκης έφυγε από τη ζωή και η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Μανίλα.

Ποιος ήταν

Πρόκειται για μια εξέχουσα προσωπικότητα των Φιλιππίνων. Μάλιστα, είχε ανακηρυχθεί ήρωας της χώρας, καθώς είχε ηγηθεί της αντίστασης κατά του δικτάκτορα Μάρκος.

Από τις εκδόσεις Φερενίκη είχε εκδοθεί το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Σταύρου Ψινάκη «Ο Ελληνας των Φιλιππίνων», όπου είχε αφηγηθεί τη συναρπαστική ζωή του, την άνοδο και την πτώση μιας διδακτορίας, μια απόδραση, μια στημένη δίκη και μια δολοφονία.

Ο Σταύρος Ψινάκης είχε γεννηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου του 1931 στην Κοζάνη. Γιος της Νεκταρίνης και του στρατιωτικού Ηλία Ψινάκη, ήταν το το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Τα μεγαλύτερα αδέλφια του ήταν ο Νότης (πατέρας του Ηλία Ψινάκη) και η Γιάννα.

Επιχειρηματίας που έγραψε ιστορία στις Φιλιππίνες

Ο Σταύρος Ψινάκης έγραψε λαμπρή ιστορία στον τομέα των επιχειρήσεων στις Φιλιππίνες. Παντρεμένος με μία διάσημη Φιλιππινέζα, την Πρέσι Πόπεζ, που είναι γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, είχε αναπτύξει δραστηριότητα σε διάφορους τομείς και είχε στην ιδιοκτησία του την εταιρία τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης της χώρας, τη Meralko, δύο τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Μάλιστα, ο περίφημος Φερντινάντο Μάρκος ήταν συνεργάτης του, όταν ξαφνικά, κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’70, με τη βοήθεια και την παρότρυνση της γυναίκας του, Ιμέλντα, υποκίνησε πραξικόπημα και ανέβηκε στην εξουσία ως δικτάτορας. Ενα από τα πρώτα μελήματα του Μάρκος ήταν να περάσει στα χέρια του τις εταιρείες της οικογένειας Ψινάκη. Ο Σταύρος Ψινάκης πήγε στην Αμερική, απ’ όπου διά της διπλωματικής οδού, με τη βοήθεια της CIA και του τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ, κατάφερε να ελευθερώσει τον αδερφό της συζύγου του που είχε φυλακίσει το καθεστώς των Φιλιππίνων. Μάλιστα, όλη αυτή η προσπάθεια έγινε ταινία, με τον τίτλο «Scapo».

Παράλληλα ξεκίνησε μεγάλο αγώνα με τον Νίνο Ακίνο κατά του δικτάτορα Μάρκος, που συν τοις άλλοις έκλεψε την περιουσία των οικογενειών Ψινάκη και Λόπεζ για πέντε πέσος, όσο στοίχιζε δηλαδή το χαρτόσημο των συμβολαίων.

Μάλιστα, ο φόβος αντιποίνων από τον Φιλιππινέζο δικτάτορα ήταν η αιτία που η οικογένεια στην Ελλάδα είχε λάβει τεράστια μέτρα ασφαλείας και ζούσε υπό καθεστώς τρόμου για τη ζωή τους.

Για την αντίστασή του κατά του δικτάτορα Μάρκος, πάντως, ο Σταύρος Ψινάκης είχε ανακηρυχθεί ήρωας της χώρας του. Μάλιστα, το 1981, Αμερικανός πράκτορας επισκέφθηκε την οικία του Σταύρου και της Πρέσι Ψινάκη και του απήγγειλε κατηγορίες για τις δραστηριότητες του στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Ιούλιο του 1987 και στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του Έλληνα επιχειρηματία στην Καλιφόρνια πράκτορες της υπηρεσίας αλλοδαπών τον συνέλαβαν και, τελικά, φυλακίστηκε με την κατηγορία της «διαπολιτειακής μεταφοράς εκρηκτικών χωρίς άδεια». Αποφυλακίστηκε λίγο αργότερα και προσωρινά με την παρέμβαση του Φιλιππινέζικου λαού αλλά και των πολιτειακών αρχόντων του. Ο Σταύρος Ψινάκης έλαβε εύφημο μνεία από τη Δημοκρατία των Φιλιππίνων το 1988 για την προσφορά του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.