ΤΣΙΠΡΑΣΤο ζήτημα που ξέσπασε με τον Γιάννη Μουζάλα όταν αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» προκάλεσε σάλο και πολιτικούς τριγμούς όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μπορεί η κόντρα που κυριάρχησε να ήταν ενδοκυβερνητική με τον Πάνο Καμμένο να ζητάει την παραίτηση Μουζάλα, ωστόσο και στους κόλπους της αντιπολίτευσης η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προκάλεσε αναταράξεις. Το «Μακεδονία» του κ.Μουζάλα δίχασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού δεν κράτησαν ενιαία στάση, αλλά διχάστηκαν. Μάλιστα σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι εμφανίστηκαν και ενδοκομματικές διαφοροποιήσεις.

ΝΔ: «Επιβεβλημένη η παραίτηση Μουζάλα»
Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ζήτησε την παραίτηση του κ.Μουζάλα. Σε δηλώσεις και αναρτήσεις στο twitter τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι Αδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Κουμουτσάκος, αλλα και άλλα στελέχη ζητούσα την αποπομπή από την κυβέρνηση του Γιάννη Μουζάλα.
Μάλιστα μετά τις δηλώσεις Καμμένου που απαιτούσε να παραιτηθεί ο Γιάννης Μουζάλας η ΝΔ υποστήριζε πως πρέπει ένας εκ των δύο να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα στο briefing των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος είπε πως ο κ.Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στο δίλημμα «Καμμένος ή Μουζάλας».

Μητσοτάκης: Αν δεν παραιτηθεί ο Μουζάλας, πρέπει να παραιτηθεί ο Καμμένος
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πρέπει να παραιτηθεί επειδή προέβη σε ατόπημα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως ο κ. Μουζάλας δεν πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση μόνο για το «Μακεδονία», αλλά και γιατί απέτυχε στο έργο του. Μετά και τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος ζήτησε την αποπομπή του κ. Μουζάλα από τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αν δεν παραιτηθεί ο Μουζάλας, πρέπει να παραιτηθεί ο Καμμένος».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το «Μακεδονία» «σοβαρό ολίσθημα που συνιστά αλλοίωση της πάγιας εθνικής γραμμής». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι από χθες η ΝΔ είπε ότι κ. Μουζάλας είχε την υποχρέωση να σκεφθεί την παραίτησή του. Εκείνος αρνήθηκε και τον στήριξε μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας. «Η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη και για το ολίσθημα, αλλά και για την κατάσταση στο προσφυγικό», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σε ένα δίλημμα: ή Μουζάλας ή Καμμένος».

Υπάρχει υπαρκτό δίλημμα στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση “Μουζάλας ή Καμμένος”, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και εξήγησε: «Δεν αποκλείεται ο κ. Μουζάλας να μείνει στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Μουζάλα. Πώς θα συνεργαστούν οι δύο υπουργοί στο θέμα του προσφυγικού; Αυτά τα διλήμματα μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να τα λύσει».
Η κυβέρνηση έβαλε χρονικό όριο μέχρι την Δευτέρα. Πρέπει όμως να υπάρξει κάθαρση προσέθεσε.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει το σαρδάμ πολιτική της»
Η κυβέρνηση έχει κάνει το σαρδάμ πολιτική της ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και θύμισε μία σειρά “σαρδάμ” του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών από το “Λέσβος και Μυτιλήνη”, μέχρι το “τιμητική για την Ελλάδα η Ειδομένη” και το “νομό Ηπείρου. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα όριο το οποίο εξαντλήθηκε χθες.

Στα δύο η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ακολούθησε ενιαία στάση στο θέμα Μουζάλα. Από τη μία πλευρά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξαν πως ο Γιάννης Μουζάλας δεν πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του και εξέφρασαν τη στήριξή του στον υπουργό, ενώ οι οι Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησαν την αποπομπή του.
«Το καράβι είναι ακυβέρνητο και το πλήρωμα σε ανταρσία. Η κρίση της κυβέρνησης δεν μπορεί να μετατραπεί σε εθνική κρίση. Καλείται ο πρωθυπουργός να δώσει λύση» είπε μιλώντας σε ημερίδα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τις μεταρρυθμίσεις η Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα επεσήμανε με έμφαση: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση χωρίς συνοχή, χωρίς κύρος, χωρίς προοπτική. Το λάθος Μουζάλα είναι σίγουρα ολίσθημα, έχει ζητήσει συγγνώμη. Ο κος Καμμένος εκβιάζει στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ.Θεοχαρόπουλος τόνισε πως η αναφορά του Γιάννη Μουζάλα είναι λάθος το οποίο παραδέχτηκε και ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τη στάση του Πάνου Καμμένου και την απαίτησή του να παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι όμηρος του κ. Καμμένου.

Λοβέρδος για Μουζάλα: Παραβίασε εθνική γραμμή δεκαετιών
Επίθεση στον Γιάννη Μουζάλα αναφορικά με τη λέξη Μακεδονία εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι παραβίασε εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζει «Με το ατόπημα του αυτό ο υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας» σημειώνει ο κ. Λοβέρδος και συνεχίζει «Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση.

Κεγκέρογλου: Επρεπε ο Τσίπρας να έχει διώξει τον Μουζάλα
Σε άλλη γραμμή από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, για το θέμα Μουζάλα, εμφανίστηκε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ενώ η Φώφη Γεννηματά μίλησε για ολίσθημα Μουζάλα για το οποίο ζήτησε συγνώμη, μιλώντας στον Βήμα fm ο κ. Κεγκέρογλου προέκρινε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Νομίζω ότι άμεσα θα έπρεπε να έχει δώσει τη λύση ο κ. Τσίπρας» είπε για να προσθέσει ότι ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να πάει στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τον υπουργό που χειρίστηκε το προσφυγικό και μάλιστα «να πάει με αναβαθμισμένη πολιτική τοποθέτηση, αλλάζοντας τον ίδιο τον υφυπουργό. Θα έλεγα ότι αυτό θα τον διευκόλυνε κιόλας».

Το Ποτάμι: Τα σαρδάμ δεν είναι λόγος για να παραιτηθεί ένας υπουργός
Από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη υποστήριξαν πως Τα σαρδάμ δεν είναι λόγος για να παραιτηθεί ένας υπουργός, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης υιοθέτησε τη γραμμή της ΝΔ.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς», ανέφερε το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του για τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
«Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα», συνεχίζει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του.

Σε γραμμή ΝΔ ο Χάρης Θεοχάρης
Από την άλλη ο κ.Θεοχάρης είπε: «Ας πούμε όμως ότι είναι μια γκάφα και πως με μια παραίτηση μπορεί να λυθεί. Αυτό που δε μπορεί να λυθεί είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να συντονίσει την κατάσταση. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των προσφύγων, δεν ξέρει πόσοι μπήκαν και πόσοι βγήκαν από τα Σκόπια, αφήνει ανθρώπους στη λάσπη έρμαια επιτήδειων να τους πετάν φυλλάδια χωρίς να προφέρει αξιοπρεπή διαβίωση» πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.