Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γιατί τελειώνουν τα αποθέματα πεπαλαιωμένου single malt ουίσκι;

Μάρτιος 12th, 2016 by Σταματίνα

D3CD03C3B52CAE9D4AE1AAAF92444FC4

Η δίψα για ουίσκι σε όλο τον κόσμο αυξάνεται διαρκώς και σε πολλά κράτη, από τις ΗΠΑ ως την Κίνα, το σκωτσέζικο νέκταρ έχει τεράστια ζήτηση –κυρίως δε τα πεπαλαιωμένα single malt.

Ωστόσο, οι λάτρεις του ουίσκι θα έχουν στο κοντινό μέλλον να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το πεπαλαιωμένο single malt ουίσκι θα είναι εξαιρετικά δυσεύρετο.

Ο λόγος που τα παγκόσμια αποθέματα πεπαλαιωμένου ουίσκι αρχίζουν να στερεύουν είναι ότι τα κατά τόπους αποστακτήρια δεν προλαβαίνουν να παράγει την ποσότητα που ζητά πλέον η αγορά.

«Η έλλειψη παλαιωμένων single malt ουίσκι έχει ήδη ξεκινήσει και η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη», δήλωσε ο Ρικές Κισνάνι, ιδρυτής του πρώτου επενδυτικού fund για ουίσκι, του Platinum Wines.

Το πρόβλημα είναι ότι τα παλαιωμένα single malt αποτελούσαν πάντα ένα μικρό μέρος της παραγωγής το οποίο αποθηκευόταν για παλαίωση χωρίς ωστόσο οι παραγωγοί του να έχουν κάποια εικόνα ή κάποια πρόβλεψη σχετικά με ποιο επίπεδο θα φτάσει η ζήτηση μετά από κάποια Χ,Ψ χρόνια.

Όπως τονίζει δε το σχετικό άρθρο το CNN, «το κακό είναι ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία «ξύπνησε» από την χειμερία νάρκη της τη δεκαετία του 1980, όταν δηλαδή ήταν ήδη πολύ αργά».

Πλέον η βιομηχανία παίρνει τα μέτρα της και προστίθενται αρκετές ποσότητες στην παραγωγή για παλαίωση, όμως το κακό νέο είναι πως η έλλειψη αυτή ενδέχεται να διαρκέσει για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια ακόμη, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί του χώρου.

Η παγκόσμια ζήτηση για ουίσκι εκτοξεύτηκε κατά 159% τη δεκαετία 2004-2014, σύμφωνα με τον Σκωτσέζικο Οργανισμό Ουίσκι.

Μάλιστα η Ασία είναι από τις αγορές με τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατανάλωση ουίσκι, ενώ οι εξαγωγές στην ήπειρο μόνο από τη Σκωτία αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της -όπερ και σημαίνει ότι οι Ασιάτες αγοράζουν περίπου 250 εκατ. μπουκάλια ουίσκι το χρόνο.


in

This entry was posted on Σάββατο, Μάρτιος 12th, 2016 at 23:41 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply