95FC8F860D54CB9983FF34FF94DA31F3Τη μείωση των ευρωεπιτοκίων σε νέα ιστορικά χαμηλά αλλά και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η ΕΚΤ, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο μηδέν, νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τις τράεπζες στο -0,4%. Ακόμη σε σχέση με το QE αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ, ενώ διευρύνει και τη γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης, η κεντρική τράπεζα προβαίνει σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0%, από 0,05%. Ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος ωθείται, κατά συνέπεια, το επιτόκιο καταθέσεων σε ευρώ, στο -0,40%, από -0,30% που ήταν μέχρι πρότινος.

Ειδικότερα, το ΔΣ της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση του αποφάσισε:



* Μείωση του βασικού επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο μηδέν από 0,05%.

* Νέα μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%.

* Νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τις τράπεζες κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,4% στην προσπάθειά της να αποθαρρύνει τις καταθέσεις των τραπεζών ώστε να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

* Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η κεντρική τράπεζα αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο (από 60 δισ. ευρώ).

* Επιπλέον διευρύνει τη γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, θα εισάγει στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης και από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών.

* Επίσης, εισάγει από τον Ιούνιο τέσσερις νέες σειρές εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRO), με ωρίμανση τεσσάρων ετών, με στόχο να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Οπως επισημαίνει η ΕΚΤ οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ευνοϊκοί. Οι συνθήκες δανεισμού στις εν λόγω πράξεις μπορεί να είναι όσο χαμηλές είναι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.

Οι αγορές υποδέχτηκαν με ισχυρά κέρδη τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνουν άλμα άνω του 2%, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει ράλι 3%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 2,95%.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ για να αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Τα οφέλη για τους έλληνες δανειολήπτες

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αφορούν παλιούς και νέους δανειολήπτες. Σήμερα, για ένα στεγαστικό δάνειο, το μέσο περιθώριο κέρδους που επιβάλλει η τράπεζα κυμαίνεται ανάμεσα στο 3% και το 3,5% πλέον του Euribor. Συνυπολογίζοντας λοιπόν το αρνητικό διατραπεζικό επιτόκιο, το τελικό κόστος κυμαίνεται ανάμεσα στο 2,8% και το 3,3%, το οποίο είναι και το χαμηλότερο των τελευταίων ετών.

Παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν άμεσο όφελος και για τις ελληνικές εταιρείες που μπορεί να προκύψει από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ανέβει η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση που έχει θέσει η ΕΚΤ, προκειμένου η χώρα να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να δώσει «ανάσα ρευστότητας» στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς αυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε «ζεστό χρήμα». Και αυτό γιατί, αν τα ομόλογά τους είναι επιλέξιμα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να εκδώσουν νέα, ενώ και οι αποτιμήσεις των παλιών θα βελτιωθούν κατακόρυφα.

 

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.