Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει, η «οδός» της Αδριατικής ανοίγει;

11 Μαρτίου, 2016 by Σταματίνα

F743767A5A899CF524B0D5F273D968DBΣε ετοιμότητα φαίνεται ότι βρίσκονται τόσο η κυβέρνηση Ρέντσι, όσο και η Κομισιόν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι προσφυγικοί διάδρομοι μέσω της Αδριατικής μετά το οριστικό σφράγισμα της βαλκανικής οδού. Δεν υφίσταται ακόμη τέτοια πραγματικότητα, επισημαίνουν αμφότερες οι πλευρές, ωστόσο η Επιτροπή λέει ότι σε κάθε περίπτωση ετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει τις επόμενες ημέρες στην Αλβανία.

«Μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής Θάλασσας» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες.

«Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε προβλέψεις, αλλά και να παρατηρούμε την πραγματικότητα. Η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μία άλλη ροή. Αλλά αυτό το σκεφτόμαστε βάσει της λογικής, όχι των μέχρι τώρα γεγονότων» επισήμανε.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες ο Αντζελίνο Αλφάνο θα μεταβεί στην Αλβανία, για να συζητήσει, κυρίως, τις εξελίξεις του προσφυγικού.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, πάντως, κατέστησε και πάλι σαφές ότι η κύρια προτεραιότητα στην φάση αυτή είναι να μειωθούν σημαντικά οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, όπως έχει αποφασίσει και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Ως προς το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι προσφυγικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου.

Η Νατάσα Μπερτό επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την Τετάρτη υπήρξε ενημέρωση, τόσο από τη Frontex, όσο και από τα κράτη, για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ.

«Επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες πως ακολουθούν την ίδια πολιτική, πως εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Σένγκεν και επομένως δεν αφήνουν να περάσουν στο έδαφός τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής ή δεν έχουν σκοπό να αιτηθούν ασύλου εκεί» ανέφερε η ίδια.

Κοινές περιπολίες Ιταλίας – Αλβανίας

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο ανοίγματος νέου διαδρόμου, άνδρες της ιταλικής αστυνομίας θα περιπολούν από κοινού με αλβανούς συναδέλφους τους στην ελληνοαλβανική μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών ροών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής.

Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από μεθαύριο, Σάββατο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών για να εξειδικεύσουν την συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Η Ιταλία σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στα Τίρανα, καθώς ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιλογή της Αλβανίας ως ενδιάμεσης χώρας, από τα καραβάνια των προσφύγων, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες, δια της Αδριατικής, στα εδάφη της.


in

This entry was posted on Παρασκευή, 11 Μαρτίου, 2016 at 21:44 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply