ΝΔ
Έμφαση στο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία έδωσε ο Πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο φόρουμ  για την κοινωνική ασφάλιση, που οργάνωσε σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ο Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας του Κόμματος.

Χαιρέτισε ιδιαίτερα τη συμμετοχή στο διάλογο που άνοιξε η Νέα Δημοκρατία «άξιων ανθρώπων με σημαντική εμπειρία, που προέρχονται από όμορους πολιτικούς χώρους του προοδευτικού Κέντρου και της ευρύτερης Κεντροδεξιάς» και υπογράμμισε: «Η Νέα Δημοκρατία ανοίγεται στην κοινωνία. Ακούει τις απόψεις των πολιτών. Αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της. Ενώνει τους Έλληνες, χωρίς να κοιτάζει που ανήκαν πολιτικά χθες ή ποια είναι η κοινωνική ιδεολογική τους ταυτότητα και αναφορά».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στη δημιουργία μιας «πλειοψηφικής συμμαχίας για τις δίκαιες μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας» και ζήτησε τη συμμετοχή κάθε πολίτη, υπογραμμίζοντας: «Δημιουργούμε μια μεγάλη πλειοψηφική, κοινωνική, πολιτική συμμαχία για τις δίκαιες μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η πατρίδα μας. Μεταρρυθμίσεις που για  να γίνουν, θέλουν ενεργούς πολίτες, θέλουν τη συμμετοχή της κοινωνίας. Σε αυτήν την ισχυρή συμμαχία για τις μεταρρυθμίσεις, σας ζητώ να συμμετέχετε, να συμβάλετε, θετικά και δημιουργικά ο καθένας και η καθεμία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην απόπειρα διχασμού των Ελλήνων, που αναπτύσσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και διαβεβαίωσε: «Όλοι μαζί μπορούμε να διαλύσουμε το αίσθημα εθνικής αποτυχίας, απομονωτισμού και διχασμού που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ανεύθυνες επιλογές και τα τεχνητά διχαστικά διλήμματα».
ΝΔ 2
Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter. «Έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η αλήθεια είναι πως, «κάθε μέρα που περνά, η αξιοπιστία της κυβέρνησης και ο δήθεν ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα βουλιάζουν στη λάσπη της Ειδομένης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη:

Κυρίες, κύριοι,

Το φόρουμ, που οργανώνει σήμερα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιείται  στο πλαίσιο  της επεξεργασίας του κυβερνητικού εναλλακτικού μας προγράμματος.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν και εξακολουθούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή. Εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι φορέων, αιρετοί, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο διάλογο και στην  προσπάθεια αυτή, συμμετέχουν άξιοι άνθρωποι με σημαντική εμπειρία, που προέρχονται από όμορους πολιτικούς χώρους, του προοδευτικού Κέντρου και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Στελέχη που είχαν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή, γνώσεις και  απόψεις που βοηθούν ουσιαστικά τις δικές μας επεξεργασίες. Τους καλωσορίζω στο διάλογο που οργανώνουμε και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Η παρουσία τους είναι πολύ σημαντική.

Συμβολίζει ότι η Νέα Δημοκρατία ανοίγεται στην κοινωνία. Ακούει τις απόψεις των πολιτών. Αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της. Ενώνει τους Έλληνες χωρίς να κοιτάζει πού ανήκαν πολιτικά χθες ή ποια είναι η κοινωνική, ιδεολογική τους ταυτότητα και αναφορά.

Δημιουργούμε μια μεγάλη πλειοψηφική, κοινωνική, πολιτική συμμαχία για τις δίκαιες μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η πατρίδα μας. Μεταρρυθμίσεις που για να γίνουν, θέλουν ενεργούς πολίτες, θέλουν τη συμμετοχή της κοινωνίας. Σε αυτήν την ισχυρή συμμαχία για τις μεταρρυθμίσεις, σας ζητώ να συμμετέχετε, να συμβάλλετε, θετικά και δημιουργικά, ο καθένας και η καθεμία.

Όλοι μαζί μπορούμε να διαλύσουμε το αίσθημα εθνικής αποτυχίας, απομονωτισμού και διχασμού, που δημιούργησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ανεύθυνες επιλογές και τα τεχνητά διχαστικά διλήμματα.

Μιας κυβέρνησης που, και στο προσφυγικό, έχει καταντήσει ουραγός της Ευρώπης σε ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο.

Μιας Κυβέρνησης που έχει φτάσει στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter.

Σε κάθε περίπτωση, τίθεται το ερώτημα: έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες;

Η αλήθεια είναι μία: κάθε μέρα που περνά, η αξιοπιστία της Κυβέρνησης και ο δήθεν ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα βουλιάζουν στη λάσπη της Ειδομένης.

Και στο μέτωπο της αξιολόγησης το θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Την ώρα που η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι «διαπραγματεύεται» το ασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου, εμείς με συνεχή και ανοιχτό διάλογο, δείχνουμε το δρόμο προς ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Δείξαμε και στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ότι είμαστε αντιπολίτευση με θέση και άποψη, με εναλλακτική πρόταση.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ και τις ευθύνες που έχουν όλα τα κόμματα, που διαχειρίστηκαν την εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν έχω διστάσει να κάνω την αυτοκριτική μας και για δικά μας λάθη και αδυναμίες ή για το ότι κρύψαμε κάποιες φορές το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Υπογραμμίζω, επίσης, ότι επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας έγιναν και ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, από 2010 – 2015 πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικές μεταβολές στην αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος.

Με βάση την αναλογιστική μελέτη, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ecofin, το ασφαλιστικό μας σύστημα εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το έτος 2060.

Αυτή είναι η αλήθεια.  Μετά ήλθε η Κυβέρνηση Τσίπρα, που δημιούργησε την τρύπα του 1,8 δις ευρώ, την οποία καλείται τώρα να κλείσει με μια πρόταση που:

  • μειώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης,

και  τις συντάξιμες αποδοχές και

  • οδηγεί σε άμεσες και μεγάλες μειώσεις των κύριων συντάξεων.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης  αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ομάδες ως εκλογικούς πελάτες, γεμάτο  από κομματικές σκοπιμότητες και:

  • Οδηγεί σε αντιπαράθεση γενεών
  • Ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα
  • Στρεβλώνει τα κίνητρα εργασίας
  • Μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό
  • Ετεροχρονίζει το πρόβλημα.

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα,  η Κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να βάλει τους πάντες σε πόλεμο εναντίον όλων.

Δυστυχώς, σήμερα, το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα συνεχιζόμενο υφεσιακό περιβάλλον, για το οποίο οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση Τσίπρα.  Η παράταση της ύφεσης και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι δημιούργημα αυτής της ιδεοληπτικής και ανίκανης Κυβέρνησης.

Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε πως ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να διέπεται από έξι βασικές αρχές:

  • Να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος
  • Να είναι συμβατό με το συγκεκριμένο μακροοικονομικό περιβάλλον
  • Να είναι δίκαιο έναντι όσων εκπλήρωσαν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις
  • Να προωθεί την ασφαλιστική συνείδηση
  • Να διαχωρίζει την Κοινωνική Ασφάλιση από την Πρόνοια
  • Να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης των γενεών.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο  πως θα καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό των 1,8 δις, αλλά πώς θα οικοδομήσουμε ένα σύστημα που θα υπηρετεί αυτές τις αξίες.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να σκεφτούμε έξω απ’ το πλαίσιο των κομματικών συντεχνιών και των εκλογικών πελατειών. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.

Ιδιαίτερα με τις επόμενες γενεές και τους αδικημένους του ασφαλιστικού συστήματος. Ποιοι θέλουν και ποιοι μπορούν να προσφέρουν θετικά σε αυτό τον προβληματισμό;

Όσοι θέλουν να βάλουν το εθνικό πάνω από το συντεχνιακό, το συλλογικό πάνω από το εγώ, όσοι σκέφτονται έξω απ’ το πλαίσιο της παραδοσιακής κομματικής πελατειακής  λογικής. Ελπίζω όλοι εσείς και πολλοί άλλοι. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.