diapragmateusi-708

Στην ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στοχεύει η κυβέρνηση με τις απαιτήσεις των δανειστών να είναι σκληρές και τις υποχωρήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αναγκαίες, για να «κλείσει» η αξιολόγηση.

Δημοσιονομικά και εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων, με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη (αν του το επιτρέψει ο υψηλός πυρετός που τον ταλαιπωρεί…) και Τρύφωνα Αλεξιάδη να περνούν το κατώφλι του Χίλτον.

Αντίθετα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανανέωσε το ραντεβού του με τους δανειστές για το Σάββατο, οπότε και θα κριθεί η τύχη κύριων συντάξεων, επικουρικών, εφάπαξ και μερισμάτων του Δημοσίου.

Ορόσημο η 20η Απριλίου
Κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο iefimerida.gr, εκφράζει τη βεβαιότητα πως «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία», με τα σενάρια να θέλουν την αξιολόγηση να σπάει σε κομμάτια.



Σε ό, τι αφορά δε στο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η επιθυμία της Αθήνας είναι «μέχρι τις 20 Απριλίου να έχουμε ξεμπερδέψει με όλα», διευκρινίζοντας ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή και τα επίμαχα νομοθετήματα.

Μεταξύ ανακούφισης και ανησυχίας το Μαξίμου
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Κυβερνητικοί κύκλοι, μάλιστα, εξηγούν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι «υπάρχει, πλέον, καταληκτικός ορίζοντας στην αξιολόγηση και στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος».

Οι ίδιες πηγές, δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι το χρέος θα είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας που «αν και εφόσον διευθετηθεί η ελάφρυνσή του θα δώσει βαθιά ανάσα και στην οικονομία, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση». Προφανώς, γιατί μετά την τόση δυσαρέσκεια που εισέπραξαν το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση και κόμμα από τις κλιμακούμενες κοινωνικές αντιδράσεις, είναι και το μόνο χαρτί που μπορούν να παίξουν δυνατά και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Σε ό, τι αφορά, πάντως, τους όρους με τους οποίους θα εμπλακεί το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα υπάρχει προβληματισμός. Εκεί, θα παιχτεί, άλλωστε, και το ποια θα είναι ελάφρυνση για το χρέος, αλλά και ποια μέτρα θα απαιτηθεί να ληφθούν.

Τετ α τετ Τσίπρα – Γκουρία
Με φοντο τα παραπάνω ο πρωθυπουργός υποδέχεται, σήμερα στις 10:00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) Άνχελ Γκουρία.

Θέμα της συνάντησης οι μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν και το βασικό μενού της συζήτησης. Πολύ πρόσφατα, άλλωστε, ο Οργανισμός απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να προωθήσουν επειγόντως μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την παρατεταμένα αδύναμη ζήτηση, θα  δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα ενεργοποιήσουν την αύξηση της παραγωγικότητας.

iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.