Συλλυπητήρια μηνύματα του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Γρεβενών και του Δημάρχου Γρεβενών
koytsomhthsΠριν από λίγη ώρα άφησε την τελευταία του πνοή στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης σε ηλικία 78 ετών.

Χθες το βράδυ μεταφέρθηκε στην Εντατική του Σισμανογλείου με προβλήματα στο αναπνευστικό και πριν από λίγο έχασε τη μάχη.

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην ΕΡΤ πριν από λίγο καιρό, όπου ο ίδιος είχε μιλήσει σε ειδική εκπομπή για τα πενηντάχρονα της ελληνικής τηλεόρασης.

Γεννημένος στα Γρεβενά στις 20 Σεπτεμβρίου 1938, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του -μικρού μήκους- ταινία. Εναν χρόνο μετά υπέγραψε, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο «Θύματα Ειρήνης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

Η καριέρα του, που έμελλε να είναι μεγάλη και ξεχωριστή, ξεκίνησε από τη θέση του βοηθού σκηνοθέτη στη Φίνος Φιλμ.

Στη συνέχεια έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τα τηλεοπτικά του σίριαλ, τόσο από την κρατική τηλεόραση στη δεκαετία του ’80 με το «Καπνισμένος ουρανός», όσο και από την ιδιωτική, με δουλειές όπως «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Πρόβα νυφικού», «Κίτρινος φάκελος», «Οι μάγισσες της Σμύρνης» κ.ά.

Με πολλά βραβεία στο ενεργητικό του ο Κώστας Κουτσομύτης άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνική τηλεόραση.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει «τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της».

«Ο Κώστας Κουτσομύτης με τη ζωή του, το έργο και τη δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη. Με το επώνυμο δημιουργικό του έργο αναβάθμισε την ποιότητα των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, τόσο στην Δημόσια Τηλεόραση όσο και στην Ιδιωτική. Οι μεγάλες παραγωγές που σκηνοθέτησε έφεραν πάντα την προσωπική του υπογραφή» αναφέρει η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

«Μετέφερε, με μεγάλη επιτυχία, στην τηλεοπτική οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κάνοντάς τα γνωστά στο ευρύ κοινό. Στους συναδέλφους της γενιάς του αλλά και της νεότερης γενιάς θα μείνει παρακαταθήκη το έργο του και όλοι θα θυμούνται την ευγένεια και την απλότητα του χαρακτήρα του» καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας.

«Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση. Η ποιότητα των έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Εκείνος και εκείνος, Ματωμένα χώματα και Τα παιδιά της Νιόβης, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή» ανέφερε σε συλληπητήριο μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Στον Κώστα Κουτσομύτη οφείλουμε μερικές από τις καλύτερες τηλεοπτικές μας στιγμές- από τις λίγες έτσι κι αλλιώς- που μας έκαναν να αγαπήσουμε την τηλεόραση. Ό,τι υπέγραφε όμως ο Κουτσομύτης ήταν διαμάντι. Ο Κώστας όμως δεν ήταν μόνο ένας σκηνοθέτης.

» Ήταν και ένας άνθρωπος που αγωνιούσε για την Ελλάδα και προσπαθούσε να βοηθήσει με τις προοδευτικές του ιδέες και τις δράσεις του. Τελευταία, μου έκανε τη μεγάλη τιμή να αποδεχθεί να τον προτείνω ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τον χρειαζόμασταν, τον χρειαζόταν και η τηλεόραση. Θα μας λείψει. Κουράγιο στην σύντροφο του Ρένα και στον γιo του Γιάννη.»

δολ


Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Γρεβενών Ευάγγελου< Σημανδράκου
Ένας μεγάλος δημιουργός έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Κώστας Κουτσομύτης, με καταγωγή από τα Γρεβενά, εκπροσωπούσε ένα πολύ φωτεινό κομμάτι του ελληνικού κινηματογράφου.

Το έργο του αγαπήθηκε και θαυμάστηκε από κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Η ατμόσφαιρα των ταινιών του και το ύφος της κινηματογραφικής αφήγησης πήγαν πιο πέρα την έβδομη τέχνη διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Η απώλεια του, ενώ κάνει τον καλλιτεχνικό κόσμο φτωχότερο, αφήνει πίσω της μια πλούσια κληρονομιά αντάξια του μεγέθους του.

Θα ήθελα να εκφράσω στους δικούς του ανθρώπους τα συλλυπήτηριά μου.

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών Γεωργίου Δασταμάνη

Ο Δήμαρχος Γρεβενών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους του Γρεβενιώτη σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη που έφυγε από τη ζωή χθες Πέμπτη 10 Μαρτίου ταλαιπωρούμενος από σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο γνωστός σκηνοθέτης υπήρξε βασικός συντελεστής της αναβάθμισης της ελληνικής τηλεόρασης μεταφέροντας στη μικρή οθόνη σπουδαία έργα της ελληνικής λογοτεχνίας και θέτοντας δείκτες ποιότητας στην παραγωγή και τη σκηνοθεσία ταινιών. Ευχόμαστε το έργο του να εμπνεύσει πολλούς νέους σκηνοθέτες στο μέλλον όπως και το ήθος και το βεληνεκές της προσωπικότητάς του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.