davu-708Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της σημερινής Συνόδου, από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντ. Τουσκ με τον Α. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας

Οι 4 προϋποθέσεις που έθεσε ο Νταβούτογλου

  •     Περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες.
  •     Πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Αγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας, όμως η Τουρκία απαιτεί πλήρη απελευθέρωση της βίζας για όλους τους Τούρκους και όχι μόνο για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδας, όπως επιθυμεί και προωθεί η ΕΕ.
  •     Επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κολλήσει εδώ και χρόνια και ο Νταβούτογλου φαίνεται πρόθυμος να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τις διαδικασίες.
  •     Να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Η Αγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους επανεισδοχής (που επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει πίσω στην Τουρκία μετανάστες) που έχουν οριστεί εδώ και ημέρες, αλλά θέλει επίσης νέα συμφωνία για την επανεγκατάσταση (ώστε οι Τούρκοι να μπορούν να στέλνουν πίσω στην ΕΕ πρόσφυγες). Το θέμα της επανεγκατάστασης είχε φύγει από το τραπέζι της συζήτησης με την ΕΕ πριν από λίγο καιρό, ο Νταβούτογλου, όμως, θέλει να επανέλθει τώρα.

Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ είναι υπερβολικές. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν με κάτι τέτοιο, αναφέρουν ορισμένες πηγές. Αλλά το θέμα της χρηματοδότησης καθώς και η επανεγκατάσταση θα μπορούσαν να συμφωνηθούν σε διμερή βάση, αναφέρουν άλλες πηγές.

Οι Γερμανοί έκαναν γνωστές τις απαιτήσεις της Τουρκίας στις υπόλοιπες χώρες σήμερα το πρωί. Και αυτές οι απαιτήσεις βάζουν φωτιά στη διαπραγμάτευση και περισσότερα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας.

Politico: Τουρκία και Μέρκελ μπλοκάρουν την συμφωνία

Οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και από την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία με την Αγκυρα για τον έλεγχο της προσφυγικής ροής.
Ο Νταβούτογλου απαιτεί πολύ, πολύ περισσότερα χρήματα και εγγυήσεις ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα επιταχυνθούν.
Εν τω μεταξύ, η Μέρκελ αντιτίθεται σε συμφωνία αν περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων και έρχεται αντιμέτωπη με το προσχέδιο συμπερασμάτων στο οποίο είχαν καταλήξει οι διπλωμάτες των 28 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και ο δικός της, αυτό το σαββατοκύριακο.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.