nsk

24 κατηγορούμενους είδε το Συμβούλιο Εφετών στο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού DEPUY η οποία, σύμφωνα με την κατηγορία και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού JOHNSON & JOHNSON φέρεται λειτούργησε δίνοντας μίζες για έξι χρόνια, από το 2000 ως το 2006 προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό έδινε δωράκια σε γιατρούς από τα μαύρα ταμεία της εταιρίας. Μεταξύ των παραπεμπομένων σε δίκη είναι στελέχη της βρετανικής εταιρίας, οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DEPUY.



Κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς εντοπίστηκε περίπτωση γιατρού που εκτός από τις αμοιβές του (π.χ  το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ) πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κλπ. Επίσης αλιεύθηκε e-mail στις  13/11/2000 ενός κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενο του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει:  «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται  καθαρά στους αποδέκτες…» ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει. Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Πανικολάου» με διαφορά υπερκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.